végrehajtás kérdések

gerbera317 # 2018.01.24. 22:08

Erre nincs szabály.
Ha az árverezett ingóságok az adós őrizetében vannak, akkor vele kell megegyezni. Ha a végrehajtó gondoskodott a tárolásról, akkor pedig vele.
A leírásodból arra lehet következtetni, hogy ez elektronikus árverés volt. Ennek feltétele, hogy az őrzése vagy tárolása biztosított legyen. Tehát a cucc tárolásáról valószínűleg a végrehajtó gondoskodott. Vele kell megegyezni.

2345678 # 2018.01.25. 06:31

Köszönöm a gyors segítséget !

wers # 2018.01.25. 07:35

Lenne egy kérdésem.
A végrehajtást kérőt a végrehajtó értesíti az eljárási cselekményekről, vagy ezt kérni kell?

Vadsuhanc # 2018.01.25. 07:48

1994. évi LIII. törvény 38. § (1) A végrehajtást kérő részt vehet a végrehajtási eljárási cselekmények foganatosításánál, az adós és más személyek sem akadályozhatják meg a végrehajtást kérőt e jogának gyakorlásában.

(2) Ha a végrehajtást kérő kívánja, őt a végrehajtási eljárási cselekmények időpontjáról előzetesen értesíteni kell.

A végrehajtást kérő a végrehajtási lapon (külön rovatban) előzetesen jelezheti a végrehajtónak részvételi szándékát, ekkor őt a végrehajtási cselekményekről előzetesen értesíteni kell. A végrehajtást kérő később is bejelentheti részvételi szándékát, ekkor őt a bejelentést követő személyes jelenlétre lehetőséget adó - végrehajtásicselekmények időpontjáról és helyszínéről kell értesíteni.

wers # 2018.01.25. 07:54

Akkor ezt a közjegyzőnél kellett volna jeleznem? Nem emlékszem, hogy lett volna ilyen kérdés. Azt hittem, ez automatikus.
Írjak egy sima levet a végrehajtónak erről?

gerbera317 # 2018.01.25. 08:06

Azt nem árt tisztázni, milyen végrehajtási cselekményről akarsz mindenképpen értesülni. Mert ha "mindenről, akkor a végrehajtó megsaccolja, hogy a végrehajtás során kb. 100 utóirat fog keletkezni, ezek mindegyikéről tértivevényes levélben értesítve. megelőlegeztet veled - a szokásoson felül) 50.000 Ft postaköltséget. Szerintem te nem ezt akarod.
Sokkal jobban jössz ki, ha időnként kéred a végrehajtót, hogy tájékoztasson az ügy állásáról. Egyébként pedig, a legérdemibb vh-cselekményekről (foglalások, becsérték-közlések, árverések) szóló intézkedéseknek a vh-kérő eleve címzettje.

wers # 2018.01.25. 08:12

Köszönöm szépen. Igaz, nem minden orrfújásról szeretnék értesítést.
Engem leginkább az ingatlanok becsértéke érdekel, árverések, foglalások.

wers # 2018.01.25. 08:13

Hallottam valami elektronikus értesítésről, nekem az is jó, sőt jobb lenne. Ez nem működik?

Vadsuhanc # 2018.01.25. 08:41

Nemperes eljárások tekin­te­tében csak akkor van mód és egyben kö­tele­zett­ség az elektronikus ügy­intézésre, ha az adott nem­peres eljárásra vonatkozó törvény kifejezetten előírja az elektronikus kapcsolat­tar­tásra vonatkozó Pp. szabályok alkalmazását.

Szerintem a Vht. nem ilyen. Lehet tévedek.

wers # 2018.01.25. 08:49

ááőőőizé, ezt nem nagyon értem. A Vh törvényben van róla szó. De ha így van, legyen. Köszi. Akkor éltessük a postát, nekik is kell munka.

Vadsuhanc # 2018.01.25. 09:01

Pontosan hol, mert lehet elkerülte a figyelmem és írtam is lehet tévedek, de én most nem emlékszem arra, hogy kimondottan szabályozná a Vht. az elektronikus kapcsolattartást.

wers # 2018.01.25. 09:04

Végrehajtási iratok elektronikus kézbesítési rendszere144
35/A. §145 (1)146 Az önálló bírósági végrehajtó (a 35/A-35/D. § alkalmazásában: végrehajtó) az e törvényben meghatározott egyes végrehajtói iratok kézbesítése és iratbetekintés biztosítása során a Kar hivatali szervének a végrehajtók, valamint a felek és az eljárásban részt vevő egyéb személyek részére rendelkezésre álló, az interneten elérhető, országosan egységes számítástechnikai rendszere (a továbbiakban: kézbesítési rendszer) használatával, gépi adatfeldolgozással jár el.
” stb stb

gerbera317 # 2018.01.25. 18:28

Engem leginkább az ingatlanok becsértéke érdekel, árverések, foglalások
Ezek csupa olyan intézkedések, amelyekhez akkor fűződik joghatás, ha a felek részére kézbesítve lettek.

ius latratus # 2018.01.25. 20:48

Ezer ördög és pokol!

Adós tulajdoni lapján vh-jog volt bejegyezve (NAV), amelynek elévülési vizsgálatát kérte. Sikerült, a NAV értesítette egyrészt az adóst, másrészt a Földhivatalt.
A NAV végrehajtója, amikor beadtam a kérelmet - decemberben -, jelezte (vagy inkább ultimátumot adott), hogy törlik, de pár százezer forintos szja-tartozás miatt már azonnal jegyezteti is a következő terhelést. Mosolyogtam, hiszen ez nem számított érdemben.

(19milliót kellett töröltetni, s mintegy 350ezret terhelt rá ugyanazon napon)

A mai napon adós nevében kifizettem a 350 ezret, s kértem a törlési engedélyt.

Itt kérném a segítségeteket.

Végrehajtó közölte, hogy nem, amíg a már törölt (tehát az elévülés miatt törölt) 19millió forint végrehajtási költségét meg nem fizeti az adós. Az a tartozás ugyanis kettő bírósági végrehajtónál is landolt még régebben. Ez ma meghaladta a képességeimet. Nagyon egyszerű a gondolkodásom, ha azt mondom, hogy holnap osztályvezetőhöz megyek, vagy teljesen jogszerű a végrehajtó eljárása?
Már nem elkésett?

Ingatlan ma már eladva, arra már nem kerülhet semmilyen bejegyzés.

gerbera317 # 2018.01.25. 20:54

teljesen jogszerű a végrehajtó eljárása?

57. § (1) A végrehajtási jog a végrehajtandó követeléssel együtt évül el.
Ez a végrehajtó által felszámított végrehajátsi költségekre is kiterjed. Ha ezen vita támad, bíróság elé kell vinni a kérdést.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.26. 06:24

A jogszabályhely nem az igazi - de érdemben igazad van.

Nné Melinda # 2018.01.26. 06:40

Tisztelt Ügyvédnő, Ügyvéd!

Az alábbi témában szeretném a segítségüket kérni. Lezárult egy hagyaték, amiben 2 testvéremmel örökösök vagyunk 1/3-1/3 arányban. Maga a hagyaték nem több egy 800.000 forintra felértékelt zártkerti ingatlannál. Egy hagyatéki hitelező beperelt minket, és a bíróság azt az ítéletet hozta, hogy a 3 örökös a hagyaték erejéig felel a hagyatéki hitelező által kért összegért. Mi megállapodtunk a felperessel, hogy, mivel a telek az egyedüli hagyaték, mi azt átadjuk neki. Ebbe a hagyatéki hitelező beleegyezett. Az ügyvédem azt mondta, hogy nekem itt már nincs dolgom, az ügyvédek innentől intézik a dolgot. Ezért hátradőltem én is (hatalmas hiba volt). Ez tavaly márciusban történt. E hónap közepén kaptam egy bírósági végrehajtást a tartozás kifizetéséről. Utánajártam, hogy ez mi, ha egyszer a telket megkapta. Mint kiderült, mégsem történt semmi, és a telek nem került át a hagyatéki hitelező tulajdonába. A végrehajtó egyetemlegesség címén egyedül tőlem követeli az összeget. Ez még elfogadható a részemről, mert a másik két örököstől, gondoltam, elkérem a rájuk eső harmadot, és bemegyek a végrehajtóhoz befizetni az összeget. Az egyik örökös el is utalta a rá eső harmadot, a másik örökös viszont kijelentette: "nem tudom, és nem is akarom kifizetni".
A kérdésem lényegében az lenne, hogy van-e lehetőségem bírósági úton köteleztetni őt, hogy kifizesse nekem az ő harmadát? Ha van, akkor lehet-e arra kötelezni, hogy pénzben fizesse ki a nekem a rá eső részt, ne telekhányaddal, vagy ilyesmivel? Mivel nekem mindenképpen be kell fizetnem. Esetleg van-e arra lehetőség, hogy én kifizetem készpénzben a 2/3-t, a maradék 1/3 összeget a telekre terheljék? Milyen lehetőségeim vannak?

Köszönök minden segítséget, amit csak tudnak nekem nyújtani.

gerbera317 # 2018.01.26. 08:07

Én nem fizetnék. Az örökhagyó tartozásaiért az örökösök a hagyaték tárgyaival és hasznaival felelnek.
A végrehajtó árverezze el a hagyaték szerinti ingatlant, a vételárból elégítse ki a hitelezőt, és kész. Nyilván úgy ér a dolog akármit is, ha mindhárom örökös ellen indul így végrehajtás, és az ingatlan egyben kerüljön árverezésre. De ez nem a te dolgod, hanem a hitelezőé.
Az, hogy te csak úgy vártad, hogy a hitelezőé legyen a telek, elég naív ötlet volt. Az ingatlan nem az a jószág, amire azt mondod a hitelezőnek, hogy "nesze, vigyed", és akkor viszi, és az övé lesz. Arra még nem gondoltál, hogy megkérdezd az ügyvédet, ő hogyan gondolta ezt? Csak erről kérdezd meg, a végrehajtási dologban inkább ne adjon tanácsot.

Nné Melinda # 2018.01.26. 08:21

Kedves gerbera317!

Köszönöm a tanácsot. Tudom, hogy naiv ötlet volt, de a hitelezőnek is (látszólag) beleegyezett. Hát, tanulópénz. Hétfőn bemegyek mindenképp a végrehajtóhoz, megbeszélem vele a dolgot. De mind az ügyvédem, mind a bíróság szerint a hagyaték értékéig vagyunk kötelezhetőek, nem a hagyatékkal. Az meg, hogy engem találtak meg, azt mondják azért van, mert bele van írva az ítéletbe, hogy egyetemlegesen felel a 3 örökös, és az egyetemlegesség címén követelhetik csak tőlem a teljes összeget. Bár, nem értem, hogy lettem pont én elővéve, amikor a 2 másik örökös közül az egyik havonta keres annyit, hogy zsebből ki tudja fizetni a saját harmadát nélkülözés nélkül, a másik (aki nem akar és nem is tud fizetni) tavaly vett egy akkora családi házat, amibe a mi lakásunk minimum négyszer beleférne, és pedig bruttó 10.000 forinttal keresek többet a garantált bérminimumtól. De ez már olyan dolog, amit nem akarok bolygatni, csak szeretném lezárni végre a dolgot.

Köszönöm a választ.

ius latratus # 2018.01.26. 08:32

Béla, gerbera!

Köszönöm. Végrehajtó nem enged, osztályvezető ma már nem lesz. Hülye helyzet. Ő érti, hogy egy, már elévülés miatt törölt követelés ügyében próbálja a végrehajtó költségeit megtéríttetni, de "nem tehet mást".
(...)
Nyilatkoztatta a két végrehajtót, azok meg nyilatkoztak.
Hihetetlen.

gerbera317 # 2018.01.26. 08:37

Hát, tanulópénz.
Miért? Veszteség ért vele?
a bíróság szerint a hagyaték értékéig vagyunk kötelezhetőek, nem a hagyatékkal.
Biztos ez? Meg kéne nézni azt az ítéletet.
És egyáltalán: az örökhagyó ellen, életében folyt már végrehajtás, és úgy lettek az örökösei jogutódok, vagy pedig meghalt, és az örökösök ellen nyert pert a hitelező? (Éppenséggel pert emlegetsz, úgyhogy inkább az utóbbi a valószínű, de ez a fórum ahhoz van szokva, hogy a kérdezők nem igazán képesek a valóságnak megfelelően felvázolni a helyzetet.)

gerbera317 # 2018.01.26. 08:44

@ Ius
Azért faramuci helyzet, mert ezt végrehajtás megszüntetése iránti perrel lehet elhárítani. Amit a végrehajtást kérő ellen kell megindítani, aki viszont eleve nem ellenzi, sőt, egyenesen kéri a végrehajtás megszüntetését. Na ja.
Ilyenkor esetleg valami kompromisszumos megoldást kell keresni a végrehajtóval közösen. Ő valószínűleg azért ragaszkodik a díjazásához, mert magas volt az ügyérték, ebből következően a díjazása is, amiről nem szívesen mond le. Csakhogy kérdés, mennyit tett a behajtás érdekében. Mert ha csak felszólított néhányszor, és az akta nem vastagabb 4-5 iratnál, egyébként pedig simán hagyta elévülni az adókövetelést, akkor felejtse már el a százezres nagyságrendű díjazását is. Nemde?

Nné Melinda # 2018.01.26. 09:12

gerbera317

És egyáltalán: az örökhagyó ellen, életében folyt már végrehajtás, és úgy lettek az örökösei jogutódok, vagy pedig meghalt, és az örökösök ellen nyert pert a hitelező?

Az utóbbi történt; az örökösök ellen nyert pert a hitelező.

Mindenképpen beszélek a végrehajtóval hétfőn. Ha van mód arra, hogy a telket árverezze el a végrehajtó, akkor ezt fogom megbeszélni vele.

Köszönöm a segítséget. Kicsit megnyugodtam.

ius latratus # 2018.01.26. 09:16

Igen, tudom.
A helyzet azért rossz, mert 30 nap van a tulajdoni lapon lévő terhelések törlésére. Hétfőn még osztályvezető, meg a kettő végrehajtó, velük megpróbáljuk megtalálni a megoldást.
Köszönettel.

ius latratus # 2018.01.26. 10:45

gerbera

Nagy nehezen sikerült beszélnem személyesen az egyik végrehajtóval. (ismerjük egymást, bár azért nem harcolnánk egy oldalon semmilyen háborúban)
Azt mondta, ne jogászkodjak, neki ebben az ügyben keletkezett 362.000,-Ft költsége. Punktum. (ja, s nem néhányszor szólította fel az adóst, hanem konkrétan egyszer) S ha akarná, megtehetné, hogy az egyik, már teljesített (tegnap teljesített) tartozással kapcsolatban addig nem értesíti a Földhivatalt, amíg ezt a költségét adós meg nem fizeti.
Neki erre van 30 napja, nekünk meg -ezt tudja- nincs.

Alapvetően szeretem a végrehajtókat Nyíregyházán, ezt az egyet nem. S most ő van felül, de hétfőn még megyek, s megpróbálok egyezkedni.
Csak ez már az dolog hányingerkeltő részévé kezd válni. Felbosszantottam egy éve, s most iszom a levét. Igaz, nem én, hanem az adós, de fúúúúúú...

A 30 nap valós, gerbera?