végrehajtás kérdések

Grave7 # 2018.09.06. 14:26

@Matthew82: Javasolnám, hogy ne „hagyd magára a házat” a 30 nap után se, hanem add át az árverési vevőnek.

Matthew82 # 2018.09.06. 07:16

Köszönöm. Igen,én vagyok az adós. Csak azért érdekelt,mert ha feleslegesen hagyom magára a házat-értem ezalatt hogy nem várom meg a jegyzőkövet-akkor ha betörnek-rossz környék,többször előfordult-abban az esetben engem terhel a felelősség és akár a bokámat is megüthetem ha ellopják az általam sem elvihető berendezéseket illetve megrongálják az ingatlant.
Mindenesetre köszönöm a választ,így már minden világos.

gerbera317 # 2018.09.06. 06:57

Ha te vagy az adós, akkor az árverési jegyzőkönyvnek is címzettje leszel. A jegyzőkönyv érdemi része nagyjából úgy néz ki, hogy "készült dátum-án, cím alatt". Na, azt az időpontot követő nap az első nap, és így tovább.
Nem írod, ki vagy, de ha csak az adós jogán ott lakó személy (pl. bérlő) vagy, akkor nem leszel címzettje az iratnak. Úgy az adósnak kell felszólítania, hogy távozz. Ha nem szól, esetleg megkérdezheted. Vagy akár a végrehajtót is.

Matthew82 # 2018.09.06. 06:22

Köszönöm gerbera317,így már világos. És arról vajon kapok valamiféle értesítést hogy mikor lett aláírva a jegyzőköny? Csak mert nem szeretnék kicsúszni a 30 napos határidőből. Feleslegesen nem szeretnék költözködni ameddig nem biztos hogy lett új tulaja a háznak.

Válaszod köszönöm.

drbjozsef # 2018.09.06. 05:44

Megnézed az árverési hirdetményt. Megnézed benne, mit árvereznek, egészen pontosan benne van, helyrajzi számmal. Ha az nem azonos az udvar - ezek szerint más - helyrajzi számával, akkor igen, persze, marad, azt nem érinti az árverés.

Toto002 # 2018.09.05. 18:09

Egy elárverezett ingatlanhoz tartozik egy közös udvar,más helyrajzi számmal.A végrehajtótól azt a választ kaptam hogy a közös udvart ő nem foglalta le,így arra az árverést nem tűzte ki.Tehát akkor a közös udvar rész maradt a régi tulajdonos nevén?

gerbera317 # 2018.09.04. 13:22

Se egyik, se másik. És nem attól a naptól, hanem az árverés napjától számított harmincadik napig kell az adósnak és az adós jogán az ingatlanban lakó személyeknek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek. Az árverés napjának hagyományosan az árverési jegyzőkönyv aláírásának napját kell tekinteni.

Matthew82 # 2018.09.04. 11:01

Sziasztok!

2018.09.05-én befejeződik az árverés,úgy tűnik hogy nyertes licittel. Meg tudná valaki mondani hogy ettől a dátumtól kezdve hány nap áll rendelkezésre hogy kiköltözzek? Vagy meg kell várnom még a végrehajtó kiértesít hogy meddig lehet kiköltözni,és csak ez után kezdődik meg az átlagos 30-60 nap?

Köszönöm a válszokat előre is.

oligaliga # 2018.09.03. 17:03

Csak az szja bevallást? Melyik évről?

Pókok # 2018.09.03. 14:00

Oligaliga: az utolsó mondatot nem igazán értem.

Nem adtuk be a szja bevallást.

oligaliga # 2018.09.03. 13:54

Pókok

Az a tartozás, amire a végrehajtás indult, mögöttetek van. Mindegy, hogy adótartozás vagy banki hitel, most ne foglalkozzatok vele.

A férjed helyzetére megnyugtató választ akkor kapsz, ha leírod, milyen adónemről van szó, és miben áll a mulasztás (csak a bevallást nem adtátok le, vagy csak a jövedelmet nem adtátok hozzá az szja-bevalláshoz).

Grave7 # 2018.09.03. 13:45

@borcsi76: Pont a lényeget nem írtad meg: „milyen kamatok szerepelnek a letiltás táblázat alatt”.
Főkövetelés kamatát írod, de a főkövetelést nem, ahogy a kamatmértéket sem.
Ahogy gerbera317 írta, a kamat lehet a megoldás, azt pedig ki kéne tudnod számolni.

.
Na, közben megsértődtél és törölted magad.

gerbera317 # 2018.09.03. 13:44

Tudom, milyen vagyok, ezért kár volt visszaírni. Inkább azt írnád meg, hogy megértetted-e, hol találod meg a szükséges információt, és azzal mit kell kezdeni.

gerbera317 # 2018.09.03. 13:21

Dumadumaduma. A végrehajtási lapon, jól látható helyen ott áll, mikortól, mekkora összeg után, milyen mértékű kamatot kell felszámítani. Ez alapján hatodikos számtan kiszámítani az éves növekményt, az alapján pedig negyedikes számtan kiszámítani a havi / heti / napi növekményt. végül, ez alapján harmadikos számtan kiszámolni, hogy kilenc hónap alatt növekedhetett-e ennyit a követelés. Egyébként valószínűleg növekedhetett.

Grave7 # 2018.09.03. 13:04

@borcsi76: Ez ennyi információból nem állapítható meg, de valószínűleg jogos.
A korábbi és a mostani letiltást kellene összehasonlítani, jogcím szerint milyen követelés van jelenleg, illetve milyen kamatok szerepelnek a letiltás táblázat alatt.

Pókok # 2018.09.03. 12:55

Oligaliga: köszönöm!

Akkor szerinted erre nincs hatással az, hogy most 2018 augusztusában törölt egy végrehajtási eljárást? Ez nem tolja ki az adómegállapítási jog dátumát későbbre?

oligaliga # 2018.09.03. 10:13

Pókok

Nem mindegy, hogy melyik adónemre és melyik éveket felejtette el bevallani. Önellenőrzésre csak már beadott és feldolgozott bevallás esetén van lehetőség. Az elmulasztott bevallás benyújtása nem minősül önellenőrzésnek, de a bevallás mellett igazolási kérelmet is be lehet adni.

Alapvetően az adómegállapítási jog elévül (vagyis a NAV nem állapíthat meg adót, késedelmi pótlékot és mulasztási bírságot), ha a bevallás benyújtása évének utolsó napjától 5 év eltelt. Pl.: a 2011-es személyi jövedelemadóról 2012. május 31-ig kellett a bevallást benyújtani. Az erre vonatkozó elévülési idő 2017. december 31-én lejárt, vagyis 2018. január 1.-től vizsgálni sem lehet.

Ha az adózó önellenőrzést folytat le (önként és még ellenőrzés előtt felülvizsgálja és helyesbíti a korábbi, beadott bevallását), akkor az elévülés megszakad, újraindul az öt év. Pl. a 2012. évről szóló SZJA-bevallás önellenőrzése 2018-ban megszakítja az elévülést, a 2012-es SZJA-ra a következő 5 éven belül indítható ellenőrzés.

Ha nem adtatok be bevallást, akkor a mulasztási bírság természetes személy esetén 200 ezer forintig terjedhet (az egyéni vállalkozót természetes személynek tekintik). A bírság kiszabásánál a NAV figyelembe veszi, hogy az adózó miért nem adott be bevallást, első alkalommal történt-e, egyébként fizeti-e az adót, a bevallani elmulasztott adó milyen mértékű, stb. Rengeteg szempontot vesznek figyelembe, és ez alapján akár a bírság kiszabásának mellőzéséről is dönthet.

A bevallani és befizetni elmulasztott adót be kell fizetni, akkor is, ha nincs mulasztási bírság.

Ha nem végzel önellenőrzést, akkor nem mentesülsz a mulasztási bírság, adóbírság, késedelmi pótlék alól alól. A késedelmi pótlékot novemberben szokták felkönyvelni, de eseti jelleggel is kiszabható. Ha szeretnéd megtudni, hogy kb. mekkora összegre számíthatsz, a NAV honlapján van megfelelő kalkulátor, elég pontos.

Fontos, hogy az önellenőrzés nem zárja ki az utólagos ellenőrzést, amit a NAV az elévülési időn belül bármikor elvégezhet.

Pókok # 2018.09.03. 07:13

Nem tudta a cég beadni, mert mellette kényszervállalkozó volt! Tehát arra akarsz kijukadni, h agyja be? Mi erre a Nav első lépése? Egy részét kitudnák fizetni, de tartok tőle a bírságokat nem. Azt ha van munkahelye az adósnak a fizetésből vonja, v rögtön lefoglal?

Pókok # 2018.09.03. 07:08

Nem tudta a cég beadni, mert mellette kényszervállalkozó volt!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.03. 06:44

Az önellenőrzés már eleve pótlékköteles. De mindig kisebb, mint a mulasztási.

Pókok # 2018.09.03. 06:32

Mi van ilyenkor a késedelmi pótlékokkal? Mulasztási bírsággal? Ha megelőzzük a hatóságot, eltekint tőle?

Pókok # 2018.09.03. 06:29

Egy évet főállású vállalkozó volt, 3 mellékállás.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.03. 06:27

Nem adta le helyette a munkáltató sem? Akkor célszerű lenne önellenőrzésként beadni addig, míg az adóhatóság nem indít eljárást.

(„annyi pénzünk sem volt, h a bevallásokat megcsináltassuk”. Nincs annak semmiféle költsége. Adóhátralék se nagyon keletkezhetett, ha a munkáltató rendesen vonta az előleget.)

Pókok # 2018.09.03. 06:13

Tisztelt Fórumozók! Segítséget szeretnék kérni, leírom az esetünket és ítélkezés helyet megoldást szeretnék találni köszönöm.
Férjemnek 2011-ben végrehajtási eljárás alá vonták a tartozását, fizetésből fizetve lett kb. 2016 elejéig. Tehát ez a tartozás ki lett fizetve, meg is kaptuk, most 2018 augusztusában a végrehajtási eljárásról a törlést.
De van egy nagyobb bonyodalom. 2011 után mikor elhelyezkedett és vonták a tartozása után az összeget, annyi pénzünk sem volt, h a bevallásokat megcsináltassuk. (Én rokkantnyugdíat kapok, egy gyereket nevelünk.) Van négy év ami nincs beadva. Kérdésem az, hogy ezeket kérheti még a nav? Mikori dátumtól? Illetve, az új törvény szerint mi az eljárás? Ha most beadom az elmaradt bevallásokat (jobb munkahelyre ment) akkor elsőnek inkasszózza a számlát, vagy ingóságokat visz?

Köszönöm a segítséget!

gerbera317 # 2018.08.31. 11:40

Én értettem. Akkor még. :)