Árverezés alatt levő ingatlan és a gyerektartás esete

runningman # 2016.04.18. 23:42

Talán még nem késő: (bár talán már az, mert gyorsabban pereg az átvételi mint a sima árverés)

Átvételi eljárás akkor van, ha már voltak sikertelen árverések, de az ingatlan a kutyának se kellett (ha erről van szó). Ilyen esetben bármelyik végrehajtást kérő azt mondhatja hogy kell neki a dolog. A normál árverésnél alkalmazott kielégítési sorrend azonban ilyenkor módosul:
az átvételi ár felét nem kell kifizetnie az átvételt akaró végrehajtást kérőnek (ha van legalább annyi követelése)
az átvételi ár felét felosztják a szokásos módon (első a vh költség, utána jön a gyerektartás)

Azaz - szerencsétlen esetben - a becsérték felén átveszi az egyik vh kérő, elég a becsérték negyedrészét kifizetnie, abból meg sokat elvihet a végrehajtási költség. De azért maradnia kellene a pénzből.

Én úgy látom, hogy az átvételhez nem kell kikérni a többi végrehajtást kérő beleegyezését, de talán az eszközkezelőre van vmi szabály, ezt nem tudom.

Amit lehet(ett volna) tenni:

• megtagadni a beleegyezést
  • beszállni az átvételi eljárásba

mivel a gyerektartás elöl van, a vh költségeket kell kifizetni, a gyerektartás (+kamatok) teljes egészében beszámít, a maradékot kell készpénzből rendezni, ha van még maradék.

Ilyen esetben - ha sok a maradék készpénzben teljesítendő összeg - szerencsés lett volna, ha van - mondjuk - a férj és egy jóbarát között egy kölcsönszerződés amit végrehajtásra ad a jóbarát. Az átvételi ár felét, azaz a becsérték negyedét (vagy 35%-t) lefedi a kölcsönszerződés, a maradék 25 (35%) megy a gyerektartásra, egyes-egyedül a vh költségeket kell kifizetni (mondjuk sok pénz az). (Később a jóbarát visszaadja az ingatlant)

Azt is el tudom képzelni, hogy nem átvételi eljárásról van szó, hanem árverésen kívüli,árverés hatályával történő eladással értékesítették az ingatlant, ebben az esetben ha beleegyezett a gyerektartás jogosultja az eladásba, akkor konkrétan bukta a teljes követelését, a saját járatlansága miatt. Kiengedte a fedezetet a nagy semmiért a követelése mögül. (Ilyen esetben szokták kikérni a többi végrehajtást kérő beleegyezését, reméljük, lesz olyan aki megvétózza, mert így biztosan nem jut neki egy ft sem, de az igazi célpont a gyerektartás jogosultja, az ő bőrére megy a játék)

Ja és keressen szakembert aki átlátja a témát és megmagyarázza mit lehet és mit érdemes tenni.

Izabella2223 # 2016.03.18. 06:26

Üdv.
Segítséget szeretnék kérni.
Agyerektartás a volt férjem házára van terhelve,kb 1,5 millió forint.
Van a házon banki kölcsön,kb 2 millió forint.A volt férjem nem tudta fizetni a hitelt,az eszközkezelő átvette a házat.Vártam a papírt,hogy engem is értesítsenek,ennek hiányában telefonon érdeklődtem az illetékes szervnél,mire azt mondta a hölgy,hogy semmilyen papírt ne várjak,ezek az ingatlanok árverésre kerülnek,ha marad pénz,majd értesítik a végrehajtót.Az ingatlan értéke legkevesebb 8 millió forint.
Akkor most MIVAN? 5 éve várok a gyerektartás kifizetésére,az állam meg egy mozdulattal lesöpri?
Valaki legyen kedves és válaszoljon,mert ettől bevérzik az agyam.
Nem a gyerektartás az első,amit ki kell fizetni?
13 éve egyedül nevelem a gyerekeim,küzdünk és ennyi lenne?
A tájékoztatóban meg azt írják,hogy mindenkit megkérdeznek,aki terhelte az ingatlant,hogy beleegyzünk-e az átvételre?
Köszönöm a válaszokat.
Tisztelettel:Izabella

gerbera317 # 2014.08.03. 20:11

Khmmm... Mit nem értettél a kapott válaszból?

Blanka1993 # 2014.07.30. 11:12

Köszönöm a válaszodat.

Igen 100% tulajdonom lesz.

Nincs birtokon belül azaz már elvitte mindenét és sem többlethasználati díjat sem lakáshasználati díjat nem adtak neki.

Igazából csak attól félek hogy mivel kicsi az Ö része megkér valakit akinek ad pénzt, hogy vegye meg majd oda költöztet valakiket akik elüldöznek az ingatlanból.

Blanka

redsea # 2014.07.30. 09:06

Ha megvetted, akkor 100/100-ban tulajdonos leszel?! Ha igen és (jelenleg) nincs birtokon belül, akkor nem nagyon tehet semmit.

Blanka1993 # 2014.07.29. 20:47

Tisztelt Fórumozók!

Volt férjem nem fizetett tartásdíjat.
A korábbi vagyonközösség megszűnt és a bíróság az ingatlannak 17/100 részét neki adta.
Végrehajtást kértem az Ö részére és hamarosan elindul az Ö részének az árverezése ezt én szeretném megvenni.
Kérdésem az hogy lehet e valamilyen hátul ütője ennek a dolognak, mire figyeljek oda?

Pl. tud e a volt férjem olyat tenni hogy valakivel megvetteti az Ö tulajdonrészét és miután megvette, ez a valaki oda költözik és elüldöz az ingatlanból?

Köszönöm

Üdvözlettel: Blanka

gerbera317 # 2014.04.03. 12:37

Esetleg megvásárolhatnám 1.500.000 Ft alatti összegért is?

Kis szerencsével akár a feléért is.

Tünde2000 # 2014.04.03. 09:51

Tisztelt Fórumozók!

Következő dologban szeretnék iránymutatást kapni.
10 éve tartó per során a volt férjem tulajdonjogot kapott a házasság előtt szerzett ingatlanomból (közös garázsépítés miatt). Májusban ki szeretném fizetni a tulajdonrészét, ami kb. 1,500,000 Ft.
Viszont a volt férjem tavaly óta nem fizet tartásdíjat ( 15000 ft) erre semmiféle joga nem lett volna pert indított azzal hogy Ö nem akar fizetni tartásdíjat. Ezt valószínűleg elbukja, tehát tovább kell fizetnie. Tavaly végrehajtást kértem az elmaradt tartásdíj miatt csak az autóját jelöltem meg mást nem tudtam, mert már 15 éve nincs munkahelye csak fekete munkája azért hogy ne keljen sok tartásdíjat fizetnie. Az idei év első felében ráírták azt a tulajdonrészt, amit Ö szerzet valószínűleg a végrehajtó ezt megtudta és a napokban kaptam egy levelet, hogy a volt férjem tulajdonrészét elárvereztetné a végrehajtó (fizetnem kellene 6,600 Ft –ot ez miatt). Jó ez nekem? Esetleg megvásárolhatnám 1.500.000 Ft alatti összegért is a volt férj tulajdonrészét? A Tartozása jelenleg 150.000 Ft. Jelezem a végrehajtónak, hogy az ingatlant ne terhelje le, mert megváltom kb. 1 hónap múlva?
A volt férjem egyébként minősíthetetlen hangon felebezett a végrehajtás miatt a másodfokon kioktatva az egész bírói kart én szerintem már csak ez miatt is veszíteni fog és fizetnie kell továbbra is a tartásdíjat

Köszönöm

Üdvözlettel: Tünde

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.03. 08:37

Neked nincs jelzálogjogod. De nem fog az eszközkezelő harmadik személy végrehajtási jogával terhelt ingatlant átvenni. (Ha megtenné, jól járnál, meg kellene kapd a teljes követelésedet.)

5gyermek # 2014.04.03. 08:12

remélem jó helyen kopogtatok a kérdésemmel:
van végrehajtás az exem ellen ami közben kiderült hogy anyósomék házának az egy hatod része a nevén va így ugye azt próbálták elárvereztetni viszont közben ezen az ingatlanontetemes adósság volt amit nem fizettek a sógoromék és az eszközkezelőé lett vagy lesz a ház. az exem azt mondta aláírtak már szerződést de sztem hazudott mert ezt találtam jogszabályban:
Amennyiben hozzájárul a felajánlott ingatlan adásvételéhez, akkor a dokumentumcsomagot továbbítja a NET-nek, amely értesíti az adásvétel kezdeményezését bejelentő hitelezőn (pénzügyi intézményen) kívül az adott lakóingatlanon jelzálogjoggal érintett összes hitelezőt az elvi hozzájárulásáról, egyben felhívja a további hitelezőket, hogy jelentsék be a fennálló követelésük összegét, és nyilatkozatot kér az előzetes elvi hozzájárulás megadásáról. A NET a bejelentett követelések alapján vételár-felosztási tervet készít, és tájékoztatja a hitelezőket a részükre kifizethető vételárhányadról, és nyilatkozniuk kell annak elfogadásáról vagy elutasításáról. Ha valamennyi pénzügyi intézmény beleegyezik a vételár-felosztási terv szerint rá eső vételárhányadból meg nem térülő követelése elengedéséhez, továbbá nyilatkozik arról, hogy a vételár rá eső részének megfizetését követően haladéktalanul kiadja a hiteladósnak a tartozáselengedő nyilatkozatot, a NET erről tájékoztatja a jelzáloggal rendelkező hitelezőket, és intézkedik az adásvételi szerződés előkészítéséről

És mivel én be vgyok jegyezve a tulajdoni lapra én vagy a végrehajtóm nem kaptunk semmilyen ilyen papírt.
Vagy hogy működik ez? tud valaki segíteni ebbe?

Zsuzsanna69 # 2013.12.04. 16:38

Most vettem meg a volt férjem házrészét árverés útján, mert nem fizetett tartásdíjat. A Magyar Államkincstár jelzálogjogosultként (szocpol. visszatérítés) csak utánam kapott pénzt, és az nem is fedezte a teljes összeget. A végrehajtó is elmondta, a gyerektartás mindenkit megelőz.

gerbera317 # 2013.12.04. 11:54

az eljárás elején azt mondták

Megváltozott volna a törvény? A 165. § (1) a) és a 170. § szerint továbbra is a gyermektartás az első a kielégítési sorban (a vh-költségek után).

Más persze, ha maga jelzálogjogosult bank az árverési vevő, de erről nem esett szó.

candlelight # 2013.12.02. 17:53

Jó estét,
leírnám a problémát, ha valaki tudna tanácsot adni, annak nagyon örülnénk!
Az apa nem fizette a megállapított gyerektartást, anya a bírósághoz fordult és kérte a végrehajtást az elmaradt gyerektartások miatt. Az apa nevén lévő ingatlanra lehetett ráterhelni a követelést, amin viszont jelzáloghitel is volt. Az eljárás lefolyása során a bank is bekapcsolódott, mert nem fizették a törlesztőrészleteket az ingatlanra. Árverés alá került, és az ingatlan el lett árverezve. A végrehajtó pedig most, hogy lezajlott az egész, közölte az anyával, hogy hiába van rá évek óta bejegyezve a követelése (a gyerektartás), a bank visz minden pénzt. Pedig az eljárás elején azt mondták, hogy a gyerektartás kifizetése az első minden esetben, és majd utána lesznek rendezve a bank követelései. De akkor most mért nem kapják meg az elmaradt gyerektartásdíjakat?
Köszönöm előre is a tanácsokat és a hozzászólásokat

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.30. 12:58

Ilyen esetekre ott a Vht. 52/A. § (6):
Ha az adós tartozása olyan szerződésből vagy egyoldalú kötelezettségvállalásból (e bekezdésben a továbbiakban együtt: szerződés) ered, amely alapján havi részteljesítésre volt köteles és az adós a szerződés szerinti lejárt részleteket megfizette, valamint az eredeti szerződés szerinti részteljesítésnek megfelelő összegű részletet fizet, vagy ilyen összeg kerül tőle levonásra, a végrehajtó az (1) bekezdés szerinti feltételek fennállása esetén ezen összegben állapítja meg számára a részletfizetést. Ebben az esetben a részletfizetés jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet végrehajtást kérő esetében 1 évnél hosszabb időre is megállapítható.
Csak kérni kell.

mollyka # 2013.07.30. 07:41

Üdv!
Azt szeretném megkérdezni hogy van nekünk egy jelzálog hitelünk a bank felmondta a szerződést, mert egy hónappal elmaradtunk. Mi ugyan ugy rátesszük a számlára a havi törlesztő részletet amit a bank le is von, és a tartozást is rendeztük. Ő közbe végrehajtásra adta az ingatlant, el akarják árverezni. A lakás tulajdonosa külföldön dolgozik. azt szeretném megkérdezni hogy az a lehetséges hogy miközben ő nincs itthon elárverezik a házát? szóval mikor jönne haza nincs hova? ilyen van?
válaszát előre is köszönöm

Soya # 2013.07.28. 21:05

Köszönöm a segítséget!

gerbera317 # 2013.07.28. 11:52

Nem kell ehhez ügyvédhez menni.

Amikor a végrehajtó megkérdezett, akarod-e az ingatlan lefoglalását, még nem láthatta hogy a letiltás nem fog eredményre vezetni. Azóta már tudja, hogy munkabérből itt nem lesz megtérülés, menne tovább az ingatlan vonatkozásában, de azt az irányt saját nyilatkozatoddal elzártad. Ezt csak te oldhatod fel. Valóban nem állapíthatja meg a behajthatatlanságot, hiszen az adósnak végrehajtás alá vonható vagyona van. De ha meg is állapítaná, a gyámhatóság nem adná meg az előlegezést ugyanez miatt.

Itt az ideje, hogy kérd az ingatlan-végrehajtást, egyúttal azt is kérd, hogy a te részedet is árverezze el a férj részével együtt. Az tévedés, hogy sikeres árverés esetén a bank visz mindent. A tartásdíj elsőbbséget élvez a jelzáloggal szemben.

Kérd továbbá a végrehajtót, hogy ha autója van az adósnak, azt is kerítse elő, árverezze el, ha pedig nincs meg az autó, akkor - a megfelelő körök megfutását követően - indítványozza a büntetőfeljelentést a bíróságnál.

Soya # 2013.07.28. 03:36

Azt el is felejtettem írni,hogy találtam egy papírt kb 1,5 éves,amelyben a bíróság és a végrehajtó megkérdez engem,hogy erre a lakásra szeretnék-e végrehajtási jogot kérni.Írtam akkor nekik,hogy köszönöm nem,mert az én nevemen is van,és akkoriban még ha jól emlékszem ott is laktam a gyerekekkel.

Soya # 2013.07.28. 03:33

Üdv!

Röviden az lenne a problémám,hogy a volt férjem nem fizet gyerektartást 2 éve, kb ennyi ideje van végrehajtónál az ügy.Van bírósági végzés, van letiltó végzés a fizetésére, jártak a bejelentett lakcímén foglalni, mind sikertelen volt.A lakcímen nem nyitott ajtót,ezzel el is volt intézve a dolog..a munkahelyéről sem jött pénz,pedig közös ismerősök állítják,hogy még ott dolgozik.(Taxizik,lehet,hogy egyéni vállalkozó esetleg és ebben az esetben a taxis cég mossa kezeit?)
Lényeg a lényeg,hogy a végrehajtó nem adja ki nekem a papírt,hogy behajthatatlan a tartozás, mert állítása szerint a volt férjem nevén van autó és lakás.Mindkettő hitelre van és egyik sincs fizetve évek óta.Az autóval nem tudom mi lehet,de nincs nála kb 4 éve, a lakás árverezésre fog kerülni szintén 4 éve nincs fizetve.Ráadásul fele részben az én nevemen van.Ha a bank elárverezi a lakást,exemnek és nekem nem jár semmi,hiszen tartozunk a banknak jó pár millióval.Tehát a kérdésem az,hogy mégis hogy várhat erre a végrehajtó,hiszen egyértelmű,hogy ebből pénzt a volt férjem nem kapna,így elmaradt gyerektartást sem tud belőle kifizetni se önszántából,se máshogy.Nekem viszont kellene a papír az állam általi megelőlegezéshez. Ügyvédet fogok felkeresni,de szeretnék addig is információt kapni..
köszönöm!