végrehajtás kérdések

facsiga77 # 2018.04.02. 17:08

KBS:

Ne haragudj, de túlontúl tömör voltál.

A zárójeles részben meg azt is lehúztad mai pedig egy vh kérői bizonytalan pozícióból való kimenekülésre jó, és ha lassan is de biztos pénz.

Tényleg jobb lenne ha nem űznél sportot a tömör válaszokkal, hanem picit magyarázósabb lennél :)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.02. 17:23

:) Amíg számíthatok rád meg drbjozsefre, addig minek?

Grave7 # 2018.04.02. 20:25

@Toto02: Nem tudsz mit tenni az eljárás gyorsítása érdekében. A végrehajtótól azért megérdeklődheted, hogy van-e elsőfokú döntés, és ha igen, volt-e fellebbezés (illetve ha még ő sem kapott semmi végzést a bíróságtól, akkor beszéljen velük, legyen szíves).

.
@valinéni: Jól számítod. Ha költségmentességed vagy költségfeljegyzési jogod lenne, akkor az MBVK előlegezné a díjat helyetted.
Javasolt egyébként minél gyorsabban lépned és a kérelem benyújtása után bíróságra 2-3 naponta járni, hogy 1. kiállították-e végzést (+jogszabályi határidőben döntöttek), 2. a végzést elektronikusan MBVK-nak megküldték-e, 3. MBVK visszaigazolta-e, hogy ki lesz az eljáró végrehajtó, 4. a végrehajtónak megküldték-e az eredeti végzést.
Ezután meg a végrehajtót érdemes minden ügyfélfogadási időben felkeresni és érdeklődni, hogy megjött-e a végzés, illetve az előleg megfizetése után minden félfogadáson bemenni és betekinteni az iratokba, hogy mit csinált, banktól kapott-e választ a számlazárolásról (sürgesse meg ha nem), stb.

Vadsuhanc # 2018.04.03. 07:21

Tisztelt Fórumozók!

Kérdésem, hogy ha az árverési hirdetmény közzététele után az adós okiratokkal alátámasztott kérelmet terjeszt elő a Vht. 41.§. alapján az akadálya-e az árverés megtartásának ?

valinéni # 2018.04.03. 07:21

Grave7

Nagyon köszönöm a választ.

Tisztelettel

Vali néni

valinéni # 2018.04.03. 07:59

Még csak annyit szeretnék megkérdezni, hogy a Vht 193/A.§. esetén a bíróság a lefoglalható vagyonnal nem fedezett részre adja ki a biztosítási intézkedést ez azt jelenti, hogy előbb a végrehajtó felméri az adós cég ingó-ingatlanvagyonát, lefoglalja a követeléseit és csak ha még mindig marad fenn kielégítetlen követelés arra rendeli el a számlazárlatot?

Amíg ezeket mind megteszi addig fennáll a veszélye, hogy a számlán semmi sem marad.

Hogyan lehet azt elérni, hogy elsőként a számlát zároltassa az esetben ha a Vht 193./A.§ éppen arra az esetre szól amikor jogi személy az adós és a követelést nem fedezi az adós vagyona.

Köszönettel

Vali néni

Grave7 # 2018.04.03. 08:57

@valinéni: A Vht. 185. § a) pontja (191-193. §)szerinti biztosítási intézkedést kell kérned. A 193/A. § speciális esetekre vonatkozik, ahogy a 193/A. § (1) bek. a)-b) pontok meg is határozzák.

Javaslom, hogy majd beszélj a végrehajtóval, illetve írásos kérelmet is adj át neki: a végzés helyszíni kézbesítését követően (ha adós nem teljesít rögtön vagy nem tud elegendő vagyontárgyat lefoglalni) az adós XY Banknál vezetett Z számlájának zárolása érdekében a bankba személyesen vigye be a zárolásról szóló felhívást. (A helyszíni eljárás után rögtön, vagy mondjuk amikor helyszínen van és látja, hogy kell a zárolás is, telefonál az irodájába, hogy rögtön vigyék el a bankba az előre kiállított felhívást.) A fax-on történő megküldés itt kifejezetten nem jó, mert a bank letagadhatja, hogy olvashatóan megkapta az iratot; a postai levél meg lassú.

.
@Vadsuhanc: Szerintem nem, ahogy a Vht. 222. § alapján a jogorvoslatnak sincs halasztó hatálya. Persze az iratok és a leírtak alapján lehet úgy dönt a végrehajtó, hogy inkább kivárja amíg tisztázódik a helyzet, de ezzel meg a végrehajtást kérői kifogást kockáztatja.

valinéni # 2018.04.03. 09:45

Tisztelt Grave7 !

Ezt most nem teljesen értem.
Én a Vht 185.§ mellett 187 §(1) és (2) alapján gondoltam mivel per van folyamatban .

A 193/A. §. (1)pedig éppen azért van mert gazdálkodó szervezet (alapítvány) az alperes és a b.) pont szerint a pénzkövetelés biztosítása során a gazdálkodó szervezet végrehajtás alá vont vagyontárgyai nem fedezik a teljes követelést.

Kérlek oszd meg velem ,hogy miért jobb a 191-193.§.?
Nem vagyok kötve a 193/A.§.-hoz azért mert gazdálkodó szervezet az alperes és vagyona nem fedezi a követelést?

Köszönettel

Vali néni

Toto02 # 2018.04.03. 10:13

Köszönöm a választ megpróbálok beszélni a végrehajtóval.

Vadsuhanc # 2018.04.03. 10:20

Tisztelt Grave7!

Az okiratok közül a végrehajtás költségeire vonatkozóan az adóstárs ellen elrendelt végrehajtásban hozott döntések ( Törvényszék végrehajtási lap visszavonásról szóló döntés és a közjegyző által visszavont végrehajtási lap ), melyet az ellenem is külön elrendelt rám terheltek mint adóstársra. ( cca. 240.000. forint. )

Az ellenem elrendelt végrehajtásban a végrehajtó intézkedése alapján a jövedelmem 33 százaléka lett tiltva és utalva az eredeti végrehajtást kérőnek. A végrehajtást kérő engedményezte a tartozást viszont 11 hónapon keresztül az utalást ugyanúgy fogadta az engedményes erről nem tudott. ( c.c.a 1.000.000. ft. ). Az engedményezésről én most értesültem bírósági végzés által.

Vadsuhanc # 2018.04.03. 10:43

Még annyit kérdeznék, hogy amennyiben az árverés megtörténik az adósnak milyen lehetősége van utólag a tartozás - az általa jogosnak vélt összeggel történő - csökkentésére ?

tom889 # 2018.04.03. 14:21

lenne egy vegrehajtasi kerdesem. orokoltem egy ingatlant 1/3 reszben jelzaloggal (amit rendszeresen fizetek) valamint egy megmaradt auto hitelt amit nem fizettem.
jott egy level hogy az autohiteles ceg arveresre bocsajtana az ingatlan az elmaradt autohitel nemfizetes miatt.
kerdesem ilyen esetben hogy ez megtortenhet-e?az ingatlan piaci erteke kb 25m forint.
az autohitel merteke 4m forint, en 1/3 reszben vagyok orokos megis a levelben a teljes 4m forintot kovetelnek rajtam. ez jogszeru? vagy csak meg akarnak felemliteni
a masik ket orokos fiatalkoru valamint munkanelkuli, igy jelen esetben csak rajtam tudnak behajtani valamit, viszont a kerdesem hogy a teljes 4m-et kovetelhetik-e rajtam
milyen erre szakosodott ugyvedhez fordulhatnek BP teruleten aki tudna segiteni?

Vadsuhanc # 2018.04.03. 14:37

tom889

A gépjármű hiteleddel kapcsolatosan csak akkor tudják az ingatlanodat árverésre bocsátani, ha a hitellel kapcsolatos tartozásod miatt végrehajtási eljárást kezdeményeztek ellened és ezen eljárás kapcsán végrehajtási jogot jegyeztek be az ingatlanrészedre.

tom889 # 2018.04.03. 14:55

koszonom a gyors valaszt vadsuhanc. az orokosodesi targyalas 5 eve volt es ha jol emlekszem 4 eve a gepjarmuhiteles bank bejegyezte a jelzalogot az ingatlanra. most ha bejegegyeztek a vegrehajtasi jogot akkor a arveres le fog zajlani? ez ellen tudok tenni valamit? ha magikus csoda folytan elo tudnam teremteni a 4m-t akkor ezt meg vissza lehet csinalni vagy nem?
es meg abban tudnal segiteni hogy 4m ft-t kovetelhetnek tolem vagy csak a 4m 1/3 reszed mint 1/3 orokos?

Vadsuhanc # 2018.04.03. 15:03

A gépkocsit is örököltétek hárman ? Vagy az Te saját sarad?

drbjozsef # 2018.04.03. 17:14

tom889,

Sajnos teljesen jogszerűen követelik a teljes tartozást. Az örökösök mindig egyetemeleges örökösök, a hagyaték terheiért közösen felelnek, a jogosult bármelyik örököstől követelheti a TELJES tartozás megfizetését. Különben lesz végrehajtás, és ha nem fizeted meg a tartozást, és belátható időn belül nem térül meg számla inkasszóból ésvagy fizetésletiltásból, akkor simán el fogják árverezni az ingatlant is. Az leütési értékből levonják a tartozást és a költségeket, a többit meg fogod kapni. De azt gondolom azért sejted, hogy ez nem egy jó üzlet, sokmilliót bukhatsz rajta.

Ha Te fizeted ki a teljes tartozást, akkor a többi örököstől követelheted a rájuk eső rész megtérítését. Fizetési meghagyással, végső esetben perben követelheted.

Grave7 # 2018.04.03. 17:26

@valinéni: Végülis mindegy, lehet én nem értem a kettő közötti különbséget - akkor a korábbi hozzászólásom első mondatát hagyd figyelmen kívül.

.
@Vadsuhanc: A Vht. 41. §-án kívül vh.megszüntetési/korlátozási perrel lehet csökkenteni a tartozás összegét.

.
@:tom889: Ahogy drbjozsef írta, a teljes tartozást követelhetik rajtad. Annak azért nézz utána, hogy ki küldte a „jott egy level hogy az autohiteles ceg arveresre bocsajtana az ingatlan az elmaradt autohitel nemfizetes miatt.” levelet és mi annak a pontos megnevezés - ha a hitelező akkor még talán van valamennyi időd, ha a végrehajtó akkor meg nagyon kevés. Azért is fura amit írsz, mert sántít a „a gepjarmuhiteles bank bejegyezte a jelzalogot az ingatlanra” - ehhez neked vagy az elhunytnak alá kellett írnia az ezt engedélyező iratot; ha itt valójában végrehajtási jogról van szó, akkor már más a helyzet.

Vadsuhanc # 2018.04.03. 17:31

Kedves Grave7!

Akkor az adós az árverés előtt kezdeményezze a pert kérve a végrehajtás felfüggesztését?

gerbera317 # 2018.04.04. 07:27

Vadsuhanc! A végrehajtás megszüntetését/korlátozását akkor kell kérni, amikor ahhoz érdeked fűződik. A felfüggesztést szintén. És annak kell kérnie, akinek ahhoz érdeke fűződik.

2345678 # 2018.04.08. 11:08

NAV ingatlan elektronikus árverésről van-e valakinek tapasztalata,vagy olyan anyaga amit megosztana.Ingatlanra akarok licitálni és nem tudom,hogy ott mennyiben más vagy hasonló az eljárás mint az MBVK elektronikus árverésen.

gerbera317 # 2018.04.08. 11:56

Az árverés szabályait a Vht. rögzíti, tehát itt minden ugyanaz. A felhasználói felület más csak.

2345678 # 2018.04.09. 06:18

KÖSZÖNÖM GERBERÁNAK A VÁLASZT A KÉRDÉSEMRE!

nagyforgacs # 2018.04.10. 13:33

Üdvözlet!
2002 óta húzódnak, különböző végrehajtási eljárások velem szemben, van benne biztosítási jutalék, telefon vásárlások (kötbérek), otp tartozás faktoring, illetve intrum justitia zrt, eos,stb.
Tehát 10-15-18-éves ügyekről van szó, mit lehet tenni?
Megtisztelő válaszukat előre, is köszönöm.

nonolet # 2018.04.10. 14:01

Fizetni...?

V.Máté # 2018.04.10. 15:28

A végrehajtási jog is el tud évülni, akárcsak a követelések. Az elévülési idő 5 éves. A végrehajtandó követeléssel együtt a végrehajtási jog is elévül.A végrehajtási jog elévülése alatt azt értjük, hogy a végrehajtási jog egy bizonyos idő elteltével elenyészik, megszűnik.

A végrehajtási jog elévüléséről akkor beszélhetünk ha 5 év eltelik úgy, hogy (például) végrehajtó előtt lévő ügyben nem történik végrehajtási cselekmény.

Az elévült végrehajtási jog töröltethető az ingatlan nyilvántartásból.

dr. Végh Ügyvédi Iroda - Budapest
vekony@drveghistvan.hu