Egy okkat több a végrehajtótól történő vásárlásra. Most már mindegy, de miért ne csinálnátok valamit egyszerűen, ha bonyolultan is lehet, nemde?
Végrehajtási jog törlése
Köszönöm szépen továbbra is, hogy foglalkozol a kérdéssel.
Nem a vételárból rendezi a vh. jogok törlését, még nem kapott a foglalón felül pénzt.
A végrehajtó nem behajtója a földhivatalnak, ezért az igazgatási szolgáltatási díjat sem szedi be senkitől, és ha erőltetik, sem fogadja el. Marad a 2. verzió.
Nem látom be, ha a vételár fedezi az adós valamennyi, ingatlanra terhelt tartozását, akkor a vevő miért nem a végrehajtótól vette meg az ingatlant?
Értem, köszönöm.
Az adós fizeti a díjat, így kettő lehetőség van, ha jól gondolom:
- a végrehajtó igazolja, hogy adós a végrehajtónak megfizette az igazgatási szolgáltatási díjat is vagy
- ha adós közvetlenül a földhivatalnak fizette a díjat, akkor a földhivatal adott erről neki tanúsítványt.
Végül, ha valamelyiket bemutatja adós, akkor nagy az esély arra, hogy rendben lesz minden a bejegyzésekkel?
A "megfelelő jogosult" az a végrehajtó, egyedül ő. És igen, a széljegy garancia arra, hogy kérte. De csak ezt garantálja. Azt, hogy az igazgatási szolgáltaási díjat megfizették, nem.
Köszönöm a válaszaitokat.
Akkor a széljegy "garancia" arra, hogy megfelelő jogosult kérte a vh. jog törlését, megfelelő okirattal és a földhivatali eljárás díját is megfizették?
Az 1 és 3 ugyanaz. Az 1 kell csak. A 2 és 4 is ugyanaz, és marhaság.
Szerintem az 1. elég.
100%-os biztonság nincs, de a végrehajtó csak úgy ad be vh jog törlést ha befolyt a teljes összeg vagy a végrehajtást kérő ezt kérte.
Sziasztok!
Adott egy ingatlan több végrehajtási joggal a tulajdoni lapon. Az eladó és vevő adásvételi szerződést kötnek tulajdonjog fenntartással. Utána eladó (ahogyan vállalta) elkezdi a végrehajtási jogok törlését intézni, a tartozásokat rendezni.
Az adásvételi szerződés alapján a tulajdonjog bejegyzés iránti kérelmet (és annak egyben függőben tartása iránti kérelmet) a földhivatalhoz hamarabb nyújtották be, mint ahogy a végrehajtási jogok törlése iránti kérelme(ke)t.
A földhivatal nem tudja törölni a vh. jogokat addig, amíg a tulajdonjog bejegyzés nem történik meg a beadványok sorrendisége miatt.
- A vevő védve van azzal, hogy széljegyen már szerepel valamennyi vh. jog törlése, vagy
- inkább kérje el eladótól a vh. jogok jogosultjainak tartozás megszűnéséről szóló nyilatkozatát vagy a vh. jog törléséhez hozzájáruló nyilatkozatát?
- Valamennyi vh. jognál azonos a végrehajtó. Elegendő, ha ő nyilatkozik a vh. jogok törléséhez való hozzájárulásról? Vagy a jogosultaktól is kell nyilatkozat a vh. jog törléséhez? (Végrehajtó ad ki külön törlési engedélyt, ha rendezik a tartozást vagy ő közvetlenül jár el a földhivatalnál?)
- Ha a fentiek közül egyik sem jó elképzelés, mely szereplőktől és milyen dokumentumok alapján győződhet meg a vevő, hogy most már tehermentes az ingatlan, ha több jogosult mellett van végrehajtó és követeléskezelő cég is az ügyeletekben?
Válaszaitokat előre is köszönöm.
Valószínűleg ez történt. De nincs az ilyennek ügyvédje, aki előre rámutat az ügylet buktatóira?
Ugye, nem azt akarod mondani, hogy az adóssal kötöttél szerződést a végrehajtási eljáráson kívül, és még fizettél is neki?!
Segítséget szeretnék kérni. Végrehajtás alatt álló ingatlant vettem, fele tulajdoni részen van a bejegyzés. Eladók vállalták a szerződésben,hogy rendezik a fenn álló tartozást,de nagyon akadozik a folyamat,ezért kezembe venném az ügyintézést. Jelenleg adásvételi szerződéssel és birtokba adási szerződéssel rendelkezek, ezekkel az iratokkal el tudom-e indítani a végrehajtás rendezését? Vagy tud-e bárki segíteni,hogy hogy működik a gyakorlatbana végrehajtási jog törlése, illetve az adósság rendezése?
A földhivatali irattárban sincs semmi?
Kedves "Vadsuhanc" és "Kovács Béla Sándor"
Elösször is köszönöm, hogy elolvastátok amit írtam és próbáltok segíteni.
Annak idején az adásvétli szerződés tartalmazta, hogy a volt tulajdonos sem bírta töröltetni a végrehajtási jogot, mert a idézem a szerz-ből:" a terhek jogosultja személyének felkutatására kisérletett tettek, azinban mai napig nem sikerült!
A tulajdoni lapon ennyi látható:
14268/1950 végrehajtási jog: 21984 Ft dr. kováts nagy sándor kjö.
Szóval még azt sem tudom megmodnani ki a jogosult, hogy magánszemély e vagy sem.
Adatok nélkül egyenlőre az ügyvéd is el van akadva.
Eddig annyit sikerült megtudnom, hogy dr. Kováts Nagy Sándor közjegyző 1929-1949 között a Pestvidéki Királyi Törvényszék közjegyzői székhelyeinek egyikén, Gödöllő II. székhelyen működött amely a Bp-i Királyi Közjegyzői Kamara területéhez tartozott.
Az ingatlan -nyilvántartásról szóló tv. 1997 évi CXLI tv. sazbályozása szerint indíthatok keresetet, de ki ellen vagy hogyan??
Sajnos egy ponton állok és szeretném töröltetni a végrehajtást...
meli18!
Mellesleg a ház eladása ügyvéd előtt fog történni. A vevőnek el kell mondani a gondot és az adás-vételt nyélbeütő ügyvéd tudni fogja mi ilyenkor az amit meg kell tennie. Ő legalább az iratokat is látja, itt akik értenek hozzá meg nem.
meli18!
És hogyan vásároltátok meg a házat ezelőtt 10 éve bejegyzett végrehajtási joggal?
Azt tudod, melyik végrehajtó jár el az ügyben?
(Biztos, hogy végrehajtás? 50-es évekből, magánszemély javára?)
Tisztelt Fórumozók,
10 éve várásoltunk egy házat tulajdoni lapján szerepel az 1950-es évekből 21 984 Ft végrehajtási jog egy személy részére,kiről a nevén kivül semmi információnk nincs.Az irattárban és semmilyen hivatalban nincs infó erről a személyről.Töröltetni szeretnénk,mert a házat eladnánk.
Mit lehet ilyen esetben tenni?
Segítségét és válaszát előre is köszönöm!
Az egyik ismerősömnél az lett a végem hogy a volt tulaj zártörés miatt feljelentették, és 20 ezer forint pénbírságot kapott, röhögött az egészen. Szomorú...
mberika
A vevő igénypere nem ér semmit. Az az autó azért volt lefoglalva, hogy azt ne lehessen eladni, sem jó-, sem rosszhiszeműen. És a vevő jóhiszeműsége sem korlátozhatja a végrehajtást kérő kielégítéshez való jogát. Én nem javaslom az igénypert.
Az adós viszont bűncselekményt követett el, ld. Vht. 104. § (3). Tudasd vele, ha nem akar sitten megrohadni, akkor gyorsan vissza a vételárat, és akkor hajlandó vagy összetépni az adásvételi szerződést.
Az a gond, hogy amikor megvetted, már le volt foglalva, hiszen be volt jegyezve rá az elidegenítési és terhelési tilalom. Az adós nem adta le a forgalmit és a törzskönyvet a végrehajtónak, így rosszhiszeműen megvezetett. Szerintem igényperelni kellene, de érdeklődhetsz a www.adotartozas.hu oldalon is, mert a NAV-os autóknál is gyakran előfordul ez az eset. valószínűleg köröztetni fogják az adós autóját, ha a végrehajtó el akarja szállítani, és Tőled veszik el....
mberika
Össze fognak futni. A feljelentés áttételéről hozott határozatban benne van, hová küldték meg a feljelentésedet. Ott érdeklődj hogyan áll az ügy. Nagy valószínűséggel várhatod a gépjármű lefoglalását is.
Sajnos sok bosszúságod és kellemetlenséged lesz.
Én azért csak megírnám a Tolna megyei NAV.nak a történetet, hogy ne csak Neked legyen kellemetlenséged.
Vadsuhanc!
Bács-megyében lakom a feljelentést is itt tettem de az illetékes a Budapesti mert az autót ott vettem a foglalást a Tolna -megyei Nav tette az autóra és a szálak nem nagyon akarnak összefutni.A feljelentés után 2 héttel kaptam egy határozatot amiben közlik,hogy átadták az ügyet az illetékes kapitányságnak,ez márc.24-én volt azóta semmi.
Kedves mberika!
Mi lett a rendőrségen tett feljelentéseddel?
Ha nincs folyamatban lásd gerbera317 válaszát.
Tegyél ott is feljelentést. Nem értem a rendőrséget.
Sajnos az az érzésem, hogy rövid távon nem jössz ki jól az ügyből.
Vadsuhanc!
A NAV azt mondta élő tartozás aminek a határideje márc 22-én lejárt,ami a legjobb én ki sem fizethetem csak a tulajdonos.Itt bezárul a kör tehetetlen vagyok és nagyon szomorú,hogy ilyen a jogrend hiába vagy törvénytisztelő a végén mégis Te jársz pórul a zsivány piti csalók pedig élik világukat minden következmény nélkül!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02