Kedves Kelvin!
Nem tudom ezt nekem írtad-e?
Szerintem egyértelmű, amit írtam. 5 éve fizetem a folyószámlahitelt és mivel készpénzben kapom a fizetésem, a banknak valamiből vonnis kell. Ha postán kérném, jönne az újabb kálvária, mert ugye törleszteni kell. Csak a családi pótlékból tudom. Egyébként kiadnák végrehajtónak a tartozást, aki mindjárt a duplájára növelné az összeget..
Inkasszó a számlámon, hogy tehet ilyet a végrehajtó?
miért nem előzöd meg a problémát és kéred, hogy postás vigye ki a családi pótlékot? csak magadnak okozol felesleges köröket...
Üdvözlet Mindenkinek!
Nekem csak a családi pótlék megy a bankszámlámra. Az is csak azért, mert amikor 5 éve hitelt vettem fel lakásvásárlásra, a járulékos költségeket (ügyvéd, miegymás, már nem tudom, milyen költségek voltak még)úgy tudtam kifizetni, hogy folyószámla hitelt vettem fel. Igaz a lakást már több, mint egy éve elvitte a bank, még mindig csak a kamatait fizetem a folyószámla hitelnek.
Kérdeztem a banktól, hogy a végrehajtó inkasszózhatja-e a számlámat, mert úgy tudom, elvileg családi pótlékból nem vonhat. A bankban azt mondták, sajnos inkasszózhat, hiszen nem tudja, hogy az az összeg honnan került a számlára. Ezt még értem is, de a bank valahogy nem tudja ezt a dolgot letílttatni? Bocs a homályos fogalmazásért. Ők azt mondták, ha ez történik, menjek be és majd viszakérjük a családi pótlékot. Azért ez nekem olyan furcsa...
Mindenesetre, ha ez történik, majd én is használom a kedvenc "haladéktalanul" kifejezésüket.
Tisztelt Fórumozók!
Évekkel ezelőtt vettem fel a szüleimnek szabad felhasználású CHF alapú hitelt, mivel ők már akkor is BAR listán voltak. A hitel törlesztése egy idő után bedőlt, majd végleg akkor mikor én is munkanélküli lettem és én sem tudtam fizetni a törlesztőrészletet. A jelzálog az ő 1/2 arányú ingatlanukon van (édesapám+édesanyám.) A bankban többször jártunk és mindig az eszközkezelőhöz továbbítottak, ami idén végre meg is történt és a bank hozzá is járult ehhez. Az eszközkezelő még nem hozott döntést, hogy pozitívan bírálják-e el a kérelmüket vagy sem. Én idén jan.1-től dolgozom újra és ma kellett szembesülnöm, hogy a bankszámlámra inkasszó került.
Én egy darab papírt nem kaptam eddig végrehajtásról, bár igaz, hogy egyszer elköltöztem, de az új lakcímemen is megtalált azóta bank is és egyéb hivatalos szervek. A szüleim múlt hét végén kaptak egy levelet, mely szerint a végrehajtás ellenük, mint jelzálogkötelezettek ellen felfüggesztés alá került az eszközkezelőhöz történt befogadás miatt. Rólam sehol nem esik szó. Csütörtökön megyek végrehajtóhoz, hogy i alapján indult meg az eljárás, és miért nem kaphattam róla értesítést? Szeretném tudni, hogy Vh. böngészésén kívül tehetek-e addig vmit, például élhetek- végrehajtási kifogással, stb. illetve van-e pl. bármilyen lehetőségem (részletfizetés kérése, felfüggesztés, stb.)
Mivel ingó-ingatlan vagyonom nincs így lassan már várom a fizetési letiltást is...
A szép a dologban, hogy nem elég,hogy az egész összeget másnak vettem fel s fizettem is amíg tudtam, de munkanélküliként már ez sem ment, hanem emellett januártól rendszeresen fizetem a saját hitelem és a diákhitelemet is.
Köszönöm előre is a választ!
A végrehajtó csak átutalási megbízást ad a banknak, mintha ő maga lenne a számlatulajdonos, és onnantól teljesen a bank belső ügye és felelőssége, hogy a megbízást hogyan teljesíti. Többek között figyelembe kell vennie az általad idézett szabályt is. Ha a bank lenullázta a hitelkeret nélküli számládat, akkor azért a bank a felelős. Kérni kell a bankot, vizsgálja ki, hogyan történhetett ez meg.
A végrehajtó nem fog újra próbálkozni, de legalábbis nem valószínű, hogy megteszi.
Tiszteletem,
az történt, hogy van egy bankszámlám, amit kizárólag netes és kártyás (ELMŰ) fizetésre használok. Maradt rajta vagy 1500 Ft múltkor. Most menék betenni, és szólnak, hogy -315 Ft az egyenleg, mert inkasszó. A 315 a számlavezetési díj, tehát a végrehajtó csak zéróra kaszálta. Hielkeret nincs, felvehető összeg 0, automatán kipróbáltam. Ezt én úgy tudtam nem lehet, mert:
„Az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese feletti összeg korlátlanul;
az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese alatti összegből az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege és az öregségi nyugdíj négyszerese közötti rész 50%-a;”
- Mit értettem félre, ez hogy lehet?
- Megvan a sorbaállítás lejárati dátuma levélből. 1 nappal utána biztonságos használni a számlát, vagy akkorra már jöhet újabb inkasszó? Nekem elég lenne ha akár csak 2 havonta egyszer tudnék fizetni vele.
- Nem milliókat bújtatok. Egyszer kellene majd 100$-t (23000Ft) befizetnem Appstore-ra, mert nincs munkám, és hátha. Plusz 5000 Ft-okat Tesco online meg ELMŰ-re. Ennek erejéig vehetek én még igénybe bankot, vagy akkor mostantól a bankokból elhordanak mindent?
A segítségeteket előre is köszönöm!
meowmeow
Szép napot!
Köszönöm a választ!Az ingatlanvégrehajtásnál a párom tulajdonát képező ingatlan?Mert neki a 17év után (nem értek hozzá) nem az ő nevén van,de házasságuk alatt vették,csak egy pár % az övé.Az ingatlanra akkor is ráterhelik?
Köszönöm a válaszát.
A 35 nap az első inkasszó utántól számítva 35 naptári nap?
Az inkasszót nem fogják feloldani, azonban 35 nap elteltével lejár a sorbaállítás ideje, és akkor már csak a letiltás marad folyamatban, illetve ingatlan-végrehajtásnak lesz helye.
Tiszteletem!
Lenne egy kérdésem.Párom évek óta perben áll a volt feleségével,mert nem fizette a hitelt,amit ugyan a párom nevére vettek fel,mert neki volt munkahelye,de abból vették meg a házat,amiben azóta is a neje lakik az élettársával.A páromra kijött a végrehajtás,ami érthető mivel őket nem érdekli,hogy folyik a per,vagy ki lakja a házat.Levonták a 33%-ot,a többire pedig inkasszót tettek.Azt mondták kérjük az inkasszó feloldását.Ha feloldanák akkor csak a következő munkabérnél lehet
,hogy levonják a 33%-ot és a többit megkapjuk,vagy feloldás után erre is vonatkozik amit ebben a hónapban inkasszált.
Köszönöm válaszát
Igen, nem.
mamamacoka! Átkérhetem postára a családit? És ha igen lessz belölle valami problémám?
Tisztelt gerbera317!
Olyan problémával fordulok önhöz,hogy április 7-én az önkormányzat inkasszóval terhelte a számlámat. Egy szennyvíz csatornázással kapcsolatos tartozás végett.De a számlára családi pótlékon kívül semmilyen más jövedelem nem érkezik.Ma bementem az önkormányzathoz és ott azt mondták hogy őket nem érdekli hogy családi vagy nem akkor is letiltják az összeget.
Kérdéseim: Ez jogos?Mit lehet tenni?Ha fölmondom a számlámat és postán kérem a családi pótlékot akkor lehet e belőle valami problémám?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:Zoli
Egyik esetben sem. A végrehajtó jogosult letiltani vagy inkasszózni, bármikor.
Tisztelet!
Kérdésem az lenne, hogy bedőlt jelzálog (deviza) hitel esetén a munkabérre, ill. bankszámlára inkasszót mikor rendelhet el a bank, kilakoltatás előtt, v. után?
Köszönet a segedelemért
Mindenek előtt: inkasszó esetén a bankszámlán található összeg jogcíme nem vehető figyelembe. Tehát nem a családi pótlékot vették el onnan, hanem a pénzt.
Másrészt pedig: levonhatta. De nem a végrehajtó, hanem a bank, a végrehajtó átutalási megbízására. Hogy mennyit? Nem jó a kérdés. A végrehajtási törvény sem arról rendelkezik, mennyit lehet levonni, hanem hogy mennyit kell meghagyni. A pénzforgalmi törvény pedig megfejeli ezt azzal, hogy megszabja, miből kell meghagyni. Ezek megfelelő kombinációjával, valamint azzal, hogy különböző helyekről különböző időpontban érkezhetnek összegek a számlára, simán levonhatott a bank 32 ezer forintot, tehát lényegesen többet, mint az egyszerű számítással levonhatónak kiszámított 12750 forintot. A tiedéhez hasonló panaszok többsége (de megkockáztatom, hogy mind) alaptalan.
gerbera kérem válaszoljon a kérdésemre legyen szives!!
a kérdésem hogy le -e vonhatta e a családi potlékot?és hogy az 54000 ft bol mennyit vonhatot volna le?
Kérdés nincs?
tiszteletem..olyan kérdésel fordulok önökhöz hogy a végrehajtó inkaszolta a feleségem számlaszámát lakás hitel tartozás ért 54000 ft bol levontak töle 32217 ft ot .az emelt családi potlék ami 13700 ft levonta a végre hajtó jogosak e ezek a levonások illetve vonhatot volna e nyit a munka bérböl...elözö honap ban kiatták a családi potlékot akkor is incasso volt most meg levfonták a teljes családi potlékot!! voltam a végre hajtonál azt monta nem tud segiteni a feleségemnek 1 hitele van...válaszukat elöre is köszönöm s..oo..sss
„Utólag is lehet, ha már javában vonnak?”
Csak utólag lehet. Előre hogyan is támadhatnál meg egy nem létező intézkedést?
Ha javában folyik, akkor nyilván jócskán eltelt a végrehajtási kifogás előterjesztésére nyitva álló 15 nap. Így magát a letiltást már nem támadhatod meg. A megoldás, hogy - rendesen megindokolva - kéred a végrehajtót (nem telefonon!), hogy vonja vissza a letiltást, és ha nem teszi, akkor e mulasztása ellen nyújtasz be kifogást, és kéred a bíróságot, utasítsa a végrehajtót a letiltás visszavonására. Itt megpróbálkozhatsz azzal, hogy kéred a letiltás kiadása miatt is marasztalni a végrehajtót, de ha éber a bíróság, azonnal észre fogja venni, hogy ez tartalmában 2 vh-kifogás, amiből a második már elkésett. Egy próbát talán megér.
„Nálunk is csak a zálogjog van, de mindenre rátette a kezét”
Mindenek előtt, alaposan meg kell nézni azt a végrehajtható okiratot, ha kell, szakemberrel, hogy biztos, hogy igazad van-e. Először a záradék címét kell nézni, hogy az "vh-záradék zálogjog érvényesítésére" szól-e, ld. itt: https://www.google.hu/url?…
Ha nem ilyen, az nem jelent semmit, mert a szokásos pénzköveteléses záradékkal is elrendelhető végrehajtás a zálogkötelezett ellen, azonban az 5. pontban a zálogtárgyra kell korlátozni a végrehajtást, és az adós nevénél is illendő feltüntetni, hogy ő csak zálogkötelezett. Ha ez van, akkor a végrehajtó eljárását kell megtámadni.
Ha viszont a záradék teljes körű végrehajtásról szól, akkor nincs helye vh-kifogásnak, hanem a Vht. 41. § szerinti eljárást kell kérelmezni a végrehajtónál, kérve a korlátozott végrehajtás elismertetését. Ha a vh-kérő nem válaszol a végrehajtó felhívására, akkor a bíróság - a végrehajtó beterjesztésére - megismétli ugyanezt az eljárást; ha pedig nem ismeri el, akkor korlátozás iránti pert kell indítani a vh-kérő ellen.
Kedves gerbera 317!
Az alábbi hozzászólásoddal kapcsolatban:
"2. A végrehajtó figyelmen kívül hagyja, hogy a végrehajtást csak zálogjog érvényesítésére rendelték el. Ilyenkor végrehajtási kifogásnak van helye a végrehajtó jogsértő intézkedése ellen. A lefoglalt vagyontárgyakat fel kell oldani, a lefoglalt pénzeszközöket vissza kell adni. Az esetleges károkért a végrehajtó felel."
Utólag is lehet, ha már javában vonnak pénzt a fizetésből, stb?
Nálunk is csak a zálogjog van, de mindenre rátette a kezét a vh.
Három lehetőség van. Vagy fizetsz, vagy nem fizetsz, vagy nem eleget fizetsz. Utóbbi 2 esetben a (további) teljesítés kikényszeríthető.
Ha a végrehajtó nem ismeri a bankszámládat, akkor nem lesz inkasszó. Ezt komolyan kérdezted?
Jó napot kivánok!
Egy pár kérdésre kérek szépen választ:A végrehajtási lapot kiküldte a végreható.Összegezve tételesen.Innentől kezdve milyen lehetőségeim vannak?
Mennyi idő még inkasszó kerül a bankszámlámra,ha nem tudja a számlaszámomat?Köszönettel:karpeti
Egy zálogkötelezett ne kérdezzen ennyit. Érje be azzal, hogy zálogkötelezettként csak a zálogtárggyal felel a zálogjogosultnak, ami azt jelenti, hogy tűrni köteles, hogy a zálogjogosult hitelező (vagy ki) az ingatlanból szerezzen kielégítést, ha arra kerül a sor.
Ha a végrehajtásban a végrehajtó ezen túlterjeszkedik, annak kétféle oka lehet:
1. A végrehajtási záradék nem zálogjog érvényesítéséről szól. Ilyenkor a végrehajtó jogszerűen jár el, nincs helye végrehajtási kifogásnak, hanem végrehajtás korlátozását kell kérni a bíróságtól. Az esetleges károkért a végrehajtást kérő felel.
2. A végrehajtó figyelmen kívül hagyja, hogy a végrehajtást csak zálogjog érvényesítésére rendelték el. Ilyenkor végrehajtási kifogásnak van helye a végrehajtó jogsértő intézkedése ellen. A lefoglalt vagyontárgyakat fel kell oldani, a lefoglalt pénzeszközöket vissza kell adni. Az esetleges károkért a végrehajtó felel.
Van még kérdés?
Kedves Virágok!
Elviekben az állampapír is (mint értékpapír) végrehajtás alá vonható, de ha te vagy valamilyen "jóakaród" nem kotyogja ezt ki a végrehajtónak, akkor a büdös életben nem jön rá, hogy neked olyanod van :D
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02