Ingatan árverés


gerbera317 # 2021.03.17. 07:32

Most pedig valaki nyomott rá egy 6 000 000 forintos licitet! Elengedtem...
Igazából meg sem fogtad. A licitnaplóban semmi nyoma annak, hogy megpróbáltad tartani az első licitet. Hacsak nem az volt a terv, hogy majd az utolsó fél percben betolsz egy tartom-ot.

gerbera317 # 2021.03.16. 22:21

Bőven elég, ha az ingatlan-nyilvántartásban átvezetteted.
A vevő szinte biztos, hogy a bank volt. Soha nem fog birtokba jutni, 2/200-ért pedig soha nem fog tudni 1 milliót elkérni, hatot pedig pláne nem. Ezért a banknál fejek fognak porba hullani.
A perben az ügyvéd leginkább arra gyúrjon, hogy a 2/200-ad becsértékét ne a szerzés értéke, hanem az eredeti 150 ezer körül állapítsa meg a bíróság. Hulljanak csak azok a fejek...
Az EÁR-os bravúrodhoz csak annyit, hogy majdnem gratuláltam érte, de aztán jobban belegondoltam: szerintem csak szimplán az idegeire mentél a végrehajtónak, és mindent megtett azért, hogy minél előbb szabaduljon. Így volt? ;-)

Bonyolult2 # 2021.03.16. 18:51

Grave7
Köszönöm az információt.
Holnap kőbe vésetem a lakcímemet.

Nagyon kíváncsian várom a fejlleményeket.

Grave7 # 2021.03.16. 17:16

@Bonyolult2:
Ha a végrehajtónak a konkrét ügyszámra hivatkozással bejelentetted a lakcímedet, akkor a végrehajtó oda fogja megküldeni az árverési jegyzőkönyvet, amit a vevő aláír a következő 2-3 héten belül. Ebben a vevő neve és adatai is szerepelni fognak.

Ha nem fizeti ki a vételárat, akkor ugyanez a végrehajtó fog új árverést kitűzni (új dátumokkal), erről is előbbiek szerint fogsz levelet kapni.

Ha kifizeti a vételárat és az egyéb jogszabályi feltételek is fennállnak, akkor majd a földhivataltól fogsz értesítést kapni, hogy az adós társtulajdonos tulajdonjogát törölte és az árverési vevő tulajdonjogát bejegyezte.
Megfontolandó, hogy az aktuális címedet bejelentsd a földhivatalnak, hogy tőlük is megkapd a leveleket. (Ez a te kötelességed, nem fogják pl. évente/havonta/naponta lekérni a lakcímnyilvántartást, változott-e...)

A perhez ügyvéd ajánlott, ő majd megmondja ennek menetét. Én mondjuk javasolnám, hogy első körben próbálj majd megegyezni az új társtulajdonossal (írásban, igazolható módon - ebben is segít az ügyvéd, hogy a perben meglegyenek a megfelelő tartalmú dokumentumok).

Ha a birtokodban háborgatnak, akkor birtokvédelemmel, amit a települési jegyzőtől kérhetsz.

Bonyolult2 # 2021.03.16. 15:55

Grave7
2013 évjáratú a lakcímkártyám. Hogy a hivatalok hogyan kommunikálnak azt nem tudom, de kaptam a végére saját nevemre, és címemre hivatalos levelet a végrehajtótól...

A licitekből arra következtethetek, hogy a licitáló benézett valamit. Már az egymillio forint is abszurd, ezt még megemelte további 5millioval...

Honnan tudhatom meg, hogy kifizette, vagy sem? Mikor, és kinek kell értesítenie az új tulajdonostárs személyéről?
Ha esetleg nem fizeti ki, ugyanannál a végrehajtónál kerül árverésre, vagy másnál?
Sikertelenség esetén él a korábbi 04.25 lejárati dátum, vagy teljesen új nekifutás lesz?

Ha kifizeti a 6millio forintot az ingatlan egyetlen százalékáért, azonnal megindíthatom az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére irányuló pert?
Hogyan védhetem a birtokot a per végéig?

Grave7 # 2021.03.16. 15:26

@Bonyolult2: A társtulajdonosnak elsődlegesen arra a címre küldi meg a végrehajtó az iratot, ami az ingatlan-nyilvántartásban szerepel. Ha ezt címet nem frissítette a tulajdonos, akkor is szabályos a kézbesítés.

Vht. 140/B. § (1) Az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett jogok jogosultjai részére a végrehajtó valamennyi szükséges tájékoztatást - ha nem ismert más cím - az ingatlan-nyilvántartásban feltüntetett, illetőleg az ingatlanügyi hatóság által közölt címre küldi meg.
(2) A tájékoztatás megtörténtéhez fűződő jogkövetkezmények az (1) bekezdésben megjelölt címre történő kézbesítéshez fűződnek, az eljárás folytatásának nem akadálya az, ha e címre történt kézbesítés sikertelen.

.
Idézek az árverési hirdetményből:
Az ingatlan közérdekű használati joggal terhelten, lakottan kerül árverésre.

Idézek az árverés adatlapjáról:
Beköltözhető: nem
Sikeres árverés esetén sem köteles kiköltözni: társtulajdonos

Tehát most, pusztán az árverés következményeként nem fogsz utcára kerülni.
Miután az árverési vevő tulajdonjogát bejegyzi a földhivatal, a közös tulajdon megszüntetése érdekében fordulj ügyvédhez.

Bonyolult2 # 2021.03.16. 15:20

....megnéztem a licitnaplót, ugyanaz tette a 6 000 000 forintos ajánlatot, aki az 1 000 000 forintosat...

Bonyolult2 # 2021.03.16. 14:58

Gerbera317!
Mit kell tennem, hogy az 1% tulajdonjogot szerző ne tegyen ki az utcára?

Bonyolult2 # 2021.03.16. 14:55

Tisztelt Fórumozók.
Pár dolgot kiderítettem.
10évvel korábbi lakcímemre postáztak 2019ben (a végrehajtó szerint) valami értékbecslő ajánlatot tértivevényesen.... nyilván nem lakom már ott, ezért nem vehettem át, érdekes módon az árverés elindulása után megtaláltak...

Megkerestem a végrehajtót!
Nagyon szivélyesen fogadott, miközben csak szerdán fogad ügyfeleket, hétfőn csak jogi képviselőket, azokat is csak délig, de én bekopogtam dél után, és max fél óra leforgása alatt előárverezővé válhattam az mbvk rendszerben.... :)

Most pedig valaki nyomott rá egy 6 000 000 forintos licitet!
Elengedtem....

gerbera317 # 2021.03.15. 11:39

Igen. Nehezen. Igen, de azt nem. Mindenre. Az automatikus hosszabbításban. A hatósági árverést nem szokás aukciónak nevezni. Sehogyan. Nem. Neked is.

norbertoo # 2021.03.15. 11:05

sziasztok, full kezdő laikus vagyok remélem kapok itt választ.
Arról volna szó, hogy találtam egy házat az mbvk oldalán, és szeretnék rá licitálni, olyan kérdésem volna , hogy olvastam persze , hogy egy bármely végrehajtónál kell regisztrálnom befizetnem a 6 ezer forintot és csak személyesen tudom, namár most én külföldön vagyok és a pandémia miatt nem olyan egyszerű ugrálgatnom, elektronikusan nem tudom ezt valahogy megoldani vagy midnenképpen személyesen kell megtennem? esetleg egy ügyvédet meghatalmazok ő eljárhat a nevemben? vagy egy barátomat megkérném ő beregisztrál olyan létezik, hogy például ő regisztrál nevével , és licitál aztán tegyük fel megnyeri, és a vásárlás jogát átadja nekem? mire kell figyelni ilyen licitáláson? tehát szerepel a leirásban hogy midnen jog törölhető (tehermentes) és Sikeres árverés esetén sem köteles kiköltözni: nincs ilyen személy, szerepel. meg például hogyvanez, tehát aukcio vége május.01 12:00 óra, akkor meddig tehetem meg az ajánlatom ha például versenyben vagyok valakivel? 11:59:30 ig ezt nem tudtam kideríteni,megtekinteni is hogyan tudom belülröl például? ha laknak benne velük kell egyeztetnem vagy a végrehajtó tud ékpeket kuldeni ha megkérem belülröl esetleg? köszi válaszaitokat neharagudjatok ha hosszu lett :D de full laikus vagyok a témában. szép napot

gerbera317 # 2021.03.14. 17:51

A NAV aligha lehetett, annak ilyenre nincs kerete. A Rafi viszont lehetett, vagy akárki más. Egy biztos: drágán vásárol, és olcsón kell majd adnia. Lehet, hogy nincs is értelme a kifogásnak, hanem közös tulajdon megszüntetése iránt kell pert indítani, és úgy megszerezni olcsón. De az sem kizárt, hogy az árverező veszni hagyja az előlegét, és akkor eleve lesz egy újabb árverés.

drbjozsef # 2021.03.14. 15:37

Az a milliós licit is több mint furcsa. Élnék a gyanúperrel, hogy valamelyik követelésben érdekelt jogosulthoz köthető, és pont erre próbálja presszionálni a tulajdonost, hogy előárverezéssel csapjon le rá ennyiért.

(Én a helyében elengedném, és bárki szerzi meg, indítanák egy közös tulajdon megszüntetését. Ott legfeljebb a valós piaci árért kellene megváltania, ennek a töredékéért)

gerbera317 # 2021.03.14. 11:49

Bonyolult2 nyavalygásához még hozzátenném, hogy az ilyen, 2/200-ad tulajdoni hányadok árverésre bocsátásának nem titkolt célja, hogy a tulajdonos megvegye, és végre le lehessen zárni az ügyet. Ezért tudom nehezen elhinni hogy a végrehajtó szándékosan nem küldött hirdetményt a tulajdonostársnak, hanem csak egy csatolt ügy ügyszámán küldött egy rövid tájékoztatást, hogy kitűzte az árverést.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.14. 11:01

OFF
Miért csak pár percig?
ON

alsovonal # 2021.03.14. 10:22

OFF (még mindig hiányzik a fórumról a pár percig elérhető módosítási lehetőség... EDIT: @Bonyolult2)

alsovonal # 2021.03.14. 10:19

@Lederer_Gy

hogy jóhiszemű a végrehajtó, felveszi a telefont hétfőn

Rosszhiszemű lesz, ha nemzeti ünnepen nem telefonálgat?

személyes találkozóra

Az most kapufa, lásd 112/2021. (III. 6.) Korm. rendelet 4. § 4).

gerbera317 # 2021.03.14. 09:22

Bonyolult2, ez nem oldható meg telefon útján. Ne is kísérletezz vele! A te utad a végrehajtási kifogás, mára dátumozva, és legkésőbb kedden postára adva, a végrehajtónak megküldve. Az illetékről ne feledkezz meg, költségmentességről pedig ne is álmodj! A kifogás tárgya, hogy kéred az árverési hirdetmény megsemmisítését, ha pedig a licitnapló lezárult, az árverés megsemmisítését, mert a végrehajtó megsértette a Vht. 144. § (1) b) szerinti szabályt, mely szerint az árverési hirdetményt kézbesíteni kell azoknak, akiknek az ingatlanra vonatkozólag az ingatlannyilvántartásba bejegyzett joguk van, tehát a tulajdonostársnak is. Itt a hangsúly nem azon van, hogy mit vagy úgy oda, hiszen más módon ertesültél ez árverésről, meg a közhírré tételnél a jogkövetkezmény kizárólag az EÁR-hoz fűződik. Hanem arról van szó, hogy a "hirdetményt kézbesíteni KELL", és ha a végrehajtó ezt elmulasztotta, ráadásul szándékosan (hiszen neked egészen mást küldött, mitöbb, az árverésétől eltérő ügyszámon), akkor ez nyilvánvaló és lényeges törvénysértés, ami eljárási alapelvet sért, ezért az árverés megtarthatóságának feltételei nem álltak fenn. Ezt kell beadnod az árverésről való tudomást szerzést követő 15 napon belül. Fontos, hogy nem nyavalyogni (ly-nal!) kell, meg méltatlankodni, hanem a jogi álláspontot közölni!
Egyébként, ha a kifogást esetleg elbukod, tudd meg, hogy az új társtulajdonos nem háboríthat a birtokodban, csak tüske lesz az oldaladban. Hogy ezt a tüskét hogyan lehet eltávolítani, arra visszatértünk akkor, ha szükségessé válik.

Bonyolult2 # 2021.03.14. 07:58

Lederer_Gy
Ha feltételezzük, hogy jóhiszemű a végrehajtó, felveszi a telefont hétfőn, lehetőséget ad személyes találkozóra, elképzelhető hogy vele egyztetve ezt a kört ott helyben le tudom futni, vagy ez teljes fizikai képtelenség, vagy jogilag esetleges átfutási idők miatt lehetetlen?!

Bonyolult2 # 2021.03.14. 07:26

Gerbera317
Ajánlott értesítőt kaptam feb27.-én a végrehajtótól.
Március elsején vettem fel a postán.

gerbera317 # 2021.03.14. 07:12

A világért el nem arulnád, mi?

Bonyolult2 # 2021.03.14. 07:02

Sajnos azt gondolom Lederer_Gy reálisan látja a dolgot.
Az előárverezési jogomat érvényesíthettem volna az élő
árverés előtt, de nem kaptam előtte árverési hirdetményt.
Miután megkaptam, már láthattam élő árverésen az ingatlanom kis hányadát. Nem tudtam pontosan mit is kell tennem, felhívtam pár jogászt ügyvédet.
Elmondták mind, hogy már nincs elővásárlási jogom, kezdjek regisztrálni a rendszerben, licitálhatok mint bárki más, de ráérek mert 04.25 messze van, és 33/100 tulajdonrész alatt nagyon ritka hogy kikiáltási áron is érkezik érvényes licit.....
Próbáltam vagy 6 végrehajtónál regisztrálni, vagy a jövő héten szerdán fogadna, vagy a covid miatt egyáltalán nem....
Az árverési előleget 3nappal a lejárat előtt utalni kell, s még akkor sem biztos, hogy a végrehajtó visszaigazol, s megadja a lehetőséget a licitálásra....

Erre péntek délután érkezik egy irreálisan magas licit egy olyan időpontban, miután nincs hivatal, és hosszú a hétvége....

....nevezzük 'nyavajgásnak'

Én azt gondolom, a licit erős jelzése annak, hogy valakinek ez nagyon kell, az hogy a hirdetmény kézbesítési időpontja eleve ezért csúszott-e vagy sem azt egyértelműen nem állíthatom, de okot ad feltételezésre a történtek tükrében...

gerbera317 # 2021.03.14. 06:50

Bonyolult2! Azt nem áruld el végre, mikor és milyen módon szereztél tudomást az árverésről? A válaszod férjen el egy kétsoros mondatban!

gerbera317 # 2021.03.14. 06:46

Igaz. Most megnéztem a Vht-t. Még nem volt dolgom az új szabályozás szerinti árveréssel. Valóban, így nem lép az átverés a következő szakaszba. Köszi a kiigazításért. Akkor ez az árverés most véget fog érni.

Lederer_Gy # 2021.03.14. 02:14

@gerbera317

"Most ér véget az első szakasz. Egyébként április 25-ig tart. Még simán belevághatsz."

Az arveres lezarul az elso szakasszal, ha megadtak a kikialtasi arat, es itt ugye mar megadtak, ergo hetfo delutan 16.00 orakor vege lesz az arveresnek.

Olyan siman mar nem igazan vaghat bele, be kene regisztralnia, utalnia, vegrehajto aktival stb,

Mindezt hetfon.
Vagy tevedek?