Házastárs fizetés tiltása - Inkasszó bankszámlán

Eszter2468 # 2013.09.15. 08:54

Tisztelt Szakértők!

Ezúton szeretném segítségüket kérni végrehajtás alatt alló kölcsönökkel kapcsolatban.

Házasságom előtt 2 személyi kölcsönt és egy autóhitelt vettem fel. Közben férjhez mentem, majd az egyik szerződés módosítva lett, mivel alkudoztam a bankkal (a válság miatt),tehát ez már a házasság alatt történt. 1 éve életkörülmények megváltozása miatt egyiket sem tudom fizetni, férjemmel külön élünk. Most indul a végrehajtási hercehurca, nincs munkám, sem vagyonom.

Valójában arra lennék kíváncsi, hogy férjem munkabéréből vonhatnak-e bármit, úgy hogy nincs semmi köze hozzá, illetve inkasszálhatják-e az ő számláját egyáltalán?

Köszönettel!

Durmika # 2016.02.18. 21:32

Ma nap telefonon értesített a bankom hogy egy végrehajtó inkasszót adott be a folyószámlám ellen. Semmilyen levelet nem kaptam, lehet elévült tartozás amiről esetleg régi cimemre mentek a hivatalos levelek? Elmentem személyesen a végrehajtóhoz de nem állt szóba velem,kirugott hogy csak félfogadás időben mehetek,nem adott tájékoztatást.
Honnan tudhatom meg milyen tartozásról lehet szó?
Özvegy vagyok egyedül nevelem a gyerekem, most itt állok egy zárolt bankszámlával.

Válaszát köszönöm

Grave7 # 2016.02.18. 22:22

@Durmika: Így van, félfogadási időben keresheted fel a végrehajtót.
A számládon lévő hatósági átutalási megbízás közleményében vélhetően szerepel a végrehajtói ügyszámon (V-betűs) kívül a végrehajtást elrendelő közjegyző/bíróság neve és ügyszáma - náluk tudsz még információt kérni.

Végrehajtás21 # 2021.02.17. 15:50

Tisztelt Fórumozók!

Korábban egy cég ügyvezetője voltam (igazából csak papíron, mert nem volt beleszólásom a dolgokba, de ez már más kérdés) és a cég hitelei miatt most én felelek. Vagyonom nincs, a jelenlegi munkabéremből vonják a tartozásokat. Időközben férjhez mentem és most szintén a korábbi céggel kapcsolatban előkerült egy újabb tartozás, amit mivel nem tudok kifizetni, ezért végrehajtást fognak kérni. A férjemnek van vidéken háza, ahol az anyósom él. Mi állandóra bejelentkeztünk, de Budapesten albérletben élünk, én egy percet sem laktam ott. Kérdésem: a férjem is felelhet a tartozásaim miatt. Gondolok itt a házra és az autójára. A másik dolog, hogy a fizetésem 50%-át már vonják, a másik fele a férjem bankszámlájára érkezik, de a bankszámla nem közös. Ettől függetlenül inkasszózhatják az ő számláját is?
Köszönöm, ha valaki tudna érdemben valamit válaszolni.

papinianus88 # 2021.02.18. 07:50

Arra foganatosítható az eljárási cselekmény, ami az adós tulajdonában áll...ezzel szerintem mindent elmondtam. Legfeljebb helyszíni eljárást foganatosíthat a bejelentett tartózkodási helyen ingófoglalás céljából.

Végrehajtás21 # 2021.02.18. 10:35

Kedves papinianus88! Köszönöm szépen a választ. Így már egy kicsit nyugodtabb vagyok.

drbjozsef # 2021.02.18. 11:38

Azért az ingófoglalást érdemes lenne jobban kibontani...
(még ha a kérdező azt nem is kérdezte, de anyóst kellemetlen meglepetés is érheti)

papinianus88 # 2021.02.18. 14:53

drbjozsef:

Természetes. Elméleti síkon az anyósnál, ha oda a lakcímnyilvántartó alapján bejelentkeztetek a végrehajtó minden olyan ingóságot lefoglalhat, amelyből egyértelműen nem megállapítható, hogy nem az adósé. Utóbb igényperben lehetséges az, hogy a foglalás hatálya alól feloldja a bíróság a vagyontárgyakat.

Nem mondom, hogy lehetetlen, de abban az esetben, amennyiben a végrehajtó a kötelezettet nem, csak annak az anyósát találja a nem adós tulajdonában álló ingatlanban kötve hiszem, hogy nyakba-főbe foglalna. Természetesen ez gusztus kérdése, azonban ilyen esetben például egy albérletben rommá foglal a végrehajtó, ami a bérbeadó tulajdonában áll, annyi igényper lenne az országban mint égen a csillag :)