Adósság behajtás


Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.31. 08:18

Azért az elévülést meg kellene vizsgálni.

drbjozsef # 2020.10.30. 16:59

Fizess.

gerbera317 # 2020.10.30. 16:00

Ha az a "behajtó" végrehajtó, akkor már régen buktad az egészet.

Laci1967 # 2020.10.30. 15:15

Sziasztok, jó napot.
Ma jött egy levél behajtásról 220000 Ft összegről.

Az előzmények: kb.: 11-12 éve lakásomon pénzügyi szervezet érvényesítette az elővásárlási jogát.
Az utóbbi 10 évet kint éltem külföldön idén januárban haza költöztem. Új lakást vettem, vagyis örököltem 1/3 részt a többit kifizettem.
Most a gáztartozás címén behajtó iroda követeli tőlem a fenti összeget
Kérdésem:
Fizessek, vigyem bíróságra az ügyet, vagy várjam meg amíg ők perelnek?
Nem szeretném ha megjelennének foglalni

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.26. 17:08

A díjleszállítás nem egészen így működik.

A nem fizető adóssal egyébként mindig ugyanazt lehet csinálni: felszólítás, fizetési meghagyás, per. Szubszidiáriusan.

drbjozsef # 2020.10.26. 17:03

Julcsii,

Te, ti tudjátok, hogy a számla reális összegre szól, a munkát ténylegesen elvégeztétek, nem számláztatok túl.

Ha hiszel az igazadban, akkor küldjetek neki egy tértis levélben határidővel megjelölt fizetési felszólítást.

Ha nem fizet, go to közjegyző, és mehet neki egy fizetési meghagyás. Ha ellentmond, perré alakul a dolog, nektek kell befizetni az illetéket előre. De ha dokumentált a dolog, esetleges szakértő előtt is meg tudjátok védeni az igazatokat, akkor meg fogjátok nyerni, költségekkel együtt, és végrehajthatjátok ha továbbra sem fizetne.

Ha nem a munka minőségével van kifogása, csak azzal, hogy "sok ideig" tartott, az pláne esélytelen neki. Ha nem volt konkrét határidő és kötbér, ráadásul el is ismerte a kamera alatt ha jól értelek, hogy ő mondta, hogy ráér, akkor ezt nem nagyon nyerheti meg.

Hacsak nem talál egy nagyon jó ügyvédet... :)

Julcsii # 2020.10.26. 15:20

Üdvözlet!
Az alábbiakban szeretném a hozzá értők segítségét kérni.
Autószerelő vállalkozásunk van. Nemrégiben bele botlottunk egy nem fizető kuncsaftba. A sztori annyi, hogy az elkészült számla közel felét volt hajlandó kifizetni arra való hivatkozással, hogy sokáig kellett várnia a javításra és hogy szerinte "ez a munka nem ér ennyit". A hosszabb várakozás oka az, hogy gépmunka miatt alvállalkozónál volt az alkatrész, így nekünk is várnunk kellett. Folyamatosan kapcsolatban voltunk az ügyféllel, de mindig elmondta, "nem gond ráér". Miután megérkezett a javított alkatrész, 4 nap múlva elkészült a teljes javítás és átadható volt az autó. Esti átadás volt, a számla és a megrendelés is előre el volt készítve...hogy haladjunk...de elkövettük azt a hibát, hogy (talán amiatt is, hogy ismerős ajánlása a kuncsaft) nem írattuk alá a munkalapot előre... :(
Az átadáskor kisebb vita keletkezett, elhangzott a kuncsaft részéről, hogy "bár azt mondtam ráér, de..." illetve hogy "nem hajlandó többet fizetni", majd fenyegetett mindenféle szervvel... (még ő... :O ). A teljes beszélgetést kamerafelvétel rögzítette...szóval kicsit az esélytelenek nyugalmával, de ki mit gondol, tehetünk valamit a fennmaradó összeg behajtására?

Válaszokat előre is köszönöm!

Szomorú örökös # 2020.08.28. 15:13

istván11

Itt arról van szó, hogy a bank őt éven keresztül nem küldetett fizetési meghagyást mert tudta, hogy ellentmondok

Ha hivatalosan adós vagy, akkor hiába mondasz ellent, attól még adós maradsz. Kezesként is ugyanúgy adós vagy, felelsz a felvett hitelért, ha magán a hitelfelvevőn nem tudják behajtani.

egyébként nem akarok felvenni hitelt, ezt sem én vettem fel.

Sebaj, majd máskor meggondolod ezerszer is, hogy bárkinek bármikor hitelfelvételben segítesz.

drbjozsef # 2020.08.28. 10:24

Birói útra terelést az adós is és én is megtehetem.

Ez tévedés. Mármint, ha az elévüléssel kapcsolatban lenne. Elévülés megállapítására nem indíthatsz pert.

Persze, pert indíthatsz bármire is, legfeljebb csont nélkül elutasítják.

Azt sem tudjuk kinek akarsz írni. A banknak? Hogy kéred szépen a tartozásod törlését? Én nem tanácsolnám, ha az a terved, hogy már nem fizetnéd ki.

Egyebekben meg a KHR sem lesz olyan sima ügy : annak ugyanis SEMMI köze az (esetleges?) elévüléshez. A KHR törvényben megszabott ideig rajta leszel (referenciaadat szolgáltatástól és a mulasztás tipusától függően 10-15 évig). Teljesen lényegtelen, hogy elévül-e közvben a követelés. Nem fizetted ki, rossz adós vagy, jobb ha ezt tudja a többi pénzügyi szolgáltató is.

(Az, hogy nem küldtek levelet, azzal olyan nagyon ne dicsekedj. Fizetni az adósnak kell, önként, nem felszólításra.)

wers # 2020.08.28. 09:25

Én csak egy forma levelet kértem valakitől

Erre az esetre? Nem éppen ezrével előforduló tucatügy.

Kérni bármit kérhetsz a banktól. Írd le saját szavaiddal az ügyedet és indokaidat. Elég jól fogalmazol, fog ez menni. Ha bizonytalan vagy, vagy rám hallgatsz akkor ügyvéd segítségét kéred.

istván11 # 2020.08.28. 09:06

T. wers!
Azokkal nem vitatkozom aki laikus vagy bér tollnok!
Itt arról van szó, hogy a bank őt éven keresztül nem küldetett fizetési meghagyást mert tudta, hogy ellentmondok és tisztában van és volt vele, hogy nem éri meg neki ezek a költségek. Azzal is tisztában vagyok, hogy az elévülési idő a tartozást nem törli de nem akarom mindennap lesni a postaládát, hogy jön-e fizetési meghagyás aminek ellentmondok. Azt is tudom, hogy a birói út a legvégső. Birói útra terelést az adós is és én is megtehetem. Az adósnak ez pénzébe kerül, ugyan nekem is
de nekem nem a tartozás értéke után. Én csak egy forma levelet kértem valakitől, hogy mire hivatkozzak a banknál a törlésre mivel nem találtam ilyet az interneten. A KRH törlés csak ezután jöhet, egyébként nem akarok felvenni hitelt, ezt sem én vettem fel.

wers # 2020.08.28. 07:33

De ha te jobban tudod, akkor miért kérdezel?

Hiszen csak egy kis segítséget kért mintalevél formájában. A többit tudja.

Szerintem a hitel banki törlése mellett a KHR-ből is kérni kellene a törlést. Mint jó adósnak ennyi simán jár. Hadd vehessen fel újabb hitelt.

drbjozsef # 2020.08.28. 07:11

De ha te jobban tudod, akkor miért kérdezel?

(Bíróság biztosan nem szünteti meg a tartozásodat. Legfeljebb a jogosult szüntetheti meg, de ő meg miért tenné.)

istván11 # 2020.08.28. 06:54

Szomorú örökös!
Azért én ennél többet tudok min te. Az adósság elévülés azt jelenti, hogy nem hajtható be és nem azt, hogy maximum de birói úton nem lenne megszüntethető. A birói út előtt azonban van még két lehetőség az első egy felszólító levél /ehhez kértem a segítséget/ második pedig a békéltető testület.

drbjozsef # 2020.08.27. 12:53

Azóta közjegyzői fizetési felszólítást sem kaptam, tehát nem állok végrehajtás alatt.

A két tagmondat nincs ok-okozati kapcsolatban egymással, legfeljebb nem tudsz róla, hogy végrehajtás alatt vagy.

Az adósságot egyszerű töröltetni : ki kell fizetni.

Szomorú örökös # 2020.08.27. 12:37

istván11

Az adósságot szeretném töröltetni adósság elévülése miatt.

Attól, hogy elévül egy adósság, még nem szűnik meg, max. nem lesz végrehajtható. Ergo ott marad a fejeden és ha jót akarsz magadnak, akkor muszáj lesz rendezned. Tehát ez, hogy „töröltetni” szeretnéd, nem fog szerintem menni.

istván11 # 2020.08.27. 11:45

A bank öt éve múlt, hogy felmondta a hitelemet. Azóta közjegyzői fizetési felszólítást sem kaptam, tehát nem állok végrehajtás alatt. Tudom, hogy öt év után sem törlődik automatikusan az adósság. Az adósságot szeretném töröltetni adósság elévülése miatt. Kérek segítséget és lehetőleg minta levél formájában is.
István

gerbera317 # 2020.08.27. 09:05

Itt is lehetne javítani a statisztikát, mondjuk teljesítési morállal. Ami ennél az ügyfélkörnél erősen kétséges, és ez nem a követeléskezelő hibája. Én semmi esetre sem a követeléskezelőt vádolnám inkorrektséggel. Egyik topikban pedig a közelmúltban fejtettem ki, hogy ki itt az igazi áldozat.

Grave7 # 2020.08.27. 08:16

@bermuda háromszög:
Ennyi erővel egyetlen hitel sem korrekt (még az éves 0-1% kamatos sem!), hiszen a kért és vállalt kölcsönt 5 / 10 / 20 / sok év alatt kell visszafizetni, amibe akár több válság is becsúszhat.

gerbera317 # 2020.08.27. 07:02

Az OTP faktoring kétféle korrekt ajánlatot szokott tenni.
Az egyik, amikor az adós a másfél milliós tartozását 240 részletben (ez 20 év!) törlesztheti. Járulékos feltétel, hogy az adós soha egyetlen részlettel nem maradhat el, vagy eshet késedelembe.
A másik, amikor az adós másfél millió helyett egy összegben háromszázezret fizessem meg egy bizonyos határidőre. Mindig kiköti, hogy a végrehajtót külön kell megfizetni, és a határidő elmulasztása esetén az adós a kedvezményt elvesziti, tehát újból az eredeti követelés összege válik esedékessé.
Az első verziót eddig még mindenki elbukta.
A második verziót pedig szinte mindenki elbukja, mert a közölt ajánlat szerint a végrehajtót is határidőre kell kifizetni, ezt pedig legtöbbször félreértelmezik, vagy eleve figyelmen kívül hagyják.
Zseniális húzás ez a faktoring részéről, mert így senki nem vádollhatja azzal, hogy nem tett teljesíthető ajánlatot, ugyanakkor csak nagyon ritkán kell az ígéretéhez tartania magát.

wers # 2020.08.27. 06:16

Végrehajtónak végrehajtási díj 480ezer vele megalkudtunk havi 25ezerbe,mondja kikéri az otp től, hogy töröljék a végrehajtást

Ez szinte biztos, hogy nem így történt. Valamit nagyon félreértettél.

Valcyka # 2020.08.27. 05:23

Segítsetek hátha okosabbak vagytok,
2009es otp hitel 860ezer+hitelkártya 300ezer, 2010egybe tettük a 2 tartozást 1.060.000ezer, adosságrendező hitellel. 2011ben fwlmondták, innen 33%os letiltás.2020 nincs bejelentett munkaviszony, otp lehetőség a tartozás 2.360.000, ha 05.31ig befizetek 230ezret a többit elengedik, megtörtént. A papírt megkaptuk, ok. Végrehajtónak végrehajtási díj 480ezer vele megalkudtunk havi 25ezerbe,mondja kikéri az otp től, hogy töröljék a végrehajtást. Erre ma a végrehajtótól, oké wngedélyezi a havi 25ezret,de 1 papír az otp től mely szerint hogy áll a tartozás 860ezre hitel, nincs kifizetve, fenn áll ugyanúgy a behajtás, dátumok mikor mennyit vont, mennyi lett befizetve, és amit 230ezret befizettünk felvan tüntettve mint behajtási összeg, most mi van?
2 papír, fenn áll az 1.060ezres hitel... Ennél nincs is befizetés. Nem értem.
Mi nekeünk csak 1 hitelünk van.
Szóval most mit csinálnak , a Budapesti otp szerint fenn áll és ezt csak befizetés, a Zalaegerszegi szerint rendezve van.
De mért 2 hitel, nekünk 1 van.
Ja a 860ezerre+kamatok az évek során lett 2.millió 230ezer,az 1 millió .060ezerre+kamat az évek során, 4.500ezer lett, és mind a 2 behajtás folytatása, mi ez valaki segítsen.

gerbera317 # 2020.08.19. 06:56

A másik topikban megkaptad a választ. Máskor csak egy helyen kérdezd meg!

Országút vándora # 2020.08.19. 00:31

Tisztelt Szakértők!
C2 kategóriás rokkantsági ellátásomból több adósság behajtása címén 50%-ot vonnak havonta.A jelenlegi jogszabályok ezt lehetővé teszik? Van, ahol azt olvastam, hogy semmit nem vonhatnak, máshol 33 %-ot írnak. Mi az igazság?
Válaszukat előre is köszönöm.

gerbera317 # 2020.08.01. 09:52

Jaj. A haszonélvezet valóban vagyoni értékkel bír. És az is igaz hogy a haszonélvezeti joggal terhelt dologra értékcsökkentő hatással van. Ezért, ha a haszonélvező halálával megszűnik a haszonélvezeti jog, korábban terhelt dolognak növekszik az értéke.
Azonban vedd észre, hogy a haszonélvezeti jogot a dolog tulajdonosa nem örökli, és a dolog nem attól lesz értékesebb, hogy az "örökölt" haszonélvezet értéke hozzáadódik a dolog értékéhez; hanem a haszonélvezet a haszonélvező halálával megszűnik, és kizárólag ettől lesz értékesebb ha korábban terhelt dolog.
Tehát a haszonélvező hitelezője nem léphet fel követeléssel a dolog tulajdonosával szemben arra hivatkozva, hogy az a haszonélvező halálával a kvázi gazdagodott. Persze, lúzerekkel még ez is meg eshet. Láttunk mi már karón varjút...