végrehajtás kérdések

matroz100 # 2018.03.07. 06:28

Adós a közjegyzőnek azt nyilatkozta most utólag, h az a tartózkodási helye amely ingatlanban lévő tulajdonrészét elárverezték.

drbjozsef # 2018.03.07. 06:36

Nem ez a kérdés. Hanem hogy MIVEL emelkedett jogerőre az FMH. Átvette azt annak idején, tökmindegy, hogy hol?

gerbera317 # 2018.03.07. 08:05

Drb, nem mindenki akkora virtuóza a magyar nyelvnek, hogy egy ilyen közbevetős kérdésre válaszolni tudjon. Tehát a kérdés: A fizetésimeghagyást szabályszerűen kézbesítették az adósnak? Mert ha igen, akkor teljesen mindegy, hol vette át, a lényeg, hogy átvette.

drbjozsef # 2018.03.07. 08:23

A fizetésimeghagyást szabályszerűen kézbesítették az adósnak? Mert ha igen, akkor teljesen mindegy, hol vette át, a lényeg, hogy átvette.

Na várjál, nem kötözködésből, hanem mert a magyar nyelvnek én is csak alsó-közepes fokon értem : a fenti két mondatban ellentétet vélnék felfedezni.

A szabályos kézbesítésnek vannak kritériumai. Ettől független, hogy átveszi-e.

Ha egy szabályosan kézbesített iratot nem vesz át, lehet keresnivalója.

De ha egy "szabálytalanul" (rossz címre, de pont ott járt) kézbesítettet viszont átvesz, akkor?

facsiga77 # 2018.03.07. 08:32

Ha a címzett átvette akkor nem lehet a kézbesítés szabálytalan.
Mert megvalósult a kézbesítés a címzettnek.

A szabálytalanság csak a vélelem/fikció esetén vizsgálható.

Én is kérdezek:
Ha kézbesítik a szabálytalan címen, de nem a címzettnek. Akkor mi van? :P

gerbera317 # 2018.03.07. 09:05

kézbesítik a szabálytalan címen, de nem a címzettnek. Akkor mi van?
A helyettes átvevő részére történő kézbesítésnek is megvannak a szabályai, ilyenkor azt kell vizsgálni. Az a lényeg, hogy nem lehet akárki helyettes átvevő. Ha viszont lehet, akkor a kézbesítés is szabályos.

facsiga77 # 2018.03.07. 10:30

Most komolyan, ha a posta dolgozója odaadta bemondásra akkor ki fog derülni hogy nem volt se meghatalmazás, sem nem lakott ott a helyettes átvevő aki átvette?

Mert ez a két feltétel van, ha jól tudom.

A meghatalmazást el sem veszik a meghatalmazottól, szóval az vagy volt vagy nem, de posta hivatalból le fogja jelenteni hogy meghatalmazott volt.

Szóval érdekelne hogy a gyakorlatban hogy a fenébe tudja valaki betámadni az "ismeretlen" által átvett levelet?

Azt tudom csak elképzelni, hogy mondjuk gyakori nevű delikvens esetében a Nagy Attilának címzett levelet átvette Nagy Attila csak nem a címzett.
Viszont ha Nagy Attila lakcímén lakó Balog Tihamér vette át akkor lehet nyomozni hogy most az ki is volt.

matroz100 # 2018.03.07. 11:51

A legelején leírtam,hogy az fmh nem kerestével ment vissza. Az ingatlanban az adós édesanyja lakik (lakás 3/4-ét tulajdonolva), az adós 1/4-e kelt el árverésen. A postásnak nincs tudomása arról, hogy kik a lakás tulajdonosai, azt viszont tudja, hogy ki szokta átvenni a leveleket (anya és fia vezetékneve ugyanaz). Nyilván a hivatalos értesítőt bedobta adós nevére, az anya átvehette volna, de nem tette, így visszament nem kerestével.

gerbera317 # 2018.03.07. 12:33

Szerintem ezt ne mi bíráljuk el, hanem majd a közjegyző. Kár itt ezen agyalni. Most már.

drbjozsef # 2018.03.07. 12:59

Ha van magyarországi címe, és nem arról a címről ment vissza "nem kereste" jelzéssel, akkor azért van esélye. A helyettes átvevő is csak azon a címen veheti át, ami a lakcíme, máshol nem (közös háztartásban élnek). De majd elválik, mit dönt a közjegyző.

b_tom09 # 2018.03.08. 00:18

Üdvözletem!
Az alábbi helyzet előtt állunk: családtagunk a feleségemnek ajándékozza házrészét, mert autóhitelét ezentúl nem fogja fizetni, mert egy Fordra nem fog egy prémimum kategóriás auto értékét kifizetni. Külföldön él, nem kíván hazajönni, levesz mindent a nevéről.

Amint a feleségem nevén lesz a része, felhagy a részletek fizetésével.
Érhet-e minket emiatt valamilyen hátrány?

Autóját nem sajnálja mert valós értéke kb. 300 000 ft.

Vadsuhanc # 2018.03.08. 08:21

Tisztelt Fórumozók!

Amennyiben a bíróság a végrehajtási lapot jogerősen visszavonta az adósnak végrehajtással kapcsolatos költségek vonatkozásában van-e bármilyen kötelezettsége?

gerbera317 # 2018.03.08. 09:03

A végrehajtási lap visszavonása azonos a végrehajtás megszüntetésével. Megszűnt végrehajtásban nem lehet érvényesíteni semmit: sem a végrehajtó nem követelheti a kintmaradt végrehajtási költségeit, sem a vh-kérő nem követelheti vissza az előlegezett költségeit, sem az adós nem követelheti vissza a (szerinte jogtalanul beszedett) teljesítéseit.
Ez így leírva sehol nincs, de a megszűnés természetéből logikusan következik ez. Ha a végrehajtó ezt másként gondolja, kifogással kell megtámadni a díjjegyzékét vagy azt az intézkedését, amivel költségfizetésre szólít fel.

nonolet # 2018.03.08. 09:23

b_tom09

Fölösleges amit csinál...

Egyfelől fedezet elvonás, tehát érvénytelen és BTK-s lépés.
Ezzel nem menti meg a vagyont...

Másfelől az EU-ban
utoléri a végrehajtás,
ha
a hitelező úgy akarja.
Azaz nem tud menekülni, csak a fekete munka világába.

b_tom09 # 2018.03.08. 12:57

nonolet ez biztos?

Nincs ellene végrehajtás, fizetés letiltás semmi...

A védekezését megértem, egy közel 20 éves járgányra kellene kifizetnie egy Audi árát.

SaireyVMK # 2018.03.08. 13:11

Ajándékozás 10évig visszamenőleg megtámadható. Rosszhiszemű fedezetelvonás (főleg családtagok között) pedig pláne. Még egyéb eredetű vagyonátruházásnál is. Ráadásul valóban az van,hogy a jog mindenhol utolér,csak idő kérdése.
Tehát Nonoletnak minden kételyt kizárólag igaza van.

Extraként csak annyit,hogy amennyiben a rokon(vagy bárki) rosszhiszeműsége beigazolódik egy ilyen fedezetelvonásos dologban, akkor AKÁR MÉG A SAJÁT VAGYONÁVAL IS FELELHET A TARTOZÁSÉRT. Persze gyakoribb,hogy csak az elvont fedezettel. De a lényeg,hogy az így is úgyis oda jut,ahova kell.

wers # 2018.03.08. 13:15

A védekezését megértem, egy közel 20 éves járgányra kellene kifizetnie egy Audi árát.
???? én értem meg. Ki vette fel a kölcsönt?

Nagyon érdekes, hogy amikor kölcsönt kap valaki, az nem zavarja, de ha vissza kell fizetni az már igen. De kell munka a végrehajtóknak is.

wers # 2018.03.08. 13:16

én értem meg. ” = én nem értem meg

nonolet # 2018.03.08. 13:38

b_tom09

Érdemes néha gondolkodni is... nézzük csak.

Mi a tett célja?
AZ, hogy NE tudják a vagyonát igénybe venni.
Ez tehát: a tartozás fedezetének az elvonása!
Hisz TUDJA jól, hogy tartozik és elvinnék azt a cuccot.

Ráadásul előre megfontoltan, szándékosan teszi...
Ami ugye súlyosbító körülmény.

- -

Ésszerűbb lenne azon ügyködni, hogy hogyan fizet.
Mert egy életet bujkáló adósként leélni, nem könnyű.

Vadsuhanc # 2018.03.09. 09:43

Köszönöm gerbera317!

A végrehajtási lap visszavonásáról szóló bírósági végzés mellé szükségem van-e a végrehajtó által kiadott a végrehajtás megszüntetéséről szóló iratra pld a végrehajtási jog ingatlannyilvántartásból történő törlésének kérelme során vagy azt maga a bírósági végzés helyettesíti?

Egy másik rövid kérdés, hogy a végrehajtónak a végrehajtást kérő a Vht.41.§. alapján úgy nyilatkozott, hogy az adóssal szemben nincs követelése. Indokolás nincs. Ilyen esetben a végrehajtás költségeit kinek kell megfizetni?

gerbera317 # 2018.03.09. 10:25

Vadsuhanc!
Ez két külön kérdés.

1) A visszavonós problémát nem értem. Ha a végrehajtási lapot visszavonják, akkor az gyakorlatilag azonos a végrehajtás megszűntetésével. Mivel a visszavonó végzés ellen jogorvoslatnak volt helye, a viszavonásról a feleknek tudomásuk van, de legalább fikcióként el kell azt fogadni. Tehát a végrehajtónak külön már nem kell megállapítania a végrehajtás befejezésével/megszűnésével kapcsolatosan semmit. Mit akarsz te ezekkel az iratokkal?
A végrehajtási jogot továbbra is a végrehajtó törölteti a földhivatalnál.

2) A Vht. 41. §-t olvasd el! Világosan le van írva, ha az adós a tartozását a vh-kérőnek fizette meg, akkor az köteles a vh-költségek beszedéséről és a végrehajtó részére megfizetéséről is gondoskodni. Ha viszont emiatt a vh-kérő fizet, akkor mégiscsak marad fenn követelése az adóssal szemben, hiszen a vh-kérő a vh-költségeket csak előlegezni (= ideiglenesen viselni) köteles, nem pedig viselni, tehát a vh-kérő teljesítését követően a végrehajtás tovább folyik az adós ellen a költségek (és a költségek behajtása költségeinek) behajtása iránt. Neked kell eldöntened, melyiket szeretnéd.
Ugye, ez nem ugyanaz az ügy, amelyikben a vh-lapot visszavonták? Ugye nem???

Vadsuhanc # 2018.03.09. 11:58

Köszönöm gerbera317!

Két külön ügyről van szó.

1. A végrehajtási jogot szeretném az ingatlannyilvántartásból töröltetni. A végrehajtótól ezt kérnem kell vagy automatikusan kell intézkednie?
  2. A másik ügyben nem történt teljesítés. A Vht.41.§. alapján történő eljárás lefolytatását azért kértem, mert szerintem a jogutódlás megállapítása törvénytelen volt, így a követelés elévült. A végrehajtást kérő nyilatkozatában csak annyit írt vissza, hogy nincs követelése irányomban. A végrehajtó tőlem kéri a végrehajtási költségeket.
gerbera317 # 2018.03.09. 12:33

1. Tudod, ha egy vh-lapot visszavonnak, azt az ügyet egy egészséges gondolkodású végrehjató azzal vágja az irattárba, hogy ott rohadjon meg az egész. Nem vizsgálja (kéne, de nem teszi), hogy van-e mit feloldani, hanem ott rohadjon meg. Majd ha valakinek valamihez érdeke fűződik, szólaljon fel. Igaza van, mer' nehogymá' dolgozni kelljen egy xar megszüntetett végrehajtásban.

2. Tehát azt állítottad, hogy a jogutódlás megállapítás törvénytelen volt, és elévült a követelés? Hát, akkor egyszerre két dolgot állítottál. A végrehajátst kérő meg válaszolt egy harmadik dolgot. Ez a "hülye kér(d)ésre hülye válasz" tipikus esete. Ha az adós azt állítja, hogy akövetelés elévült, akkor állítsa azt, nem többet. A végrehajtó erre megkérdezi a vh-kérőt, elismeri-e a követelés elévülését. A vh-kérő erre nem adhat kitérő választ, hanem vagy igen, vagy nem. És ha elismeri, akkor a végrehajtási költség is azzal együtt elévült. Ha nem ismeri el, akkor pedig tájékoztatja az adóst a megszüntetés kérésének per útján történő lehetőségéről.
Ilyenkor mi van? Szerintem az, hogy amit sütöttél, edd is meg. Vagy fuss neki újból.

drbjozsef # 2018.03.09. 12:42

Nem volt teljesítés, de nincs is követelés. Érdekes.

gerbera317 # 2018.03.09. 12:49

Nincs abban semmi érdekes, csak hülye kérdésre hülye válasz érkezett.