Adósság behajtás


79csillag # 2020.07.30. 18:44

Azért gondoltam, hogy esetleg követelhet tőlem, mint örököstől valamit, merthogy a hasZonélvezetnek van értéke, amennyiben pl eladnánk az ingatlant. Más tulajdona nem volt édesapámnak ( tudomásom szerint)

drbjozsef # 2020.07.30. 18:31

Csilla,

A haszonélvezet miatt mit követelne a bank? Mi köze van neki ahhoz? Mi köze a hitelhez a haszonélvezetnek?

Az örökhagyó tartozásait a vagyonával együtt öröklik az örököseik. Annyi korláttal, hogy az örökhagyó tartozásaiért legfeljebb a hagyaték erejéig (az örökölt vagyon értékéig) felel csak az örökös, többel nem, a saját vagyonával sem (alapesetben).

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.30. 18:30

Nem a haszonélvezet miatt.

79csillag # 2020.07.30. 18:17

Üdvözlök mindenkit!
Haszonélvezettel kapcsolatos kérdésem lenne.
Édesapámnak haszonélvezeti joga van/volt az ingatlanon, ahol lakom ( tulajdonrésze nincs).
Édesapám elhunyt. Azzal tisztában vagyok, hogy ezzel a haszonélvezet megszűnik.
A kérdés az, hogy személyi kölcsön (azt hiszem A hitel) tartozásával ilyenkor vajon mi lesz? A bank, tőlem, mint örököstől, a haszonélvezet miatt követelhet valamit?
Köszönöm,
Üdv
Csilla

drbjozsef # 2020.07.20. 17:40

mrmax,

A 14 év alatt változott a lakcímed? Bejelentetted ezt a Providentnek?

drbjozsef # 2020.07.20. 17:39

Ha letiltották a fizetésedet, akkor végrehajtható okirat született valamikor ebben az ügyben.

Ami a dátumok alapján szinte bizonyosan elévült.

Valamit nagyon elmulasztottál.

Meg kellene nézni a végrehajtónál az iratokat. Feltehetőleg, ha nem kaptál előtte semmit, akkor kézbesítési fikcióval emelkedett jogerőre a fizetési meghagyás. Ha rossz címre küldték, vagy más menthető okod van, amiért nem vetted át, akkor meg lehet támadni 15 napon belül.

Ha sikerül, újraindul, ellentmondasz elévülésre hivatkozással, és nem kell fizetned semmit.

De ehhez gyorsan és okosan kell cselekedni.

mrmax # 2020.07.20. 15:29

Üdvözlet mindenkinek!

A következővel kapcsolatban szeretnék segítségét kérni:

2006-ban felvettem egy kisebb összegű gyors kölcsönt a providenttől. Talán most már kicsit másképpen megy providentéknél is, de akkor csak és kizárólag "otthoni" szolgáltatást lehetett igénybe venni, nagyjából mindenki előtt világos milyen feltételekkel. Az első hetekeben/hónapokban szorgalmasan járt hozzám a hölgyemény, aki felvette az épp aktuális heti törlesztő részletet. Idővel ez már nem volt túl olajozott, és megkért rá, ha van lehetőségem, dobjam már be a pénzt a 2 megállóval odébb lévő fodrászüzletbe. Nem mondom, hogy ettől fel voltam dobódva, de mondtam ok. Aztán egyszercsak kisvártatva bejelentette, hogy ő már nem dolgozik a providentnél, mert egész egyszerűen nem éri meg. Kérdeztem tőle, hogyan tovább, erre annyit mondott keresni fognak. Hónapokon keresztül semmi nem történt, majd 7-8 hónap múlva telefonon keresett meg egy igen arrogáns hölgyemény. anno 100.000 Ft-ot vettem fel , ebből nagyságrendileg a fele lett visszafizetve. Ehhez képest a hölgy majdnem 90.000 Ft-ot próbált behajtani rajtam, amire határozott nemet mondtam, annyi kiegészítéssel, hogy a szerződésben lefketetett összegből fennáló tartozásom minden további nélkül rendezem, de többet egy forinttal sem. Maradtunk ennyibe, azóta eltelt 14 év, aztán egyszercsak mindenféle értesítés nélkül az xxxx zrt letiltatta a fizetésem 33%-át. Telefonos egyezetés során kiderült, hogy csináltak a tartozásból 1.200.000 magyar forintot. A virsura való tekintettel telefonos egyeztetés során 10.000 magyar forint havi törlesztőt engedélyeztek nagyon kedvesen.szorult helyztben vagyok, mert vagy ez vayg havi 100-120 Eft bánja. A kérdésem az lenne, hogy véleményetek szerint mennyire van rendben ez a dolog, illetve hol lehetne rajtuk fogást találni. Nem igazán érzem magamat hibásnak ebben a történetben , mivel részemről az első pillanttól megvolt a jóhiszeműség. Most sem vitatom az alap összegű tartozást, de amit csináltak belőle, na azt erősen.

gerbera317 # 2020.02.06. 12:10

Nem kell vele foglalkozni. Majd jön a fizetési meghagyás, azt kell átvenni, és annak kell majd ellentmondani.
Hány topikban kérdezted meg ugyanezt?

Viaggio # 2020.02.05. 13:30

Üdvözlöm a tisztelt tagokat!
Egy ismerősöm idős édesanyjának szeretnék segíteni tanáccsal, illetve kora miatt itt próbálok helyette optimális megoldást keresni a kérdésére.
A tegnapi napont email formájában kapott egy levelet az INSTRUM JUSTITIA-tól, miszerint tartozása volt a TELENOR-nál, amit ők átvettek, és most követelnek tőle egy nagyobb összeget. A hölgy most 83 éves és 2018-óta külföldön él, de magyar nyugellátással is rendelkezik. Valóban volt Telenoros előfizetése 24 hónapos hűségidővel 2018 áprilisától. Ezt fizette is 2018 decemberéig, amikor is kifizette a "lelépési" pénz, tehát amit a fennmaradó 16 hónapra kértek tőle a szerződés felbontása miatt, amit a hölgy kezdeményezett. Ekkor költözött külföldre a testvéréhez. A szerződést teljes egészében kifizette, dokumentummal tudja igazolni, soha a 8 hónap alatt nem volt elmaradása sem. Ilyenkor mi lenne a célszerű lépés? Kell neki válaszolni az email-re, vagy hagyja figyelmen kívűl? Egy email lehet "hivatalos" kézbesítésnek minősülő? Attól tart, ahogy olvasni lehet itt-ott, hogy nem szállnak le róla, minden eszközzel pénz akarnak kicsikarni a vélt adóstól. Ő a kora és az egészségi állapota miatt nem tud és nem is akar belebonyolódni perekbe, nincs olyan állapotban, hogy utánajárjon személyesen a dolgoknak, vagyis megerőltető neki minden. Feleslegesen nem akar anyagi költekezésbe bonyolódni (per esetén ügyvédi költség megelőlegezése)..stb. Mi lenne az ésszerű megoldás? Az INTRUM JUSTITIA egy email nem megválaszolása után kiállíttathat fizetési meghagyást? Erről viszont a 2009-évi L. törvény 3§ 2. bekezdése, illetve a 4. bekezdése egészen pontosan rendelkezik, miszerint mikor lehet fizetési meghagyást kibocsátani. Jelen esetben ez szerintem rá is vonatkozik! Ha így van, akkor véleményem szerint le kell tiltani a "rabló bandát", és figyelmen kívűl kell hagyni a dolgot.
Esetleg válaszoljon a levélre, fordítson rá energiát? Nem gondolnám, hogy email formájában kellene azonosítania magát, és hivatalosan neki bizonyítania azt amit ő 2018 decemberében a Telenorral lezárt! Perré alakulhat ez az ügy? Letilthatják a magyar nyugdíjából az összeget?
Érdekes az is, hogy a mellékletben amit küldtek, szerepel egy részletfizetési megállapodás, amit adatai megadásával ki kellene töltenie. Két opció szerepel benne:
Elismeri a tartozását és kifizeti egyben az összeget.
Elismeri a tartozását, és részletfizetést kér.
Olyan opció viszont nem létezik, amiben NEM ismeri el a vélt tartozását!!!
Tehát ezért fél kapcsolatba lépni velük, hiszen az okot ad arra az Instrumnak, hogy tovább zaklassa. Ha viszont nem lép a levélre, akkor mire számíthat?
Nincs magyar lakcíme és levelezési címe sem.
Nincs magyar telefonszáma sem.
Elvileg a fenti törvényre hivatkozva nem is lehet kiállítani neki fizetési meghagyást sem. Neki véleményem szerint maximum a közjegyzőnél kellene ellenmondani fizetési meghagyás után (ezt meg ugye nem lehet kiállítani ha a törvény betűi igazak), illetve per esetén az INSTRUMNAK kellene bizonyítani azt, hogy a hölgy valóban tartozik. A hölgy viszont maximum ott szeretné felfedni a dokumentációt amivel rendelkezik. (láttam én is, teljesen rendben van). Ha perré alakul a dolog, ebben az esetben perelhető a TELENOR is? Kérésre be tudom másolni a levél teljes tartalmát és a mellékletet is! Várom a szakavatott hozzászólásokat a témában. Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.23. 20:47

Ha az a kérdés, akkor a bíróságok hajlamosak csalásként értelmezni, ha valaki felvesz egy kölcsönt, de egyetlen részletet sem törleszt.

Zsanett87 # 2020.01.23. 18:11

Üdvözlöm
Nem rég hívott a Legal Team Kft egy adosaagommal kapcsolatban.
Arról nem is beszélnek milyen lekezelő volt a hölgy és kerdőre vont hogy az 1.000.000 Ftos cetelem hitelt mire költöttem és miért nem tudtam fizetni. Kételkedik abban hogy egyedül nevelek 2 gyereket és nem támogat senki a családban. Albérletben élek és nem egyszerű. De amit mondott elég idegesítő. Kérdezte fizettem e bele egyáltalán. Mondtam nem sajnos idő közben egyedülálló lettem és nem tudtam fizetni. Közölte hogy csalás miatt feljelenthetnek mert nem is akartam fizetni a hitelt és így vettem fel.
Ilyen van?

dozsaeniko # 2018.06.01. 19:25

Az biztos :) !
Köszönöm,hogy írtál!

Vadsuhanc # 2018.06.01. 18:32

Gondolom kicsit nyugodtabban alszol:-)

dozsaeniko # 2018.06.01. 18:21

Ma délután,miután írtam ide.

Vadsuhanc # 2018.06.01. 17:25

És ezt mikor tudtad meg ? Egyébként örülök neki.

Én ezt végig csináltam, de én örököltem a tartozást.

dozsaeniko # 2018.06.01. 16:50

Kedves Vadsuhanc!
Sikerült utána járnom ennek az ügynek,sokáig nem mertem,inkább nem akartam megbolygatni.Tudom rossz felfogás.
Viszont jó hír,elévült,töröltek minden tartozásomat :)

Vadsuhanc # 2018.06.01. 13:27

dozsaeniko

Az a baj, hogy fogalmad nincs arról mi történt veled illetve a KFT-vel. Helyedben nagyon utánajárnék a dolgoknak egy ügyvéd által mert nem zárható ki, hogy a követelés 8 év alatt elévült.

De ez a Te dolgod.

dozsaeniko # 2018.06.01. 13:01

Köszönöm válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.01. 12:53

Ha veled szemben folyik a végrehajtás, akkor természetesen minden vagyontárgyadat lefoglalhatják. Majd a földhivatal értesít róla.

dozsaeniko # 2018.06.01. 12:46

2010-ben megszűnt az adószám,majd 2013-ban kényszertörlésre került sor.A törlés azért volt,mert nem lett beadva bevallás vagy éves mérleg,sajnos már nem tudom pontosan.A könyvelönk visszaküldött minden papirt,hogy már nem lehet semmit csinálni.
A jegyzökönyvben amit kaptam az én nevem szerepel és a végrehajtás alá vont hátralékok vannak felsorolva.Késedelmi,pótlék,mulasztási bírság,illeték.

Vadsuhanc # 2018.06.01. 12:39

Csódeljárásban?

dozsaeniko # 2018.06.01. 12:36

Mulasztási Bírságot kaptam!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.01. 12:22

Mintha kihagytál volna egy-két lépést. Miért kellene neked megfizetni a kft. tartozását?

Tudod: korlátolt felelősségű társaság...

dozsaeniko # 2018.06.01. 12:19

Tisztelt Ügyvéd/Nő!
Segitségeteket szeretném kérni.
Pár évvel ezelőtt volt egy Kft-m,ami becsödölt és 2014-ben megszűnt.Sajnos maradt utána adótartozás,bírság,amit azóta se tudtam rendezni.Egyszer voltak kint a Nav alkamazottai 2016-ban,de mivel semmi nem volt a nevem,igy nem foglaltak le semmit.Ezt követően kaptam egy jegyzőkönyvet.Azóta semmi.
Édesapám tavaly elhunyt,aki után örököltem az ingatlana 12 tulajdonát (jelenleg a jogerőre emelkedésre várok).Kérdésem ehhez kapcsolódik,hogy a Nav lefoglalhatja-e az ingatlan rám eső részét,bármilyen előzetes megkeresés nélkül?

Követeléskezelő cég # 2018.05.31. 22:34