végrehajtás kérdések

Vadsuhanc # 2018.03.09. 13:40

Köszönöm a válaszokat gerbera317!

facsiga77 # 2018.03.09. 14:11

Újabb eset a végrehajtások tengerében:

Van egy végrehajtásom, ahol az adós azt állítja hogy a végrehajtás összegét ő beszámította egy általa indított (végrehajtást kérő elleni) végrehajtásba.

Az ügy pikantériája, hogy erről a végrehajtó az ottani adóst nem értesítette hogy beszámítás történt.

A kérdés nem ez, hanem az hogy a vht 41.§ szerinti eljárást nem a végrehajtó hanem a bíróság folytatta le, és hozott róla egy végzést amiben felhívja az adós figyelmét a perben való érvényesítés lehetőségének megnyílására.

Láttatok már ilyen állatot?

Készülöm megfellebbezni az az egészet, mert már az eljárásban is kétszer megírtam nekik (2 járásbíróság), hogy nem illetékesek ebben az ügyben mert azt a végrehajtó jogosult lefolytatni.

Jól gondolom?

gerbera317 # 2018.03.09. 14:30

a végrehajtó az ottani adóst nem értesítette hogy beszámítás történt
És miért kellett volna? Tudom, nem ez a fő kérdés, de engem akkor is érdekel.

Láttatok már ilyen állatot?
Nem, de amit a bíróság csinál, és jogerőre fut, az jó. Az eredmény szempontjából mindegy. Itt csak a hatásköri elvek sérültek. Hátránya viszont senkinek nem származott belőle. Én a helyedben annyiban hagynám a dologot.
Ha viszont minden áron be akarod bizonyítani a bíróság előtt, mennyire résen vagy és tudod a törvényt, akkor kínosan ügyelj arra is, hogy az nem illetékesség, hanem _hatáskör_.

facsiga77 # 2018.03.09. 19:06

Köszönöm!

Igazából egy egy magán ügyem, oda-vissza végrehajtások folynak.
Amibe állítólag beszámításra került az egy gyerektartás végrehajtás ami megszűnt az alapját képező határozattal együtt, ami fontos hogy csak a tőkeösszegről van szó.

Gyerektartásba beszámításnak helye nincs, nincs is mibe beszámítani, mert lejárt tartozásom sincs, szóval mindenhogyan érdekes.
Nem mondom hogy nem lehetett egy olyan időpont amikor volt tartozásom, de valószínűleg olyan időpontban történt a beszámítás amikor nem tartoztam. :)

Közben van újabb vh ellenem, és én abba szeretném beszámítani a kérdéses ügyet költségekkel együtt.

Szóval azért fontos nekem a fellebbezés, mert így nincs a vht 41.§ szerinti előzetes eljárás és így nincs jogalap perelni.

Közben én is indítom a vht 41. § szerinti eljárást. :)

Tyúkper, de azért múlik rajta kb 20eFt költség meg a vh díjelőleg.

A határkör-illetékesség kérdéskör felhomályosítást külön köszönöm.
Először az elrendelő bíróság járt el, és mire kapta a választ rá is döbbent hogy sem nem illetékes sem hatásköre sincs, és áthelyezte a foganatosító járásbírósághoz aki illetékesnek illetékes lenne, de valóban hatásköre nincs mert az a végrehajtónál van.

Aziz18 # 2018.03.10. 15:05

Tisztelt Fórumozók!

Sürgős segítségre lenne szükségem. Van egy nagyobb tartozásom, de ennek léte nem vitatott, havonta érkezik a törlesztés ezzel kapcsolatban. Ez így megy lassan 5 éve.
Minap vettem kezembe egy levelet a végrehajtótól, miszerint 2 nap múlva kiírja az árverést az ingatlanomra, ahol 9 hónapos kislányunkkal élünk.

Kérdésem, amennyiben a fizetési szándék fennáll, márpedig folyamatosan megy a törlesztés, úgy ilyen esetben mégis lehet végrehajtást kérni az ingatlanra?
Továbbá erről nem kellett volna valamilyen levelet küldeni a végrehajtónak vagy akárkinek mielőtt ez jóváhagyja?

Mit tehetek ezügyben. Nincs szó arról, hogy nem akarom fizetni, eddig is fizettem. Hogy változhatott át a havi fizetés egyből árverésre?

Előre is köszönöm a segítséget!

facsiga77 # 2018.03.10. 16:38

Ez úgy van, hogy a végrehajtónak be kell hajtania a tartozást.

Megvan a sorrend hogy miket kell végigpróbálgatnia, ezeket meg is teszi és ha ezek nem vezettek eredményre, vagy _belátható időn belül_ nem vezet eredményre, akkor mindig a következő lehetséges vagyontárgyat veszi célba.

Azaz nem árverez ingatlant, ha van a tartozás összegét fedező jövedelem aminek a letiltásából belátható időn belül nullára fut, nem árverez ingatlant ha van ingóság olyan értékben ami fedezi a tartozást, stb.

Ha nincs semmi, és a "törlesztésből" csak 20 év múlva fut ki a tartozás akkor bizony ingatlant is árverezni fog.

Valószínű e mellett, hogy a végrehajtást kérő is kérte az ingatlan értékesítését.

Többet akkor lehet mondani ha írsz konkrétumokat, pl hogy mennyi a tartozás és mennyi a törlesztés.

Egyszóval nem hibázik a végrehajtó, minden legális, törvényes.

Amit tehetsz:
1., Megkeresed azt akinek tartozol, hogy fizeted a részleteket és kéred hogy ennyi legyen neki elég. így ha köttök egy részletfizetést akkor a végrehajtás szünetelhet.
Valószínű, hogy amit fizetsz az nem elég neki, megpróbálhatod egy magasabb összeggel megkötni a részletet, hátha belemegy.
2., Felveszel egy hitelt, amivel kifizeted ezt a tartozásodat és akkor ott az ottani feltételekkel kell fizetned. Ha sikerül akkor nem fenyeget az árverezés veszélye.

Viszont ezt gyorsan kéne, mert bármikor kint lehet az árverési hirdetmény.

Biztos, hogy kaptál korábban becsérték megállapítást, akkor azért illett volna észbe kapni, hogy hoppá miért is értékelgeti az ingatlanomat a végrehajtó.
Illetve ott lehetett volna egy komolyabb időre megakasztani az ingatlan értékesítést azon az áron hogy kifizetsz egy értékbecslést a bíróság által kirendelt szakértőtől.

Aziz18 # 2018.03.10. 17:42

Először is köszönöm a választ.
Másodszor (tudom mindenki ezt mondja), semmit sem kaptam. Hidd el, ha kaptam volna, nem most aggodnék ezen és vakaróznék, hogy mit is tehetek. A fennmaradt tartozás 4 millió, de már évek óta folyamatosan fizetve van. Jelenlegi állapotom szerint ez a tartozas olyan kb 5 és fél év alatt futna ki maximum. Mivel a fizetésemnek van mozgó bére, így van, hogy 2havi is rendezésre kerül, ergo durva számítás szerint 5 éven belül le kell fusson.
A legnagyobb gondom, hogy pár éve ez a havi részlet nem zavart senkit, most hirtelen nem lett jó? Létezhet olyan, hogy van egy fizetési szándék, ami a folyamatos rendezés által igazolt is, és x idő után mégis azt mondja a követelő, hogy ááá mégsem. Menj ahova akarsz.
Köszönöm továbbra is!

gerbera317 # 2018.03.10. 20:05

Nem létezik olyan végrehajtói intézkedés, amely arról tájékoztatja az adóst, hogy "2 nap múlva kiírja az árverést". Arra még nem gondoltál, hogy rendesen elolvasd azt a "levelet"?

Aziz18 # 2018.03.10. 20:24

Kedves Gerbera, hidd el én sem hiszem el, amit olvasok. Árverés március 11-től május 10ig. Levél keletkezett március 1, postás értesítő március 9, ma (10én) átvettem.
És most a legkevésbé sem szeretnék kioktatást kapni. Én nem a tartozásom akarom elsunnyogni, eddig is fizettem. Azt szeretném megoldani, hogy az eddig fizettemből ne legyen árverés. Nem is értem, hogy lehet ez.

gerbera317 # 2018.03.10. 21:12

Ja, most leesett nekem is. Az egy árverési hirdetmény. Mondom, hogy el kéne olvasni...
Ami érdemi, facsigától megtudtad.

nonolet # 2018.03.11. 00:29

Aziz18

A hitelező megunta, hogy csak apránként törlesztesz.
Miközben kényelmesen éldegélsz az ingatlanodban.

Vagy kell majd neki a pénz egyben a közlejövőben.

Az ingatlanod ára pedig immár BŐVEN fedezi
a fennálló tartozást és végrehajtás költségeit.
Azaz: eljött az idő a gyorsabb haladásra a hitelező számára

Szóval, sok szempontja lehet, amiért lépett-gyorsít az ügyön.

- -

Eddig SZERENCSÉD volt, hogy türelmes volt veled és beérte a kicsiny részletekkel is.

De nem köteles türelmesnek-méltányosnak lenni veled.
Mostantól nem az!

Gondolkodj a megoldáson...
pl. törlessz a banknak kiváltó hitelt a jövőben.

Ennyi.

nonolet # 2018.03.11. 00:31

"Az egy árverési hirdetmény"

Ajjjaj akkor van baj...

Nem sok idő maradt lacafacázni.

Pénz kell iziben, mert akár vihetik is az ingatlant rövid úton, rögtön az első körben, ha jó áron van és piacképes.

HLJudit # 2018.03.11. 08:34

Segítséget kérek !Lányom helyett kell intézkednem .Sajnos 2009-ben ,egyetemleges albérleti tartozást ismert el .A 2011 -es közjegyzői fizetési meghagyásnak nem mondott ellent .2017-ben végrehajtási lapot bocsátott ki a közjegyző .Kifogást tettem lányom nevében a végrehajtással szemben (2012 -ben korlátozó gondnokság alá helyeztem a lányom .) A volt élettárs időközben elhunyt ,onnan nem tudnak valószínű végrehajtani .A kifogásban sok mindenre hivatkoztam .Ha az elhunyt tartozása nem évült el ,és minden örökös elutasította a tartozást (csak adósság ),kell lányomnak fizetni ?Az elévülés mellett a további kifogásom az volt ,hogy a követelt összeg irreális nagyságú ,megtévesztéssel vette rá lányomat a tartozás aláírására ,13 %-os kamatot számolt a tartozásra .Soha nem adott albérleti szerződést és a tartozáselismerésből sem adott példányt . Most áll valamiért a téma , a járásbíróság nem intézkedett ,valószínü a hagyatékkal van valami prücök ,lehet csak a földhivatal felülvizsgálata nem zárult le .Mit tehetek még,mit tegyek még ? HLJudit

egyéni vállalkozó

nonolet # 2018.03.11. 09:45

kb. semmit nem tehetsz...

Hisz elismerte és ezért tartozik.

Max az elismerést tudnád visszacsinálni.

De utólag (ennyi idő után) az is elég reménytelen.

Tudatlanka48 # 2018.03.11. 17:59

Jó estét kedves forumozok. Azt szeretném megkérdezni 2006- ban,a vh,1,4 millió frt-munkadij ért mit kellet csináljón,1- felosztási tervben elkészitésén. Köszönöm a választ.

gerbera317 # 2018.03.11. 19:24

Le kellett folytatnia a végrehajtási eljárást. Ennek során meg kellett állapítania, hogy ingatlan-végrehajtásra is szükség van. Azt le kellett foglalnia, meg kellett állapítania a becsértéket, ki kellett tűznie az árverést, azt meg kellett tartania, eredményét megállapítania. Az ingatlant át kellett adnia a vevőnek. És csak ezt követően készített egy felosztási tervet (egyébként hányat kellett volna?). És a kérdés alapján nem tudhatjuk, mi mindent kellett még megoldania, hogy idáig eljusson a végrehajtás.
Ennek már tizenkét éve. Te hol voltál ennyi ideig?

wers # 2018.03.12. 08:04

Sziasztok!
Megkaptam a végrehajtótól az adós 8 ingatlanának tulajdoni lapját. Egy kivételével mindegyiken van már bejegyezve végrehajtási jog - ingatlanonként több is.
Nagyon merész a feltételezés, hogy akkor van az ingatlanoknak megállapított becsértéke? Mondjuk elég régiek a bejegyzések 2008 - 2010 közöttiek. (harapófogóval kell mindent kirángatni belőlük)

Arra persze nem ti tudtok válaszolni, hogy miért csak most vette észre a végrehajtó, van az adósnak nyugdíja is. Jobb később, mint soha, azért csak elindította a letiltást. A végrehajtást decemberben indítottam.

Katka Budapest # 2018.03.12. 13:32

Sziasztok!

Embereket keresek akik hasonló helyzetben vannak mint én A NEMZETI ESZKÖZKEZELŐVEL kapcsolatban
Médiánál már megmozgattam az ügyet, viszont szükségem lenne az összefogásra, hogy el is érjünk valamit.
Kérem azokat a honfitársakat akik ebben a helyzetben vannak vegyék fel velem a kapcsolatot..

Előre is köszönöm

cikk mely az index.hun jelent meg

https://index.hu/…szkozkezelo/

gerbera317 # 2018.03.12. 14:55

A NET-es eljárásban a visszvásárlás azt jelenti, hogy az állam megveszi az ingatlant, a vételár a zálogjogosulté (meg még akié lehet, általában senki másé), volt tulajdonos pedig bérelheti az ingatlant. Tegyük, hozzá, hogy nagyon baráti áron. Majd pedig akár vissza is vásárolhatja. Csakhogy, visszavásárlási joga csak a bérlőnek van, senki másnak. Ha tehát a bérlő elveszíti a bérlésre való jogosultságát, azzal együtt a visszavásárlásra való jogosultságát is elveszíti.
Erre a cinikusok azt modják, hogy nem kell elveszíteni a bérlésre való jogosultságot, ami - szerintem - egyetlen egy elkerülhetetlen csak: ha a jogosult meghal. Egyébként 7-10e Ft + rezsi fejében illik tudni megtartani a jogosultságot, és akkor nem lesz szükség ilyen amatőr kezdeményezésű összefogásra. És ezen az Index sem fog tudni segíteni.

drbjozsef # 2018.03.19. 05:42

Nincs sorrend. A végrehajtó azt foganatosít, amiből a lehető leggyorsabban, és legbiztosabban megtérül a tartozás belátható időn belül.
Egy 40.000.-es tartozás (+ a költségei) esetén valószínűleg elég lehet a fizetésből tiltás. Ha közmunkás bérből élsz, és kevés lenne a részlet, lehet, hogy inkasszóz is.

gerbera317 # 2018.03.19. 13:21

Vht. 7. §. Érthetően ki van ott fejtve, nem gondolnám, hogy bárki további oktatásra szorulna. A jogszabályt megtalálod például itt:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Mivel a végrehajtó a foganatosítás megkezdésekor nem tudja előre, melyik intézkedése fog célra vezetni, ha rendelkezésére állnak az adatok, egyidejűleg ad ki letiltást és hatósági átutalási megbízást is. Ritkán, de előfordul, hogy mindkettő eredményes lesz. Azon kívül, hogy adóséknál szűkösre sikeredik az a hónap, nincs ebben semmi törvénysértő. Ha ezt szeretted volna megtudni, akkor most megtudtad.

gerbera317 # 2018.03.19. 14:57

Nem én mondom, hanem a Vht. Egyébként igen.
Miért? Szerinted ingatlanárveréssel kéne kezdeni?

nonolet # 2018.03.19. 17:05

"aki állandóra van nálam bejelentve egyébként évek óta nem itt lakik"

Ne tűrd el ezt, indíts lakcím fiktíválási eljárást.

wers # 2018.03.19. 19:18

De imádni való, mikor két helyen fut ugyanaz a kérdés? Miért gondolod, hogy másik topikban más lesz a válasz?

facsiga77 # 2018.03.19. 19:53

Én mosmá azt mondom, hogy akasszuk fel :)