Tisztelt Fórumozók!
Szeretnék tanácsot kérni, hátha valakivel előfordult már hasonló dolog (bár elég egyedi esetnek tűnik). Édesapám 2005-ben elvált édesanyámtól és hogy ki tudja fizetni jelzáloghitelt vett fel, persze CHF-ben. A válás után kapcsolatunk megromlott, nem beszéltünk egymással. 2012 körül a bank felmondta a hitelszerződést és végrehajtás alá esett apám háza. Ő "jó" adósként nem tett semmit csak tűrte a felszólításokat stb. Párommal közben lakásvásárláson gondolkodtunk az elmúlt időben. Apám házát folyamatos árverésre tűzték ki és 4-5 év után valaki tett is licitet. (visszahelyezték árverésre) ami ápr.-ban fog zárulni. Apám teljes elkeseredésében mégis felvette velünk a kapcsolatot és jeleztük felé, hogy ha tudunk licitálnánk a házra, így őt sem kell utcára tenni és házunk is lenne párommal. Elkezdtünk pénzt gyűjteni és gondoltuk, ha kapunk is kölcsön ismerőseinktől, mjad a tulajdonszerzés után tehermentesített házra fel tudunk venni kölcsönt, hogy visszafizessük ismerőseinket. Ezért kihívtunk egy értékbecslőt, aki kérte a tulajdoni lapot és a térkép másolatot is. A földhivatalban kikértem mindent és akkor ért a sokk. Egy 1991-es telekvita miatt a mi házunk a térképmásolaton átnyúlik a szomszéd telkére. Apámat számon kérve (már nagyon beteg) eszébe jutott, hogy akkor nyert a szomszéddal szemben egy bírósági pert, amely kimondta, hogy a telkünk a ház hátsó falának vonalában húzódik, de a földhivatali bejegyzéshez a szomszéd nem írta alá a papírokat, viszont felhúzott egy nagy tégla kerítést a bírósági határozat alapján. (tehát elismerte apám tulajdonjogát) Így a telek majdnem 1/3-dal nagyobb, mint ami az árverési hirdetményben szerepel. Van ilyenkor mód kifogással élni a végrehajtó felé vagy az aki licitál és nyer, az 1/3-dal nagyobb területhez jut, mint amire licitál? Illetve ilyenkor apám lesz megkárosítva, mert a végrehajtó ezt nem figyelte és a kisebb területre adta meg a becsértéket? Pár ügyvéddel beszéltem, de fogalmuk sincs, nem találkoztak még ilyennel. Még az illetékes bíróságon sem tudtak mit mondani. Szeretnénk az ingatlant megtartani/ átvenni, de nem tudom merre induljak és szorít az idő. Bármilyen csatánot szívesen veszek és előre is Köszönöm.
végrehajtás kérdések
Nem kell vele foglalkozni.. ítélt,kialakult, elfogadott dolog.
Az árverési árat nemigen befolyásolja!!!!!!
Azt piac azaz a licitálók döntik el KIZÁRÓLAG.
Annyi lesz amennyit valaki hajlandó adni érte az árverésen...
A becsérték ezért gyakorlatilag mindegy.
Fölösleges rágódni rajta.
A neve is BECS azaz becsült...
(sőt, ha te akarod megszerezni,
akkor jobb is ha kisebb, ugyebár)
Az új tulajdonos pedig,
majd bejegyezteti a földhivatalban
a valóságot, ha akarja.
(ésszerű akarnia!)
Ennyi.
Köszönöm a válaszod Nonolet!
Ezek szerint nem sok esély van az időhúzásra(pénzszerzésre)..bár benyújtottunk felfüggesztési kérelmet apám állapota miatt, csak gondoltam megkérdezem van e lehetőség "b" tervre.
Minek húzni, ha egyszer megakarod szerezni?!!!
Nem értelek...
Mert az ismerősök 1 része csak hiteget és nem szeretnék licitálni, ha nincs a kezemben a pénz. Más tulajdonom nincs,amit behitelezhetek. Gondoltam, ha nyerünk időt, lesz esély egyezkedni vagy akár a tartozás nagy részét rendezni vagy az autót eladni stb.
mondjuk nekem az is furcsa, hogy a végrehajtó nem írta össze, nem foglalta le apám ingóságait, autóját még ha kis értékűek is...nem azzal kellett volna annak idején kezdenie?
Még mit nem? Indulj ki magadból: Ha te végrehajtó lennél, vesztegetnéd arra a drága hivatali idődet, hogy bíbelődsz az adós értéktelen szarainak az összeírásával?
A baj az, hogy közelharcot kell vívni a végrehajtókkal hogy foglaljanak ingóságot (kocsi kivételével).
Ha nem megy a vh kérő akkor kizárt hogy bármit összeírjanak.
Ha menni akar a vh kérő akkor meg mindent kitalálnak, csak hogy ne kelljen.
Ugyanannyi pénz nekik, ha nem találnak semmit, sőt stresszmentes, mert az adós sem hisztizik.
Defend19
A helyükben és se adnék neked pénzt ilyen BIZONYTALAN ügyre.
Mi van, ha... a kapott pénzt csak simán elköltöd pl.
Aztán pedig nem akarod megadni?
Milyen BIZTOSÍTÉKOT tudsz felkínálni nekik?!
- -
Pénzt BANKTÓL szerezz!!!
Két tűrhetően keresőre azért adnak hitelt.
Ha nem is túl olcsón.
„gerbera317 2018.03.20. 17:56
Még mit nem? Indulj ki magadból: Ha te végrehajtó lennél, vesztegetnéd arra a drága hivatali idődet, hogy bíbelődsz az adós értéktelen szarainak az összeírásával?”
Semmi esetre sem vitatkoznék veled, de én épp emiatt (is) kissé morcos vagyok arra a végrehajtóra, akit nekem rendelt a "sors".
Ha a végrehajtó, mikor azt megnézte, milyen ingatlanok vannak az adós tulajdonában, azt is megnézte volna, hogy milyen ingóságai vannak, talált volna ott pl. egy hátaslovat. Alaphangon fél milla. De ha személyesen vitte volna ki az első levelét, egy egész gumiszerelő műhelyt teljes felszereléssel foglalhatott volna. Az sem épp pár tízezer. Teljes értéken ez a kettő majdnem fedezte volna a végrehajtás összegét. Ha csak 50%-on tudta volna értékesíteni, már félpénznél lennénk. Most persze ezek eltűntek.
De az is érdekes, hogy azt is csak akkor vette észre aranyszívem, hogy van az adósnak nyugdíja. Már decembertől tilthatta volna. Ha nem megyek be személyesen, nem foglalkozott volna vele?
A ló nem lajstromozott dolog?
Megkérdeznéd újra? Hogy értsem mire gondolsz.
A végrehajtást kérő ne csak kérje a végrehajtást, hanem támogassa is a végrehajtó munkáját azzal, hogy olyan részleteket is elárul az adósról, amiről a végrehajtónak nincs, vagy csak késedelmesen lehet tudomása. Például: a végrehajtó alapból nem keresi meg a vizijárművel lajstromát. De ha a vh-kérő jelzi, hogy az adósnak yachtja van a Balatonon, akkor megkeresi. De ilyen lehet a végrehajtás megindulását követően előre hozott nyugdíj is. Vagy bármi más: újabb autó, repülőgép, részvények, hátasló. Nem a végrehajtóra kell köpködni, ha ő ezeket nem találta meg, hanem a vh-kérő magára köpködjön, hogy tudott ezekről, mégsem szólt.
Ígérem, ha majd a sokadik végrehajtást kérem, jobban fogom tudni. (Inkább isten mentsen tőle) Momentán kb. annyira érzem magam otthonosan a témaban, mint a kutya a jégen.
Én balga azt feltételeztem, ha a költségáltalányok felsorásában ott van, hogy kiszállás (vagy ilyesmi), akkor a végrehajtó szándékában áll meglátogatni az adóst. (Mármint miért is kellett ennyit fizetnem neki előre)
A nyugdíjat viszont tényleg nem értem. Ez nálam egyértelműen hanyagság, nemtörődömség. Kár szépíteni.
Úgy értette gerbera, hogy ha a kora szerint nem nyugdíjas az adós, akkor a végrehajtó miért ellenőrizné, hogy nem az-e?
@wers: „A végrehajtást decemberben indítottam.”
Akkor kérted a végrehajtás elrendelését bíróságtól/közjegyzőtől vagy akkor fizetted meg a költségelőleget a végrehajtónak? (+december elején/végén?)
Azért nem mindegy, mert a "hanyagságot" perspektívába állítja.
Egyébként meg lehet, hogy először hatósági átutalási megbízást adott ki az adós számlájára a végrehajtó és csak annak eredménytelen letelte után adta ki a letiltást.
Azért a nyilvántartások végig nézése ELVÁRHATÓ!
Szerintem, hisz ezért IS vannak.
Sőt szerintem nyugdíjas státusz lekérése is.
Persze a "csak dolgozgatunk, úgy-ahogy" országában...
Nem igazán szokás tisztes munkát végezni.
„ELVÁRHATÓ”
Persze. Az eljárás kezdetén van egy teljeskörű vagyonkutatás. Az OEP közli az adós munkahelyét. A letiltás a munkáltató azzal igazolja vissza, hogy sorrendben más tartozásra von, de egyelőre nem tud rá teljesíteni. A végrehajtás szüntel azzal, hogy letiltást visszaigazolták, más vagyontárgy pedig nincs. Telnek az évek, közben a 42 éves adós nyugdíjas lesz, a munkaviszony megszűnik, a munkáltató nem jelzi ezt a végrehajtónak. A vh-kérő - aki egyébként tudja, hogy az adós nyugdíjas lett - is csak hallgat és vár, mert úgy gondolja, hogy a végrehajtó is tudja. Hát rosszul gondolja.
Nem, nonolet, bizonyos dolgok nem várhatók el.
A törvény célja és ezzel a végrehajtó feladata gondolom a lehető leggyorsabb behajtás...
Ehhez szerintem néha újra kell(ene!) csekkolni az adóst.
Nemcsak ülni a babérokon és várni a sült galambot.
(hogy majd szól a végrehajtást kérő)
Sejtettem, hogy belefutsz. Szándékosan olyan példát hoztam fel, amelyik szüntelő ügyről szól. Szerinted?
gerbera, az én adósom évek óta nyugdíjas. Erre akkor eszmélt rá a végrehajtó (vagyis a munkatársa), mikor személyesen ott voltam, és a számítógépén nyomott két-három billentyűt. Te tanácsoltad milyen adatokat kérjek még, mivel sikerült elsőre csak 8 db helyrajzi számot küldeniük, meg is tettem. Semmi válasz. Kb. négy hét múlva újra kérdeztem. Na a válaszuk arra sem volt több a semminél, így személyesen bementem. Azóta némiképp előrébb haladunk, de csigaléptekben.
Egyébként tényleg hóttom sincs hogy hajtanak végre, azt hittem elég, ha végrehajtó tudja. Kéredzeni nem kérdeztek, Telefonon elég nehézkes elérni őket. Hogyan kellett volna eljárnom, beülök minden kedden az ügyfél fogadási időben, és megkérdezem, akarnak-e valamit kérdezni? Az elején még azt sem teljesen értettem, melyik összeget kell utalnom, mert az irományukban szereplő számoknak semmi közük nem volt egymáshoz.
Én nem igazán értek hozzá de én úgy tudom, hogy a szünetelés alatt eljárási cselekményeket hatályosan nem lehet végezni, annak tartalma alatt a végrehajtó végrehajtási cselekményt nem foganatosíthat a szünetelés alatt a végrehajtó az adósról nem szerezhet információkat, nem gyűjthet be adatokat.
gerbera317
Mint írtam: "a lehető leggyorsabb behajtás..."
Ebben a lényeg ugye a: lehető!
Ha szünetel, hát szünetel, addig nem "lehető".
De aztán! már lehet újra :-)
...és amikor már lehet újra, akkor az ALAPOSSÁG is ELVÁRHATÓ!
Volna újra egy kérdésem:
A végrehajtási szakban való elévülésre ki hivatkozhat az adóson kívül? :)
Konkrét ügyemben vh kérő vagyok, és az adós ingatlanának tulajdoni lapján majd 20 éves ügyek is szerepelnek, illetve jópár parkolási, és távközlési ügy is van.
A saját megtérülést jelentősen javíthatnám az elévülés miatt megszűnő ügyekkel.
Az adós nem fiatal, így az is kérdés, hogy egy esetleges hagyatéki hitelezői pozícióból lehet-e majd elévülésre hivatkozni a konkurenciával szemben egy hagyatéki tárgyaláson.
Az adóssal való kommunikáció egyenlőre nem játszik, így arról nem nagyon lehet szó hogy megkeresem hogy itt vannak ezek a nyilatkozatok (vht 41§ szerinti kérelmek) írd már alá és adom fel a végrehajtóknak.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02