végrehajtás kérdések

Vadsuhanc # 2018.04.16. 16:58

Tisztelt Fórumozók!

Az adós által a végrehajtást elrendelő közjegyzőnél előterjesztett végrehajtási záradék törlése iránti kérelmének mennyi az ügyintézési ideje a törvény szerint? Az adós kérheti-e a kérelmében - és mire alapozva - hogy amennyiben a kérelmének elbírálása a törvényes határidőt meghaladja a közjegyző a végrehajtási eljárást függessze fel?

Köszönöm az esetleges válaszokat.

waxyka # 2018.04.23. 09:04

Üdv!

Olyan kérdésem lenne, hogy ha tartozásom, ami a Cib Lízingnél van/volt önálló bírósági végrehajtóhoz került, de az összeg miatt megegyeztem vele, 1 évig törlesztem az adósságot, akkor a KHR listára felkerülök?

Illetve ha egyezség született, és felkerülök, akkor 5 évig vagyok fent, vagy csak egy évig?

Köszönöm!

Tisztelt Szakért?k!

A feleségemmel hitelb?l ingatlan vásárlást tervezünk. Van 2 kiskorú gyermekünk. Azt szeretném megtudni, hogy van-e arra lehet

oligaliga # 2018.04.23. 09:13

waxyka

A KHR-listára akkor is felkerülhetsz, ha a tartozásodat még nem a végrehajtó hajtja be. Szinte biztos, hogy fenn vagy a listán, ezt nem szokták elfelejteni.

Ingyen kiderítheted, ha megpróbálsz áruhitelt kérni valamelyik áruházban, mert ilyenkor azonnal lecsekkolnak.

Vadsuhanc # 2018.04.23. 14:37

Tisztelt Fórumozók!

Az adós ingatlanjának lefoglalása esetén a végrehajtó milyen módon kell, hogy értesítse az adóst a foglalás tényéről a végrehajtási eljárási cselekményről?

Mikor nyílik meg az adós " panaszjoga " az intézkedéssel kapcsolatosan?

Köszönöm az esetleges válaszokat.

facsiga77 # 2018.04.23. 15:31

Amikor tudomást szerez róla (pl földhivatali értesítés a vh jog bejegyzéséről).

Vadsuhanc # 2018.04.23. 15:48

De nyilvánvalóan a " földhivatali " bejegyzésről szóló határozat ellen felesleges fellebbezni, hiszen Ők a végrehajtó intézkedése alapján járnak el így a fellebbezés elutasítás jogszerű.

Én nem is a végrehajtási jog bejegyzése miatt kérdeztem, hanem azért, hogy ezen bejegyzésről - magáról az ingatlan lefoglalásáról - a végrehajtónak hogyan kell értesíteni az adóst?

harmat07 # 2018.04.23. 16:48

Tisztelt Fórumozók!

Vh. joggal kapcsolatosan kérem segítségüket. Volt egy T-mobil tartozásom, mely bejegyzésre került 1/6-rész tulajdonomra, ezt a tartozást rendeztem, a T-mobil igazolásában 2012. október 27-nappal tekintik rendezetnek és a végrehajtót már több alkalommal kérték a hégrehajtási eljárás megszünetetésére. Most úgy alakult, hogy az ingatlant szeretnénk eladni és égetővé vált a vh jog letörlése. Azonban a megkeresésemre a végrehajtó küldött egy 10 279 Ft-os csekket, mely készkiadást és jutalékot tartalmaz, ami a "mai napig" felmerült költségeit takarja. Sajnos sehol nem találtam infót arra vonatkozólag, hogy a befolyó pénzből milyen sorrendben történik a kiegyenlítés. Így csak a helyzetből következően tippelni tudok, hogy előbb a végrehajtást kérőnek fizeti ki a követelést aztán vonja le a végrehajtó a saját jutalékát, költségeit.
Ebben az esetben viszont két dolgot nem értek:
1/ Mi az, hogy a "mai napig felmerült költségeit"? Hiszen 2012. október 27 után már nem számolhatott volna fel semmit, merthogy a tartozás kiegyenlítésre került.
2/ Ebben az esetben érvényes-e az 5 év elévülés?

Kérem segítségüket, hogy merre induljak el, mert a jelek szerint a végrehajtóval való kommunikációnak nem sok értelmét látom.

facsiga77 # 2018.04.23. 17:09

Mégis a földhivatalól szerzel róla tudomást, máshogy nem nagyon (ha csak nem nézegeted a tullapját az ingatlanodnak).

Ha vh kifogásolni akar az adós akkor azt a tudomásszerzést követő 15 napon belül teheti.

6 hónap után azt hiszem meg már nem kifogásolható hiába szerez róla tudomást később.

Vadsuhanc # 2018.04.23. 17:12

Kedves facsiga77!

A végrehajtónak nem kellene egy jegyzőkönyvet megküldeni az ingatlan lefoglalásáról az adósnak?

gerbera317 # 2018.04.23. 18:03

Nem. Igaz, nem is tilos megküldeni. Az ingatlan lefoglalásáról az adós a földhivatali határozatból értesül.
A végrehajtási költséget pedig meg kell fizetni.

facsiga77 # 2018.04.23. 18:16

harmat07:

Ha eladás van akkor nem lesz opció sem a vh kifogás sem a per a 10eFt vh költségre.

Ez le kell nyelni és kifizetni.

A vh jog törlés újabb 6600 Ft lesz.

Vadsuhanc # 2018.04.23. 18:18

Tisztelt gerbera!

A földhivatalban csak egy átirat van, hogy ilyen s ilyen végrehajtási eljárásban a végrehajtási jogot jegyezze be. Ott sincs jegyzőkönyv a végrehajtási cselekmény elvégzéséről az ingatlan lefoglalásáról.

Nem szarrágás, de a Vht 138. § (1) bekezdésében az áll, hogy "...3 munkanapon belül lefoglalja az ingatlant..".
Ezért gondoltam, hogy, ha foglalás történik erről egy jegyzőkönyv készül - akár a vh irodában az adós távollétében is .

A földhivatal által megküldött bejegyzési határozat ellen fellebbezésnek nincs értelme ezért kérdeztem, hogy a végrehajtó intézkedése elleni jogorvoslat határideje mikor kezdődik meg és a 15 napot honnan kell számítani egy esetleges ingatlan lefoglalása esetén?

facsiga77 # 2018.04.23. 18:29

Az az átirat a foglalás.

A foglalás a vh jog bejegyzéssel válik teljessé, de azt a földhivatal végzi el.

Miért kellene a végrehajtónak bármit küldenie, amikor úgyis kapsz egy végzést a földhivataltól kötelezően.

facsiga77 # 2018.04.23. 18:32

Az intézkedést akkor támadhatod, ha tudomást szerzel róla.

Onnantól 15 nap a kifogás lehetősége.

A tudomásszerzés nem csak a végrehajtótól lehet, és nem kizáró ok, ha tőle nem kapsz tájékoztatást.

A bankszámla inkasszóról sem kapsz tájékoztatást a végrehajtótól, de a bankod már értesít és a bankszámla kivonatot is megkapod.

gerbera317 # 2018.04.23. 21:09

+1

evapontnagy # 2018.04.24. 14:06

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni tőletek, kérem amennyiben valaki tud, akkor válaszoljon nekem!

2010 -ben volt az élettartammal közösen egy peres ügyünk, ahol sajnos veszítettünk, így a bíróság egyetemlegesen kötelezett minket fizetésre.

2 különböző bírósagi végrehajtó kezdte el behajtani a kb. 400 0000 Ft-ot plusz járulékos költségeket, 160000 Ft-ot .
Párommal az "ő" végrehajtójanak megfizettük a teljes összeget, járulékait illetve költséget. Plusz keletkezett 19000 Ft túlfizetés is.A végrehajtó kiadott egy jegyzőkönyvet a teljes befizetésről és a túlfizetésről is, továbbá ezt megküldte az én végrehajtómnak.Ez 2010.nyarán történt.

2018.ápr.19 én egy 3. végrehajtó inkasszálta 400000 Ft al a Mo-i bankszámlamat.Előszőr fogalmam sem volt milyen okból , mivel jelenleg külföldön élek és csak a számlavezető bankom tudott informálni telefonon az inkasszó tényéről,de részletekről ők sem.
A bank által megadott végrehajtót felhívtam és kiderült, hogy az én "régi " vegrehajtóm összes ügyét most ő vette át és valóban ő kérte az inkasszót.Konkretan csak ügyintézővel beszeltem , közvetlenül a végrehajtóval nem lehetett.Neki előadtam azt, hogy ez a dolog 8 éve kifizetésre került, de az ő számítógépes nyilvántartásuk szerint nem.
Anyósomnal minden akkori irat iktatva van , így a tegnapi napon , amikorügyfélfogadás volt , ezeket bemutatta.
Kiderült, hogy semmi nyoma ezeknek az ő rendszerükben, ezért az ugyintezo az irattarból előhozta az aktámat, ahol viszont minden igazolás ott volt a teljes megfizetésről, túlfizetésről ,plusz a jogosult nyilatkozata arról, hogy ő ezt megkapta.
Én azt gondoltam, hogy ez elegendő ahhoz, hogy a mai napon a végrehajtó törölje az inkasszót.
Az ügyintéző azt mondta, hogy az én végrehajtómnak is kellett volna 60 000 ft ot fizetni, amiből a 19000 ft túlfizetést levonták , tehát még 41000 ft tal tartozom, ezért amíg azt nem fizetem meg , addig a számlámon marad a 2x 400000 Ft inkasszó. Azert 2 -szer mert egy forint és egy EUR számlán van egyben.
Kérdésem az lenne: hogy ez jogszerű hogy az információk birtokában nem oldja fel az inkasszót?
Kb egy hét múlva érkezik olyan nagyságrendű összeg a számlámra, hogy sajnos a teljes 400 000 ft ot el tudja vinni a számlámról.

Másik kérdésem a korabbi végrehajtó jutalékával kapcsolatban lenne.
Az akta szerint 2010 augusztusában a végrehajtó levelet küldött nekem a költségéről. Bár nem az általuk ismert állandó lakcimemre ,hanem egy olyan címre , ahol nem laktam.Ez most derült ki az aktából. Ez az utolsó olyan irat , ami az aktámban szerepel.
Ez a 41000 Ft elévülhetett azóta, ha ezt valóban nem fizettem meg?Ahhoz, hogy az esetlegesen befizetett csekkeket kikeressem a saját nyilvántartásomból, haza kell , hogy utazzak és az leghamarabb csak júliusban menne.

Köszönöm előre is a segítséget!

gerbera317 # 2018.04.25. 09:31

Ha több adós ellen indult végrehajtás egyetemlegesen, akkor az egyetemlegesen megfizetendő követelést csak egyszer kell megfizetni. Ha ez megtörtént, a másik ügy(ek)ben már csak a nem egyetemlegesen megfizetendő költségeket kell megfizetni, ezek
- a vh-kérő végrehajtás elrendelésével és foganatosításával kapcsolatosan felmerült költségei (illeték, elrendelési költség, előlegezett költség)
- a végrehajtót megillető munkadíj, költségátalány, készkiadás; valamint, ha több végrehajtó járt el, akkor végrehajtónként egyszer az általános költségátalány összege.

Mivel a kérdésedben mindent leírsz, csak a lényeget nem, hogy mit tartalmaz a végreajtó költségfelhívása, ezért többet erről nem lehet mondani érdemben. Azt érdemes tudni, hogy ez a költségfelhívás már nemigen tartalmazhat jutalékot.

evapontnagy # 2018.04.25. 09:55

Kedves Gerbera317

Köszönöm válaszod. Költségelőleg, behajtási jutalék, végrehajtás kérési költség.(Össz.41700 Ft)Ezeket tartalmazza a végrehajtó költségfelhivása.
Erről állított ki egy jegyzőkönyvet 2 napja, ez az új végrehajtó, aki a korábbi helyett van.

gerbera317 # 2018.04.25. 10:05

Tehát munkadíj, költségátalány, készkiadás, általános költségátalány nincs is benne? Az azt jelenti, hogy már fizettél neki ebben az ügyben, csak nem eleget.
Ha a párod ügyében megfizettetek mindent, itt már csak a végrehajtást kérő végrehajtás elrendelésével és foganatosításával felmerült költségeit kell megfizetni, és - ez még fennálhat, de csak minimális mértékben - az ezekért a végrehajtót megillető jutalékot.
Egyébként sokkal okosabbak nem lettünk a válaszodtól. Csak hogy tudd.

nonolet # 2018.04.25. 11:43

"Az akta szerint 2010 augusztusában a végrehajtó levelet küldött nekem a költségéről"

Ez az egész végrehajtási ügy nem évült már el azóta?

HA jól értem lassan 8 éve nem lépett a végrehajtó semmit...
Az őt illető pénz érdekében.

Az alapügy pedig már ~8 éve lezárult.

gerbera317 # 2018.04.25. 11:53

HA jól értem lassan 8 éve nem lépett a végrehajtó semmit..."
Azt mi nem tudhatjuk.

evapontnagy # 2018.04.25. 13:14

Kedves Gerbera

Azt kérdezted mit tartalmaz a költség, ezt leírtam. Azt nem értem miért kell ilyen cinikus választ adni.

Az új végrehajtó nem léphetett ezidáig emmit, hiszen most vett át mindent.

A régi végrehajtó, bár az aktám szerint tudott arról, hogy a jogosultnak járó összeg rendezve lett, ezt nem rögzítette.Jelenleg emiatt az adminisztraciós hiba miatt inkasszalt az új.
Az aktából kiderül, hogy az utolsó cselekmeny 2010 aug ban történt.

A kérdésem az volt, ha valóban fennáll még a 41000 Ft os költsegtartozas, akkor az elévült-e?

evapontnagy # 2018.04.25. 13:16

Kedves Nonolet

Igen , jól érted , 8 éve nem lépett.Köszönöm, hogy időt szántál a válaszra.

evapontnagy # 2018.04.25. 13:33

Az elévülést azért kérdeztem, mert a jelenlegi helyzetemben egyszerűbb lenne erre hivatkoznom , mint hazautaznom és 4 db 2010-ben feladott 10000 ft os csekket keresnem.Abban biztos vagyok, ha ezt akkor én tényleg megkaptam, akkor be is fizettem.Ha a közel 600 000 Ft ot kifizettük, akkor életszerűtlen, hogy az utolsó 41000 Ft alól pedig szerettem volna kibújni.

És igen.... tudom hogy az emberek 80 % -a szeret kibújni a felelősség alól és azt nézni, hogyan lehetne másra mutogatni, de én tudom mit hibáztam, vállaltam érte a felelősséget és a párommal kifizettük amit kellett.
Nem kell, hogy mindig az legyen a kiindulási alap, hogy az adós, illetve volt adós, az, aki nem mond igazat.A végrehajtók is emberek, tévedhetnek ők is.
Ez ugye most ki is derült a 400 000 Ft ot illetően, amit tudtam bizonyítani is.A 41000 Ft egyelőre nem tudtam.
További szép napot mindenkinek!

nonolet # 2018.04.25. 17:06

Tedd fel neki kérdést hogy: szerinte miért nem évült még el?

Persze nem köteles rá válaszolni.

Hisz az elévülésre neked KELL hivatkozni.
Önmaga ellen meg nem fog adatot adni ő sem ... gondolom.