Tisztelt Fórumozók !
Tanácsot szeretnék kérni,elképzelhető,hogy valaki járt már így? 2010-ben igénybe vettem a Provident kölcsönt,amit becsülettel visszafizettem.Mostanában az Instrum Justicia Zrt. küldözget leveleket,hogy tartozom és átvették a meg nem fizetett összeg behajtását.Nem értem miről írnak...annak idején minden héten jött egy pénzbeszedő akinek ki lett fizetve a törlesztő ő egy kis füzetbe aláírta,hogy át vette a pénzt.Ki lett fizetve az egész összeg,a füzetecske meg már nincs meg ennyi év után.Mit tudok tenni ,hogy bizonyítsam be ,hogy én kifizettem az egész összeget 17 év után??? Valaki tud tanácsot adni ??? Előre is köszönöm ha valaki ad ötletet hogy mit tegyek.
Elévülés
Márpedig azt, hogy visszafizetted a kölcsönt, neked kell bizonyítanod.
Ha 2010-ben vetted fel a kölcsönt, akkor azért kérdéses az elévülés. HA viszont 17 éve, akkor könnyen elképzelhető.
Tiszteletem.
Szeretnék tájékoztatást kapni hogy mi mennyi idő alatt évül el.
Víz,villany telefon,gáztartozás stb...
A válaszokat előre is köszönöm.
Nem lehetne fordítva? Ti. hogy konkrétan kérdezel.
Egyébként a főszabály öt év.
vgabesz
víz 5 év
villany, gáz 2 év
telefon 1 év
az elévültség joghatásának kiváltása pedig egy szigorú protokoll...
Tisztelt Fórumozók!
Szeretném kérdezni, hogy a MÁV pótdíjakból származó követeléseknek mennyi az elévülési ideje.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Egy év alatt évül el a 1371/2007/EK rendelet 60. cikk (2) bek. szerint. Az ombudsmannak volt ezzel kapcsolatban 5-6 éve egy vizsgálata.
http://eur-lex.europa.eu/…HU/TXT/HTML/?…
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
... és ezt át is ültették a magyar jogba? Mert anélkül ez csak ajánlás, vagy ilyesmi, nem?
„... és ezt át is ültették a magyar jogba? Mert anélkül ez csak ajánlás, vagy ilyesmi, nem?”
A rendelet közvetlenül (átültetés nélkül) alkalmazandó. Sőt, kifejezetten tiltott rendeletet "átültetni". Az irányelvvel kevered.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Nagyon szépen köszönöm Sherlock!
Értem, köszi szépen.
Sziasztok,
A lenti esetben szeretnék jogi tanácsot kérni:
A MÁV Start Zrt. egy 2012-es követelést kíván behajtani
rajtam egy követeléskezelőn keresztül.
A követelésről korábban soha nem kaptam értesítést a
vasúttársaságtól, illetve a behajtás jogalapjául szolgáló
eset is 5 éves.
A korábbi tájékoztatások hiánya ill. elévülés alapján
érdemes-e megtámadni a felszólítást?
Ha igen mi ennek a jogi menete?
A korábbi tájékoztatások hiánya ill. elévülés alapján
érdemes-e megtámadni a felszólítást?
Egy felszólítást?! Támadni, minek?
@Pact: Egyszerre 4 (NÉGY) témában is megkérdezed ugyanazt?
Látom a ctrl+c, ctrl+v megy, de az olvasás már nem - pont emiatt nem fogsz választ kapni, mert az egyik témában csak 5db hozzászólást kellett volna visszaolvasnod.
(Igen, ezért sajnos én is mindegyik témában megírom ezt.)
Szép napot kívánok mindenkinek.
Végigolvastam az elévüléssel kapcsolatos fórumot, de hozzá nem értőként nem találtam egyértelmű választ arra vonatkozóan, hogy mely időponttól számítható az elévülés.
2017. november 15-én vettem át a MOKK fizetési meghagyását, melyet az EOS Faktor Zrt.kezdeményezett. A fizetési meghagyáson a követelés lejártának napjaként 2010.07.19. dátum szerepel. Ettől az időponttól számítható az elévülés kezdete?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Öt vh eljárás van egy vh kérőtől. Ebből háromban 50% erejéig bérletiltás van folyamatban, amelyik 2011. és 2012.évekre vonatkozó vh lap alapján megy. A várakozókból az egyik 2011. évi vh lap, ez alapján eddig még nem kezdeményeztek letiltást, de egy másik 2012-es évre vonatkozóra már folyik a letiltás
. Ez esetben nem évül el a várakozó 2011-es befogadású vh lap? Milyen szempontok alapján foganatosítja a végrehajtó a letiltást több ügy esetén? És a vh költségek elszámolását hol tudom ellenőrizni?Olyan kiszállási, utazási és egyéb költségekre röppennek a tízhúszezrek, ami meg sem történt.Ha megegyezés van a vh kérővel az eredeti követelésnél kevesebb összegről,amit a vh kérő elfogad, a végrehajtói jutalék ezen összeg alapján kell, h. elszámolásra kerüljön, vagy a végrehajtó a teljes követelésre kérheti a díját?
firenze : igen, onnan számít.
„Ez esetben nem évül el a várakozó 2011-es befogadású vh lap?”
Ha semmilyen végrehajtási cselekmény nem történt a vh lap kiállítása óta, akkor elévülhetett.
„ Milyen szempontok alapján foganatosítja a végrehajtó a letiltást több ügy esetén?”
Hogy miből és hogyan tudja kielégíteni a végrehajtást kérőt.
„És a vh költségek elszámolását hol tudom ellenőrizni?Olyan kiszállási, utazási és egyéb költségekre röppennek a tízhúszezrek, ami meg sem történt.”
A végrehajtónál. Ha akarod kifogásold meg, de azt is nála kell, szóval nem túl esélyes.
drbjozsef, köszönöm a válaszát.
M777
„A végrehajtónál. Ha akarod kifogásold meg”
A végrehajtó a végrehajtási költségekkel díjjegyzékben köteles elszámolni. Iyet befejezéskor vagy szünetelés megállapításakor állít ki. Az ez ellen előterjesztett vh-kifogással lehet a díjfelszámítást megtámadni. Minden, ennél korábbi akadékoskodás idő előtti. A sávos díjszámítás (munkadíj, jutalék, általános költségátalány) miatt nem árt felkészülten nekiugrani egy ilyennek.
Egyébként a végrehajtó "kiszállása" 8500 ill. 9500 Ft, + minden további megkezdett óra egységesen 6000 Ft, de utóbbi csak hosszan elhúzódó helyszíni eljárásoknál fordulhat elő, tehát pl. kilakoltatásnál, vagy ha ellenszegülés miatt rendőrt kell hívni; csakhogy az ilyennél az adós is jelen szokott lenni, így utólag igencsak nehéz ezt vitatni. Nem "röppennek a tízhúszezrek" tehát, s ha mégis, akkor majd meg lehet támadni. De hogy a "kiszállás" megtörtént, azt a végrehajtó tudni fogja bizonyítani. A kifogás tárgya legfeljebb a "tízhúszezrek röpködése" lehet.
A végrehajtó jutaléka nem a felszámított, hanem a behajtott ügyértékhez igazodik. Ha ezt figyelmen kívül hagyja, ugyanúgy, a díjjegyzék ellen lehet kifogást emelni.
Az elévülésnél több mindent figyelembe kell venni. Az, hogy mikori a vh-lap, éppen nem irányadó.
drbjozsef, gerbera317, köszönöm a válaszokat!Lenne még valami.A bérletiltást foganatosító végrehajtót letartóztatták(?!).Emiatt új végrehajtóhoz került az ügy.Az elszámolásában ő mikortól számolhat el díjat és minden egyéb valós és sokszor nem valós költséget? A kiszállást mivel bizonyítja? Van munkadíj, költségátalány, készkiadás, utazási költségátalány, plusz a jutalék!Mi a különbség a készkiadás és a költségátalány között? A munkadíjban mit számol el, ha van jutalék is? A havi bérletiltásból is megy 8% vh jutalékra. Ez mind külön jogos tétel lehet? Közben a végrehajtó semmit nem tesz, max levelet ír és postáz. De leginkább a kapcsolat is e-mailben megy.
Ez itt nem jogi gyorstalpaló tanfolyam, hanem egy fórum. Ha ezekre annyira kíváncsi vagy, vitasd őket kifogás kereteiben, és majd a bíróság kioktat ezekről (ennek a tanfolyamnak a díja 15 ezer Ft).
Kedves gerbera317!Köszönöm mindenre kiterjedő válaszodat.Nem jogi gyorstalpalót szerettem volna elvégezni ezen a fórumon.
Kérdezni azért lehet...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02