Adósság behajtás


Ági R # 2012.08.23. 14:32

Tisztelt Szakértők!

Magánszemély felé összesen 750 000 Ft tartozás behajtásával kapcsolatban kérek tanácsot Önöktől. A tartozás egyik fele 150 000 Ft kézzel írt és aláírt tartozás elismerő nyilatkozat, míg másik fele géppel írt kézzel kitöltött és aláírt kölcsönszerződés, sajnos tanúk nélkül, formájában igazolható és mind a két tartozás lejárt. A tartozást Tanúk előtt az Adós szóban is elismerte. Úgy tudom, hogy a első körben közjegyzői eljárásban kell elindítani a fizetési meghagyást, mely előtt az Adós részére fizetési felszólítást kell küldeni. Sajnos az Adós lakcíme ismeretlen, illetve szerintem nincs is neki, mivel az én címemet használta lakícmként pl. a munka helyén is. A fizetési meghagyást munkahelyére küldtem tértivevényes levél formájában, ő mint címzett volt megjelölve (XY, Z cég címén)a munkahely nevében maghatalmazott személy a levelet átvette, a postai közlemény szerint mint meghatalmazott. Ebben a formában kézbesítettnek minősül a küldemény? Szükséges-e igazolás arról, hogy ő ott dolgozik, illetve, hogy átadták neki ezt a küldeményt?
További kérdésem, ha az eljárás elindul probléma lehet-e a lakcím hiánya,illetve hogy történhet-e a levelezés, illetve munkahelyén megtagadhatják-e a küldemények átvételét? Ebben az esetben mi a teendő? További kérdésem,hogy az eljárás során kinek és mit szükséges bizonyítania, milyen kérdések merülhetnek fel a bizonyítás során. Bizonyító erejű-e emailes levelezés, melyben ő megjelöli, hogy mikor tud fizetni.Mi ennek a formai követelménye?

Válaszaikat előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Ágnes R

dundika78 # 2012.08.31. 13:15

Üdvözletem!
Egy kérdéssel fordulnék az illetékes felé.Van egy T-comos 240.000 ft tartozásom.végrehajtás ügyben küldtek,egy levelet,hogy jönnek ingoságot foglalni. Ahol lakom bejelentett lakcimem van,ott nekem tulajdonom nincs. (Bejelentett lakcimem azért állandó,mivel anno nem jelentkezhettem be és hajléktalan szintü lakcimem volt ami csak a települést tartalmazta.)Rokoni szivességböl vagyok a lakásba gyermekeimmel.Milyen modon tudom ezt kivédeni,hogy ne a rokonok tulajdonát vegyék el?Nagyon köszönöm a válaszukat!
Szép napot!

ius latratus # 2012.08.31. 13:22

Úgy, hogy közlöd: az ingatlan a rokoné. Ahogy az ott fellelhető ingóságok is. Mondjuk.
(...)
Ha jó passzban találod a végrehajtót, s nem próbáltad ezen kívül még vagy tízszer hülyének nézni, akkor jkv., s békén hagyja a "rokont".
Ha majd neked áll feljebb -mert ilyenkorra már mindenki annyira, de annyira tisztában van a jogaival...- akkor simán lesz@rhatja, hogy mit mondasz, majd az igényperben a rokon visszaszerzi a tulajdonát.
Én így tennék, de nem vagyok végrehajtó.

gerbera317 # 2012.08.31. 23:14

dundika

Úgy, úgy, ahogy az előttem szóló írja. Ha együttműködő vagy, a végrehajtó gyorsan végez nálad. Ha ellenszegülsz, akkor csakazért is meg akarja majd nézni, mit rejtegetsz a lakásban.

Egyébként fordulni a fal felé szokás hajnali fél 3 körül, valamilyen kérdéssel pedig valakihez szokás fordulni.

Zizi01 # 2012.09.01. 06:30

Dundika! A végrehajtót tájékoztatnod kell, hogy nincs értéket képviselő, lefoglalható vagyontárgyad az ingatlanban. Ha a közhiteles nyilvántartások válaszai nemlegesek, behajthatatlanság miatt leszüneteli az ügyet, majd időnként a vh.kérő kérelmére rá-rácsekkol,h került-e időközben valami a nevedre.

zpalaszko # 2012.09.10. 15:00

Tisztelt Szakértők!
Az alábbi esettel kapcsolatban szeretném a szakvéleményüket és tanácsukat kérni. 2011 februárjában megörököltem édesapámtól egy vidéki házat. Ebben a hónapban kiderült (albérlő internetszolgáltatást szerett volna beköttetni), hogy a T-Home-nál 2010-es elmaradt telefonszámla tartozás van az ingatlanon. Erről az elmúlt másfél évben sem leveles, sem telefonos megkeresét nem kaptam. 2011 decemberében a T-Home átadta a tartozást az EOS Faktoringnak, melyről szintén nem érkezett írásos tájékoztatás. A T-Home ügyfélkapcsolatáról elhajtottak, hogy ez már nem tartozik az ő hatáskörükbe, holott a tartozás átadásról tértivevényes levelet küldtek (állításuk szerint), melyet szintén nem kaptam meg. Ezt az alap szituációt az bonyolítja, hogy a keletkezett tartozás a nagymamám nevén van, ami édesapám halálával szállt rám. Most az Eos Faktoring az eltelt másfél év tartozását is rajtam akarja behajtani.
Milyen értesítési kötelezettségek vonatkoznak a T-Home-ra és az Eos Faktoringra? Ügyfélreklamáció esetén milyen jogszabályra hivatkozhatok, mi véd engem ebben a helyzetben?

Köszönöm segítségüket!

vegrehajtasugyintezo # 2012.09.11. 07:43

Szerintem Eos-sal egész egyszerűen nem szabad szóba állni. Küldjenek fmh-t oszt majd a dolgokat aszerint...

zshajni # 2012.09.12. 17:09

Jó estét!

Hozzáértő segítségét szeretném kérni az alábbi ügyben:

van egy lakásbiztosításom az Union Biztosítónál, amit le szerettem volna mondani a fordulónap előtt néhány nappal, amikor tudatták, hogy 30 nappal a fordulónap előtt mondhattam volna csak le.
Írtam egy kérvényt is, hogy engedélyezzék a felmondást, de elutasítottak.
A biztosítós hölgy azt javasolta, hogy ne fizessem be a biztosítási díjat, és behajtóhoz fog kerülni az ügyem, amit 2-3000 Ft-ból meg fogok úszni.
A kérdésem annyi lenne, hogy ennyibe kerülne "csak" tényleg egy behajtó díja, vagy félre lettem informálva.
A lakás éves biztosítási díja 15000 Ft.

A segítséget előre is köszönöm!

Dorothyea # 2012.10.17. 07:31

Sziasztok!

Idén májusban felmondták az albérletem így el kellet költöznöm és itt volt egy kedvezményes UPC internet előfizetésem ami 12 hónapra szólt. Ebből a 12 hóból még 4 hónap volt mikor el kellett költöznöm. Gondoltam az új albérletbe majd szintén ezt a netet köttetem így nem lesz gond. Na most ahová költöztem ott nem lehetett UPC internetet kötni így visszamondtam,persze ott mondták,hogy akkor visszamenőleg ki kell fizetni a kedvezményeket... én elmondtam,hogy nem az én hibám sem az,hogy ki kellett költöznöm sem az,hogy az UPC nem szolgáltat ott ahová költöztem és visszavinném a modemet ha lehet.Persze továbbra is mondta,hogy akkor vissza kell fizetni a kedvezményt stb.. A hölgy mondta majd postázzam vissza a modemet majd küldik a címet,hogy hová. Persze erről sem kaptam levelet (legalábbis a volt főbérlőm nem értesített).A mai napon pedig már egy behajtó cég hívott,hogy kb. 40.000 ft fennálló tartozásom van fizessem ki,én persze nem ismerem el a követelést mivel még csak felszólító levelet sem kaptam a UPC-től mire fel adják át rögtön behajtásra? Ez így jogszerű? A behajtó cég munkatársa pedig azt mondta ha nem vagyok hajlandó fizetni visszaadják az ügyet a UPC-nek aki polgári peres eljárást indít a visszafizetés ügyében. Mit lehet ez esetben tenni? Mindenképp ki kell fizetnem visszamenőleg a kedvezményeket? Erről próbáljak meg megegyezni a UPC-vel? ill.,hogy índítanak ellenem polgári peres eljárást ha csak a tel. számomat,nevemet,szül. dátumomat tudják ill. a volt albérletem címét tehát az oda küldött leveleket én nem kapom meg így egy esetleges idézést stb... sem.Ezt így lehet?

Válaszotokat előre köszönöm!

ObudaFan # 2012.10.17. 07:48

Látni kellene a szerződésedet, de hajlok arra, hogy igazuk van. Azért kaptál kedvezményt, hogy ténylegesen ki is fusson a szerződés. Meg lehet próbálni arra hivatkozni, hogy a szerződés egyik félnek sem felróható lehetetlenüléssel szűnt meg, de szerintem ez elég sovány érv lesz.

erzso0709 # 2012.10.17. 10:58

Tisztelt Fórumozók!
A M.B.fizetési meghagyása a kezemben van,mely végrehajtható 2012.X.01-től.Az összeg 872.800Ft.Most mi a teendő?Végrehajtás megindításának helye,és módja érdekelne.

ObudaFan # 2012.10.17. 11:58

Közjegyzőhöz kell fordulni.

gerbera317 # 2012.10.17. 18:32

Attól függ, mi a búbánat az az "M.B.". Ha netán valami bíróságot akar jelenteni, akkor tőle kell kérni a végrehajtás elrendelését.

ObudaFan # 2012.10.17. 18:35

Akkor tőle. De a 2012-es jogerő ezt ha nem is teszi lehetetlenné, azért kevéssé teszi valószínűvé.

gerbera317 # 2012.10.18. 16:12

Az sem világos, mit kell érteni azon, hogy október 1-től "végrehajtható". Attól, hogy október 1-én jogerőssé vált, még nem feltétlenül rendelhető el rá végrehajtás. Ha az önkéntes teljesítésre nyitva álló határidő is eltelt, az már valami, akkor tényleg "végrehajtható", vagyis elrendelhető a végrehajtás.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.18. 16:19

A fizetési meghagyás a jogerőre emelkedéssel végre is hajtható. Az önkéntes teljesítés határideje ugyanaz a 15 nap volt, amely az ellentmondásé.

vini02 # 2012.11.10. 09:24

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz,hogy 2009-ben egy ismerősömnek kölcsön adtam egy kisebb összeget. Papír is született róla! Amit természetesen azóta sem méltóztatott visszafizetni. Elmentem a közjegyzőhöz,aki a papír alapján kiküldte az adós számára a fizetésmeghagyást. Amire ismételten nem reagált,így végül is végrehajtásig jutott az ügy,de az adósnak nincs jövedelme,csak a házára tudják ráterhelni,így azt a választ kaptam hogy majd ha valamikor eladja a házat akkor leszek kifizetve... Az lenne a kérdésem,hogy ez ügyben tudok még valamilyen lépést foganatosítani vagy bármit is tenni hogy viszont lássam a pénzem? Polgári peres úton is csak eddig juthatok?

Zsunique # 2012.11.10. 11:44

Tisztelt forumozok!
Tanacsra lenne szuksegem.
13 eve nem elek Magyarorszagon, mielott kikoltoztem volt egy kis cegem.
Szeptemberben behajtok jelentek meg a szuleim hazanal,ahova be vagyok allandora jeletkezve. Vagyonom nincs, semmi a nevemen, a cegemben a szuleim nem voltak benne.
Tudomasom nem volt semmifele tartozasrol,mert 13 evig senki nem keresett meg, midig rendes adofizeto allampolgar voltam.
Hogyan tudnek ebbol a szituaciobol kikerulni. Elegendo,ha kijelentkezem a szuleimtol?
Koszonom az otleteket, Zs

gerbera317 # 2012.11.10. 18:20

Ez egy ítélt dolog. Mit akarsz még pereskedni?

Ha tört tulajdoni hányadú ingatlana van az adósnak, akkor valóban itt a szünetelés ideje. Arra ügyelj, hogy ne tudjon elévülni a követelésed!

Ha viszont 1/1 tulajdoni hányada van az adósnak akkor igenis ingatlan-végrehajtásnak van helye, akkor is, ha csak "kisebb összegről" van szó.

vini02 # 2012.11.11. 20:01

Hát mondjuk a pénzemet szeretném látni minden áron...:)
Szerintem elfogadhatatlan hogy a mai jogszabályok az ilyen sunyi,csalókat védi!!
Igen erre az elévülésre felhívták a figyelmemet..de ez is érdekes dolog,hogy még el is tud évülni,röhej..
Sajnos tört tulajdonú,de hátha változik mindez rövidesen.

adópara # 2012.12.11. 22:16

Kedves fórumozók!

Fordulónap előtt, múlt év végén lakásbiztosítót váltottam. Az új biztosító ügynöke azt javasolta, hogy egyszerűen ne fizessek a réginek, majd jönnek felszólítások, de ne foglalkozzak vele, kicsi az összeg (ca. 10eFt), nem fognak foglalkozni vele, 2 hónap után megszűnik a biztosítás.
Így is lett, jöttek a felszólító levelek, de március óta semmi. A levelekben azt is írták, hogy át fogják adni adósságbehajtónak a dolgot, de senki nem jelentkezett. Ad acta tehetem ezt a dolgot, vagy érhet még ezügyben meglepetés?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Mr.Peter # 2013.01.07. 21:49

Üdv!
A következő problémám van.
Két éve kiadtunk egy lakást pesten. A lakó egy idő után nem tudott fizetni, vagy csak csúszással, amit el is néztünk neki egy ideig.
Végül elköltözött, de fél milliós tartozása maradt.
A szerződésről van papírunk. Azokról a hónapokról nem állítottunk ki számlát, amiket nem tudott kifizetni.(Mert ugye ha ki van állítva akkor az adót is be kell fizetni utána. De ha nem kapjuk meg a pénzt akkor nincs miből befizetni.)
Azóta is ugyan abban a házban lakik, csak pár lakással arrébb, és azóta se törlesztett.

Milyen jogi lépéseket lehet ilyen esetben tenni?

Előre is nagyon köszönöm a válaszokat!

Vh-ügyes # 2013.01.20. 14:08

Fizetési meghagyást kellene küldeni neki, hátha nem mond ellent...

ragyasdezso # 2013.01.21. 08:33

Mr.Peter

De ahhoz (FMH elindítás) ki kell állítani a számlát.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.21. 11:29

Nem feltétlenül. A tartozás számla nélkül is esedékessé válik, legfeljebb nem jár utána késedelmi kamat.