végrehajtás kérdések


dipo # 2014.07.20. 20:22

A hatályos jogszabály szövegezésben is ez áll:

http://njt.hu/…/njt_doc.cgi?…

Mi az ami hatályon kívül helyezte?

Ha viszont "kaphassanak", (bár nem is értem, hogy hogyan lehet egy jogszabályalkotó "pongyola" :), bár ha jól tudom, szerintem, attól még úgy kell alkalmazni, ahogy értelmezzük, nem ahogy "pongyolásította"), akkor valami ki kell, hogy mondja, hogy milyen oknál fogva "kaphatnak csupán", segítene, hogy ezt megtaláljam?

Előre elnézést, ha kötekedésnek tűnnék,távolról sem ez a szándékom, de nem szeretném, hogy a jogszabály nem ismerete miatt legyünk hátrányban.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.20. 20:18

De ha csak az hiányzik, akkor a legtöbb végrehajtó küldd egy azonnali fizetésre felhívást. (Volt már itt olyan, aki meg ezen sértődött meg. Hiába, az adósoknak - érthető módon - semmi se jó.)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.20. 20:15

Pongyola szóhasználat. Valójában: "kaphassanak". (Megjegyzem, az idézett szöveg 2012. 05. 31. óta nem hatályos, azóta a végrehajtói kamarának nem kell, hogy jusson papír.)

dipo # 2014.07.20. 20:00

valamint minden végrehajtást kérő és adós (a továbbiakban együtt: felek) egy-egy példányt kapjanak.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.20. 19:58

Hol mondja ki, hogy ki kell küldeni?

dipo # 2014.07.20. 19:49

Ezek szerint rosszul értelmezem a szakaszt.
Abban segítene, hogy akkor mit jelent ez?
Esetleg a jogszabály hol mondja azt ki, hogy bár példányokat el kell készíteni, de azokat nem kell kiküldeni csupán igénylő kérésére?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.20. 19:46

Nem.

dipo # 2014.07.20. 19:45

Lehet rosszul tettem fel ezért tűnik ugyanannak a kérdés.

Megpróbálom máshogy:

A Vht. 18. § (3) ön szerint nem jelenti, hogy a bíróságnak tájékoztatni kell az adóst?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.20. 19:41

Ez ugyanaz a kérdés, mint az előbb.

dipo # 2014.07.20. 19:36

Köszönöm.
Vagyis a végrehajtást, annak állását csupán a végrehajtó személyes megjelenéséből tudhatja meg az adós? Esetleg a végrehajtónak van tájékoztatási kötelezettsége az adós felé az eljárás megindításáról?

Amúgy ez, nem azt jelenti, hogy a bíróságnak kérelem nélkül is tájékoztatni kell az adóst?:
Vht. 18. § (3) A végrehajtási lap eredeti példánya a bíróságnál marad. A végrehajtási lapról annyi kiadmányt kell készíteni, hogy a végrehajtó, az önálló bírósági végrehajtó hatáskörébe tartozó ügyben a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara (a továbbiakban: kamara), valamint minden végrehajtást kérő és adós (a továbbiakban együtt: felek) egy-egy példányt kapjanak.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.20. 19:33

Csak ha kérte a végrehajtást kérő. Nem szokta kérni.

dipo # 2014.07.20. 19:31

Köszönöm.
A végrehajtás megindításáról a tájékoztatás?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.20. 19:06

Igen.

dipo # 2014.07.20. 18:19

Még egy kérdés, kedves szakértők:

Amennyiben elindult a végrehajtási eljárás, de menet közben felfüggesztésre került, mert a végrehajtó közbenjárásával az adós közvetlenül a hitelezőnek törleszt, úgy is jogosak a végrehajtási költségek és azok ugyanakkorák, mintha lezajlott volna az eljárás?

dipo # 2014.07.20. 17:43

Tisztelt szakértők!

Bírósági határozat után, melyben megállapítja a hitelező jogos követelését és a végrehajtás közt küldeni kell a bíróságnak az adós részére a végrehajtás megindításáról tájékoztatást vagy ez már nem történik meg?

Blanka1993 # 2014.07.20. 13:54

Kedves Hathorankh, megtörtént a rendőrségi feljelentés, bár én jobban szeretem a békés megegyezést. Tavaly decemberben, mert akkor telt el félév, és csak legalább féléves elmaradással foglalkozik a rendőrség. Azóta már írtam az ORFK panaszirodának is, mert semmi nem történt. Ezért kértünk végrehajtást, amire várunk.
Köszönöm, Blanka

Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.07.20. 13:44

maradjunk inkább a tartási kötelezettség elmulasztásánál...

hathorankh # 2014.07.20. 12:35

Blanka,

jelentsd fel a férjedet kiskorú veszélyeztetése miatt a rendőrségen, mert a tartásdíj nem fizetése az az.
Kihallgatnak, bizonyítanod kell, hogy te próbáltad szép szóval és minden eszközzel rábírni, hogy a gyerek tartásához járuljon hozzá.
Amikor édesapát behívják és lefényképezik és ujjlenyomatot vesznek tőle, akkor valószínűleg elkezd fizetgetni....
tapasztalat.....

gerbera317 # 2014.07.20. 11:38

A végrehajtás nem az adós autójára, ingatlanára, üzletrészére, munkabérére folyik, hanem a tartozásának a behajtására. Ennek érdekében a végrehajtó dönti el, milyen kényszerintézkedéseket foganatosít. Nyilván jó oka volt rá, hogy az autót ne foglalja le. Ha mégis azt akarod, hogy foglalja le az autót, kérd a végrehajtót, hogy tegye azt. Nehéz lesz?

Blanka1993 # 2014.07.20. 11:17

Kedves Fórumozók!
Volt férjem nem fizet tartásdíjat a nappali tagozaton tanuló közös gyermekünk után, kb. negyed millió Ft-tal tartozik eddig. Végrehajtást kértünk az autójára, de a végrehajtó az ingatlan tulajdonrészére tetette rá a földhivatalnál, hogy tartozása van, nem értjük, hogy miért. Az ingatlan tulajdonrészt az én különvagyoni ingatlanomból szerezte, nem túl törvényes eszközökkel. A végrehajtást megfellebbezte, de másodfokon is elutasították, tehát a végrehajtó nem tudjuk, hogy mire vár. Küldtem neki 3 db tértivevényes levelet, de egyikre sem reagált. Lehet, hogy volt férjem ismét valami törvénytelen eszközzel próbálkozik és azért nem történik semmi?
Mit csináljunk? Keressük meg személyesen a végrehajtót? Amikor telefonon érdeklődtem, ezt kérték.
Igaz, hogy nekem elővásárlási jogom van, ha az ő része árverésre kerül a tartása miatt?
Köszönöm a segítséget!
Blanka

gerbera317 # 2014.07.20. 08:43

Mire számíthatunk?” - Kezesként helyt kell állnia. Ha önként nem teszi, kötelezni fogják rá. Ha ezután is elmarad az önkéntes teljesítés, kikényszerítik tőle.

Van-e esély arra,hogy pl.a KFT gépeit foglalják le” - Van, de ettől ő még kezes marad.

ha eladjuk a lakásunk,úgy nem tudják lefoglalni?” - Egy próbát megérhet, ha a jogosult nem tudja meg, mitől esik el ezzel az akcióval.

2 hete jött a levél,mennyi idő,mire minderre sor kerül?” - Attól függ, milyen "levél" jött. Ha végrehajtói felhívás, akkor már mindenről lekéstetek.

Tőlem vonhat-e valamit a végrehajtó?” - Azt nem. Az aktuális munkabér éppen nem közös szerzemény (de közös számlára se menjen!). A ház, az autó, a házimozi, a zongora közös szerzemény.

örökölheti-e az apja adósságát?” - Igen, és az örökség erejéig felel a tartozásért. Miért érdekes ez? Mit forgat a fejében apuci?

jobb-e ha elválok tőle, s akkor a gyerekem nem indul ekkora anyagi hátránnyal” - Attól még ugyanúgy örökös marad, ha örököl.

bibóca40 # 2014.07.18. 22:56

Tisztelt Szakértők!

Férjem egy cég társtulajdonosa volt (3-an voltak).Felvettek hitelt,ő és az egyik társa kezesként írták alá.Az adós a KFT.A hitel felvétele után néhány hónappal a férjem kiszállt a cégből (átverték a barátok).Most az elévülés előtt bíróságon folytatódott az ügy.A két volt társ otthagyta a bejelentett munkahelyét,ingatlan,autó nincs a nevükön.Végrehajtáson van az ügy.Mire számíthatunk?A férjem alkalmazottként dolgozik,a lakásunk az ő tulajdona(devizahitellel terhelt)az autónk is hiteles.Van-e esély arra,hogy pl.a KFT gépeit foglalják le (adós)? A lakásunk,autónk csak a felét fedezi a felvett céges hitelnek./Esetleg megoldás-e ha eladjuk a lakásunk,úgy nem tudják lefoglalni?2 hete jött a levél,mennyi idő,mire minderre sor kerül?
A másik kérdésem,ami jobban aggaszt,a férjem ezt a hitelszerződést a házasságkötésünk előtt írta alá 2 hónappal(nem is tudtam róla,de ez mellékes is itt).Tőlem vonhat-e valamit a végrehajtó?
Van egy kisfiunk,örökölheti-e az apja adósságát?Tudom,magánéleti kérdés,de jobb-e ha elválok tőle,s akkor a gyerekem nem indul ekkora anyagi hátránnyal az életben?
Nagyon köszönöm előre is a választ.

gerbera317 # e-mail 2014.07.16. 08:54

MnéK # 2014.07.17. 20:33

Hol tudtam volna én ezt feltüntetni? A végrehajtási lapot úgy küldték meg számomra, hogy ingatlanra, ingóságra, bankszámlára is ki volt terjesztve. Az, hogy a végrehajtó nem talál ingatlant, fel sem merült bennem.
Jelen esetben akkor a végrehajtó munkadíjának 50%-os megfizetése mellett kérhetem a folytatást, miközben ő nem volt elég alapos első körben.
Mire gondol követelés beszámítással kapcsolatban? A hitel egyetemleges, azt mindenképp tőlem hajtják majd be, mert az adósnak nem véletlenül nincs semmije. A gyermektartásdíj összege legalább visszakerül a gyermeknek.

gerbera317 # 2014.07.17. 19:58

Fellebbezésnek nincs helye. Talán végrehajtási kifogásra gondoltál. Az meg nem javasolt. Kérni kell a végrehajtás folytatását. Hanem, ha ennyire felháborít, hogy a végrehajtó nem talált ingatlant, akkor miért nem előzted meg ezt azzal, hogy a végrehajtható okiraton méltóztatol feltüntetni a megfelelő rovatban, helyrajzi szám és tulajdoni hányad feltüntetésével az ingatlan végrehajtás alá vonása iránti igényedet?

érdekem is, hogy legalább az a gyermekem részére visszakerüljön

És azt már átgondoltad, hogyan fog ez követelés-beszámítással megtörténni?

MnéK # 2014.07.17. 19:40

Az ingatlan közösen felvett lakáshitellel terhelt, az adós lakik benne, fizetni nem volt hajlandó semennyit sem, a hitel felmondásra került, így valamikor a távoli jövőben árverés lesz mindenképp. Tudomásom szerint a gyermektartásdíj elsőbbséget élvez minden más hitelnél, így érdekem is, hogy legalább az a gyermekem részére visszakerüljön. Hogy a végrehajtó miért nem találta, az számomra rejtély, mert még mindig 1/2, 1/2 tulajdonunkban van.