Hogy ne késd le a határidőt. És ne a jogosultnak címezd az ellentmondást. Ne is a MOKK-nak. És ne kezdj levelezésbe, hanem határozottan mondj ellent.
Intrum Justitia
FMH-nál mire figyeljek?
zsoltmail,
Hát akkor biztos nem lehetsz az elévülésben (ez egyébként többnyire így van).
Az intrum gyakran vásárol elévült követeléseket fillérekért. Azért 20+ év alatt, végrehajtás nélkül, ritkán nem évül el egy követelés, csak ha nagyon figyelmes a jogosult. Ha az intrumnál landolt, akkor valszeg nem ez a helyzet.
Te csak az FMH-ra figyelj.
Sajnos sokat változott,de ez 4 éve változatlan
Te ne mondj nekik semmit.
HA jelentkeznek, annyi a válasz: ezzel már nem tartozom.
MOKK-tól jön fizetési meghagyás: ellentmondok, elévült.
Ilyen régi tartozásnál az elévülés megszakadását egy fizetési felszólítás is okozhatta. De ha az elmúlt harminc évben mindig ugyanott laktál, vagy nem költöztél 3 havonta, akkor emiatt sem kell különösebben izgulni.
Az elévülés megszakadását az Intrumnak kell bizonyítania.
Egyébként meg éppen arró híresek, hogy nagy mennyiségben vásárolnak fel olyan követeléseket, amit az eredeti jogosult nem tud vagy nem akar saját maga behajtani, akár kapacitáshiány miatt, akár azért, mert már elévült.
Köszönöm.
De végrehajtótól,gondolom nem kell tartanom,
amig esetleg fenyegetőznek?
Akkor csak,ha keresnek az elévülésre kell hivatkozni,
és semmi mást nem mondani.
Az elévülés megszakadását mi okozhatja?
/esetleg mit mondhatnak/
Köszönöm mégegyszer a segitségeteket.
zsoltmail,
Egyre kell figyelned : ha a MOKK-tól kapsz ajánlott levelet, (fizetési meghagyás) akkor azt átvedd, és az abban leírtak szerint, határidőben mondj ellent neki elévülésre hivatkozással.
Ennyi. Minden más nem számít. Ha az intrum szerint nem évült el, befizeti a per illetékét, és akkor perré alakul az FMH. Ott neki kell bizonyítania azelévülés megszakadását.
Viszont arra készülj fel, hogy ha nem peresíti (=nem lesz róla ítélet), akkor bármeddig, bármikor követelheti levélben, telefonon, személyesen.
Vagy ejtik a dolgot, mert nem éri meg.
Eddig még nem voltam ilyen helyzetben,
köszönöm a válaszokat.
Gondolom telefonon keresnek majd,és ha ezt mondom,
mire számithatok?
Utánna lesz egy ügyvédi megkeresés a részükről,és
perre vihetik a dolgot?
Vagy peres út nélkül is behajthatják?
„ha keresnek hivatkozzak az elévülésre?”
Nem. Ha keresnek, akkor csak közöld velük, hogy ha eljön az ideje, majd akkor elévülésre fogsz hivatkozni.
Köszönöm szépen.
Akkor,ha keresnek hivatkozzak az elévülésre?
Ha esetleg ez nem állja meg a helyét,akkor a behajtás
csak biróság után lehet?
Akkor ezt valóban az Intrumtól kaptad.
„ez a felvett összeg ötszöröse”
Azóta eltelt 28 év. Egy nem is túl magas, 18 százalékos kamattal 500 ezernek éppen ennyi a növekménye.
„Ezzel a kölcsönnel anno, kisegítettem valakit, és azt hittem az illető visszafizette”
Ez téged nem mentesít. Gyakorlatilag nem kisegítetted, hanem társa voltál a bank kijátszásában. Ez nézőpont kérdése csupán.
„Elévülésről mikor beszélhetünk”
Ha annak fennállnak a feltételei. Huszonnyolc év már valami.
„és tudok rá hivatkozni?”
Ezért kérdeztem, honnan kaptad a felszólítást. Mivel a jogosulttól, ezért egyelőre nem hivatkozhatsz rá. Viszont minden további nélkül közölheted vele, hogy ha eljön az ideje, akkor majd hivatkozni fogsz rá.
Köszönöm a gyors választ.
Akkor pontositok.
- a boritékon -intrum zrt volt
- Áphv zrt álltal társaságunkra/intrum/ engedélyezett
tartozását.
Amit nem értek,hogy mi a tételes vásárolt kamat.
/ez a felvett összeg ötszöröse.
/Ezzel a kölcsönnel anno,kisegitettem valakit,és
azt hittem az illető visszafizette./
Elévülésről mikor beszélhetünk,és tudok rá hivatkozni?
üdvözlettel,és várom a választ.
„Jogos a követelés?”
Ha nem fizetted vissza a kölcsönt, akkor jogos.
„ilyenkor van elévülés?”
Van. Az mindig van, nem csak "ilyenkor".
„Mit tudok tenni”
Például közlöd azt is, hogy kitől kaptad azt a felszólítást, és hogy pontosan mi is az. Könnyen meglehet, hogy nem is az Intrumtól kaptad.
Tisztelt ügyvédek, jogászok,
segitséget szeretnék kérni.
Most kaptam kézhez Intrum zrt felszólitását.
Ügyirat szám alapján.
- 1992-ben vettem fel 500000 ft-ot,egy takarék
szövetkezettől.
Ennek a megfizetését 3750936 ft követelik.
Mit tudok tenni,ilyenkor van elévülés,
jogos a követelés?
köszönettel,üdvözlettel zsoltmail.
A megszünés dátuma mellett egy "-" jel látható, a mulasztási adatok kockában szintén nincs feltüntetve semmi.
Tisztelt Kogeza!
Az Ön által leírtak alapján (ha jól értem), ezek az adatok már nem szerepelhetnek a KHR rendszerben.
Ennek törlésére irányuló kérelmemet a BISZ felé kell benyújtanom?
A többi kérdésemre is tudna válaszolni?
Köszönöm
Ha nálad nem volt mulasztás, és a jogviszony megszűnt, akkor viszont már törölni kellett volna már.
Az adatok KHR-ben történő kezelése független a követelés (polgári jogi) elévülésétől. A KHR-ben a mulasztás rögzítéstől számított 10. év végén törölni kell referencia adatokat - akár elévült a követelés, akár nem.
Üdvözlöm!
Követeléskezelő cégről van szó, nincs vh alatt.
Rövid bevezető, hogy érthetőbb legyen:
KHR
státusz:fennálló
Kötés dátuma: 2006
Lejárat:2008
megszűnt: -
mulasztási adatok: -
Azt tudom, hogy a régi ptk. a mérvadó...
A kérdésem a következő:
- Amennyiben a követelés elévült ( a jogosult sem tudja ennek ellenkezőjét bizonyítani) külön be kell nyújtanom megszüntetési kérelmet elévülésre hivatkozva, vagy ennek kihagyásával is megszüntethető az eljárás?
- A kérelmet a jogosult felé, vagy a bíróságnak kell benyújtanom?
- Amennyiben a jogosult elismeri az elévülést, a KHR rendszerből való lekerülést ő intézi, vagy nekem kell megkeresnem a BISZ-t?
A segítséget előre is köszönöm
Nem.
A következő mondat második fel viszont hülyeség.
Tisztelt ügyvédek, jogászok,
2007-ben a bank átadta engedményezéssel a fennálló hiteltartozásomat (150e Ft) az IJ-nek.
2010 és 2018 között semmilyen formában nem kerestek, se végrehajtást nem indítottak ellenem, se peres úton nem próbálták meg az összeget behajtani rajtam.
A szokásos postai levelek és SMS-ek formájában próbálkoztak a 2010-es évek előttig.
2018-ban a hitelfelvétel miatt rendezni és egyezkedni próbáltam az IJ-vel, de akkorra már a tartozásom kamatokkal növelt összege elérte az 1.5 millió Ft-t. Hajlandó lettem volna 400e Ft-t megfizetni, de ők a teljes összeget szerették volna.
Különböző helyeken ellentétes információkat olvastam. Az lenne a kérdésem, hogy a 2013 előtt kötött szerződésekre is vonatkozik az új Ptk, azaz, nem elegendő csak felszólítást küldeni, polgári peres úton kell követelni az összeget.
Egyes vélemények szerint a régi szabály vonatkozik erre az ügyletre, azaz az 5 év elévülés megszakad azzal, ha próbálnak elérni valamilyen formában, pl levelet írnak, sms-t küldenek (akár reagálok rá, akár nem).
Köszönöm a válaszaikat!
Krisztián
Ha a barátod elévülésre hivatkozik, majd a jogosultnak kell bizonyítania, hogy nem telt el az irányadó elévülési idő, mert pl. az általa küldött fizetési felszólítások megszakították azt. A barátodnak csak hivatkoznia kell elévülésre. A fizetési meghagyás nem szakította meg az elévülést, így hogy érdemi döntés nélkül fejeződött be a per.
"Gondolom az elévülés itt nem opció."
"Ezt nem tudhatjuk. De öt év az irányadó elévülési idő, amit a fizetési felszólítások is megszakítottak - már ha tudja a jogosult bizonyítani, hogy a barátodhoz eljutottak azok."
Mivel nem tértivevényes levelek ezek, így nem tudom mivel tudja bizonyítani. (Bár ilyen esetben lehet nem is kell?)
Mivel a lakcím nem változott így nehéz bizonyítani hogy egy levelet se kapott tőlük.
"Még annyit kérdeznék,hogy ha megtörténik az ellentmondás újra azután meddig fajulhatnak még a dolgok?"
Ha ellentmondás folytán perré alakul az eljárás, akkor a jogosult lehet, hogy most benyújtja a keresetet tartalmazó iratot és megfizeti a kiegészítő illeték összegét. Ez esetben a barátodnak a bírósági perben kell előadnia a vitatását (ellenkérelmet kell előterjesztenie, stb.) és bizonyítani az igazát. Ha a bíróság a perben nem a barátodnak ad igazat, vagyis marasztalja a barátodat, akkor végrehajtást kezdeményezhet ellene a jogosult.
"Gondolom az elévülés itt nem opció."
Ezt nem tudhatjuk. De öt év az irányadó elévülési idő, amit a fizetési felszólítások is megszakítottak - már ha tudja a jogosult bizonyítani, hogy a barátodhoz eljutottak azok.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02