Adósság behajtás


Vh-ügyes # 2015.03.05. 19:31

nos, igen vmi nem stimmel

ius latratus # 2015.03.05. 19:24

Hogy a csudába lehet valaki védendő fogyasztó, ha a fogyasztásmérő óra (ami alapján a számlát kapja a védendő fogyasztó) másé?
Valami elkerüli a figyelmem?

Vh-ügyes # 2015.03.05. 19:12

talán megnyugtatóbb lenne, ha csak anyut bántanák a csúnya behajtók de sajna nem így van
talán vedd azt az ingatlant teljesen a barinak (és ki ne fizesd a számládat...)

Peti47 # 2015.03.05. 13:50

Tisztelt szakértők! Olyan kérdésem lenne, hogy védendő fogyasztó voltam, ami most januárban lejárt és nem hosszabbítottam meg (tudatosan),de van 500.000ft közüzemi tartozásom! A számlák az én nevemre jönnek, de az órák az édesanyám nevén vannak! Ilyen esetben a védendő fogyasztótól (tőlem) hajtják be a pénzt, vagy akinek a nevén vannak az órák(édesanyám)? Ugyanis a barátommal szeretnénk venni egy közös házat, és nem tudom, hogy a behajtó cég rátehetné e a kezét a barátommal vásárolt közös ingatlanra, vagy az azon belüli ingóságokra!?

Vh-ügyes # 2014.11.08. 21:35

édik vagytok...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.08. 15:04

Igen, aztán már láttam. Bocs - az első mondat félrevezető volt.

gerbera317 # 2014.11.08. 12:52

Nagyjából ugyanezt magyarázom lejjebb én is, csak nem ilyen ékes latinsággal. Ez nem jelenti azt, hogy nem tetszik a hozzászólásod.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.08. 11:33

a hagyatéki tartozásért a hagyaték tárgyával és hasznaival felel az örökös, tehát a saját vagyonával, munkabérével nem.
Nem egészen. Ez csak a meglévő hagyatéki vagyontárgyra igaz, arra is csak akkor, ha felajánlja a hitelező kielégítéséhez. Ha nincs már meg, vagy nem ajánlja fel, akkor a cum viribus (a dologgal viselt) felelősség pro viribus (a dolog értékéig) felelősségé.

gerbera317 # 2014.11.08. 09:53

jogszerűen járt-e el így, előzetes felszólítás stb. nélkül?

A felszólítás biztos, hogy meg volt, legfeljebb az örökös-adós nem tud róla. A dolog nem ettől aggályos, hanem attól, hogy a hagyatéki tartozásért a hagyaték tárgyával és hasznaival felel az örökös, tehát a saját vagyonával, munkabérével nem.
Ha például örököl egy házat, akkor legfeljebb annak tűrésére kötelezhető, hogy a házat elárverezzék. Vagy ha a házat addig is bérbeadja, akkor a bérleti díjat is a hitelező kielégítésére kell fordítani. Ha például bakszámlát örököl, rajta egy pénzösszeggel, akkor azzal az összeggel és hasznaival felel a hagyatéki tartozásért. Ha ezt az összeget eltapsolja, vagy az előbb említett bérleti díjat elkölti, akkor természetes és logikus, hogy az a munkabéréből letiltható, vagy ha az nem lehetséges, akkor a saját ingatlanára ráterhelhető. De alapból ez nem tehető meg.

Vh-ügyes # 2014.11.08. 05:55

ha megbánta az öröklést, és egy új (végrendelkezés alapján) igény támadja a hagyatékátadó végzést, szabadulhat...

bettyke85 # 2014.11.08. 05:25

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha a páromnak van tartozása (sajnos átverték) , ami ugye már végrehajtóhoz került. Viszont így már semmi nem lehet a nevén, de..szeretnénk ha az én folyószámlámhoz hozzátudna férni, ill belevenném mert szüksége lenne neki is egy bankszámlára. Kérdésem: a végrehajtó hozzányulhat a számlán lévő pénzhez?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.07. 20:42

A bírósági határozatban - ha valóban fizetésre kötelez - mindig van határidő.

a végrehajtó jogszerűen járt-e el így
Igen. Ha felszólít, fizettél volna? Nos, most is megteheted.

döniz # 2014.11.07. 20:35

Kedves Szakértők,

bírósági határozat alapján örökösödésből származó tartozást ítélt meg a Bíróság több örökös részére. A bírósági határozaton nem volt határidő meghatározva az örökölt tartozás megfizetésére, ennek ellenére az egyik örökös nyugdíjából a végrehajtó cég 33 %-ot letiltatott, ugyanakkor ráterhelte az illető nyaralójára is az összeget - mindenféle előzetes felszólítás vagy egyeztetés nélkül.
A kérdésem, hogy a végrehajtó jogszerűen járt-e el így, előzetes felszólítás stb. nélkül?

Köszönöm szépen a választ!

jusstis # 2014.05.08. 18:11

Tisztelt Jogászok!
1.
Fegyverrel, életellenes bűncselekménnyel harmadik világbeli idegen állampolgár okozott kárt, a börtönbüntetést követően a hatóságok elengedték, és a végrehajtó nem ismeri az adós tartózkodási helyét! Ilyenkor mit lehet tenni az eredményes kártérítésért?
2.
Mit kell tennem, ha a végrehajtás szünetel, de a folytatást tőlem teszik függővé, viszont a hatóság (Bevándorlási hivatal) nekem nem adja ki a kulcsfontosságú információt: nem láthatom a letelepedési engedélyt amiben a mögöttes helytállási kötelezettséget vállaló személy van!

gerbera317 # 2014.05.07. 08:54

Hogy kaphatom meg a bíróság által megitél kártérítést?

Végrehajtás útján. Kérd az első fokon eljáró bíróságtól a végrehajtás elrendelését!

vakapeszi # 2014.05.07. 08:45

Tisztelt Szakértők!

Édesapám után testvéremmel közösen örökölünk egy családi ház negyed-negyed részét, a ház másik fele édesanyám tulajdona. A testvérem ellen tartozás behajtás van folyamatban, de mivel eddig nem volt tulajdona, így nem volt mit behajtani, ám hamarosan a nevére kerülne a ház negyede. A hagyatéki tárgyalás még nem történt meg. Mire számíthatunk ebben az esetben? A házra, édesanyám nevére, mint özvegy, haszonélvezeti jogot fognak bejegyezni. Mit tehet a végrehajtó cég abban az esetben, ha testvérem nevére kerül a ház negyede, illetve abban az esetben, ha átengedné az örökségét az én nevemre? Van-e olyan végső eset, amikor behajtható a tartozás rajtam? Ha a testvérem megtartja az örökséget, akkor a ház tulajdon részére ráterhelhetik a tartozását? Édesanyám esetleges jövőbeni halálakor elárverezhetik a házat, ha már csak én és a testvérem leszünk tulajdonosok?
Válaszukat nagyon köszönöm!

Palcika975 # 2014.05.07. 03:43

Tisztelt Szakértők!
Bírósági itélet született, hogy velem szemben elkövetett sikkasztás vétsége miatt, 250ezer ft kártérítést kell fizetnie nekem egy illetőnek. A bíróság által kiszabott 15 nap már letelt, de eddig még pénzt nem kaptam, feltételezhető, hogy nem is áll szándékában fizetni a tartozását. Mi a teendőm? Hogy kaphatom meg a bíróság által megitél kártérítést?
Segítségüket előre is köszönöm!

gerbera317 # 2014.03.08. 14:02

A jegyző rábólintott, hogy ők le fogják vonni tőlük a pénzt a segélyből [...] Közben a hivatali dolgozók állítása szerint a polgármester nem engedte a levonást.

A jegyző nem bólinthatott volna, mert a segély letiltás alól mentes juttatás. Egyszerűbben fogalmazva: átvágott. Hanem a polgármesternek van egyáltalán hatásköre ilyesmibe beavatkozni?

Egyébként JoghallgatóMiskolc véleményét vedd fontolóra! Annak a 36 ezer forintnak a behajtására rákölthetsz nagyjából további 60 ezret, és valószínűleg behajthatatlan marad. Gondold meg. Persze, ha elveid vannak, az más, azt tiszteletben kell tartani.

JoghallgatóMiskolc # 2014.03.07. 15:46

L. Berni

Fontold meg a dolgot, még mielőtt bármit teszel. 36.000 Ft-ért nagyon sok kellemetlenséget és mérget kéne bevállalnod. Ha családi pótlékból és segélyből élnek, akkor ők nem veszthetnek semmit, hiszen nincs vagyonuk. A bútoraidat peig lehet, hogy már elfűtötték a télen. A FMH jogerőre emelkedése után indíthatod a végrehajtást, de ennek költségeit neked kell megelőlegezni. Minimum 5.000 Ft és nem biztos, hogy bármi bejön. Lehet, hogy jobban jársz, ha legyintesz az adósságra és túllépsz rajta. Ezt neked kell eldöntened.

Kenderice # 2014.03.07. 15:27

A tartozáselismerő nyilatkozat birtokában fizetési meghagyást nyújthatsz be közjegyzőnél ellenük.
Ha nem mondanak neki ellent 15 napon belül, akkor végrehajthatóvá válik.
Ha ellentmondanak, per lesz belőle.

L.Berni # 2014.03.07. 13:28

Üdv! Segítséget szeretnék kérni, hogy mit tehetek a következő ügyben:
Szerettünk volna eladni régi bútorokat. Jelentkeztek, telefonon egyeztettünk. Tudomásunkra jutott, hogy azért kell a családnak bútor, hogy a gyámhivatal ne vegye el tőlük a gyerekeket. A bútorok egy részét el is vitték, kifizették, és megígérték, hogy jönnek majd a többiért is. Aztán jöttek is, csakhogy pénzük nem volt, ám segélyt, családi pótlék stb. kaptak/kapnak, így addig erősködtek, hogy elmentünk velük a körjegyzőhöz. A jegyző rábólintott, hogy ők le fogják vonni tőlük a pénzt a segélyből részletekben, és mi megkapjuk. Nem akartuk, de írtak papírt róla, és mondván, hogy ha a jegyző vállalja a „felelősséget”…., így elvitték a bútorokat 46 000 Ft értékben. Ez volt 2013 szeptemberében. Közben a hivatali dolgozók állítása szerint a polgármester nem engedte a levonást. A családsegítős hölgy nyomására eddig 10.000 Ft-ot kaptunk, ő íratott velük újabb papírt, melyben elismerik a tartozást felém, és vállalják a fizetést - múlt hétre. Ez természetesen nem történt meg. Kaptam ígéretet jövő hétre, de attól tartok, hogy most sem fog semmi történni.
A kérdésem, hogy mit tehetek? Milyen hatóság felé fordulhatok a pénzem behajtatása érdekében?
Nagyon szépen köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.21. 12:47

OFF
Nem fogod elhinni, de soha nem talákoztunk, még csak rendszeresen konzultálni sem szoktunk - talán kétszer kérdeztem valamit a kollégától. Az, hogy a jogi álláspontunk többnyire azonos, egyszerűen abból fakad, hogy az a helyes, vagy legalábbis általánosan elfogadott vélemény.
A vázolt szituáció valóban érdekes lenne, bár a fent írtak miatt sok esély nincs rá. De teljesen kizárni sem lehet.
ON

Dr.Attika # 2013.01.21. 12:41

Nem panaszkodok csak tényt állapítok meg. "Jogi szimbiózisban" éltek ObudaFan-nal. Nem baj ez, sőt hasznos is lehet. Éltem én már át ilyet.Azért szívesen lennék hallgatóság egy olyan perben, ahol ellentétes peres felek képviseletét látjátok el.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.21. 12:21

(Nem citálom az ellenkezőjét elvi éllel kimondó döntvényeket, mert megint panaszkodni fogsz, hogy élből kontrázzuk az álláspontjaidat.)

Dr.Attika # 2013.01.21. 12:00

A tartozás fennáll, de számla nélkül nem esedékes és a jogosult késedelme miatt kamat sem jár, mert a jogosulti késedelem egyúttal kizárja a kötelezett késedelmét.