Ingatan árverés


gerbera317 # 2019.03.14. 08:12

Igen, előfordul, hogy egy ingatlant a becsértékén, vagy leengedett becsértékén vásárolnak meg. Ez azt jelenti, hogy az az ingatlan nagyjából annyit ér, nem többet. Felkiáltójel nélkül.
És az is előfordul (szinte mindig), hogy a vételár nem fedezi a hitelezők követelését. Felkiáltójel nélkül.
Igen, bízhatsz az elévülésben. Felkiáltójel nélkül.
Aztán vagy bejön, vagy nem. Felkiáltójel nélkül.
Szívesen. Felkiáltójel nélkül.

EasyTommy # 2019.03.13. 17:34

Tisztelt Szakértő!

Segítséget szeretnék kérni önöktől!
Elárverezték az ingatlanamat ami deviza hittell volt terhelve! Töredékéért mint amit és és a legnagyobb baj az az hogy még a hitelt se fedezte!
A kérdésem a következő lenne! Nem áll módomban a tartozást vissza fizetnem! Kevés jövedelemmel rendelkezem, és se ingóság se ingatlan nincs a birtokomban tulajdonomban!
A vissza fizetésre semmilyen módom nincs!
Egyetlen dologban hogy a fent maradt tetemes összeg valamilyen módon lekerül a nevemről!
Bízhatok az elévülésben?

Előre is köszönöm a gyors válaszukat!
Tisztelettel G.T.

gerbera317 # 2019.03.13. 16:03

Léderer! 1) Miért nem elég neked a törvény? 2) Próbálkozni kell.

Lederer_Gy # 2019.03.13. 15:39

Grave7

Köszönöm szépen!

  1. Akkor a végrehajtó az "ingós" sablont küldte, mert vettem már pár ingatlant, és azokban sosem volt a vételár azonnali kifizetésére történő utalás.
  2. Igen folyamatosan hívom, és amikor éppen kicsöng, akkor rögtön automatára vált, ahol elmondja, hogy mikor van telefonos ügyfélfogadás, és hívjam akkor. Holott éppen az van.

Szóval szerintem ők hívást úgy am block nem fogadnak, mert ha éppen kicsöng, rögtön automatára áll.
Sebaj, majd egy rokont beküldök egy meghatalmazással, hogy kérdezzen rá a fizetési halasztásra már előzetesen.

Köszönöm még egyszer!

Grave7 # 2019.03.13. 15:17

@Lederer_Gy:
2. Ez az árverési rendszer sablonüzenete a nyertes árverezőnek. A Vht. 149. § (1) bek. szerint az árverési jegyzőkönyv aláírásától számított 15 napon belül kell megfizetni a vételárat, ingatlanárverés esetén. Ha ingóságról van szó, akkor valóban az aláírrsal együtt (vagy már az előtt) meg kell fizetni a teljes vételárat.

1. Kérhetsz, de nem köteles adni: sem garanciát, sem fizetési haladékot. Ilyenkor még mindig az a célravezető, ha a reménybeli árverező ügyfélfogadási időben felkeresi a végrehajtót és személyesen érdeklődik ezzel kapcsolatban. 500km távolságról ez valóban nehéz.

Úgy hívod telefonon "órákon keresztül", hogy 1-5 percenként próbálod? Nem jó.
Hívod - foglalt - kinyomod - újrahívás. Ezt ismételgeted, másodpercnyi szünetek nélkül.
Általában egy hívás sem tart tovább 10percnél, így lesz olyan időköz amikor lerakja az előző beszélgetést és ki fog csöngeni a telefon, majd felveszi neked.

Lederer_Gy # 2019.03.13. 12:45

Tisztelt Fórumozók!

Két kérdésem lenne:

1. Az árverési hirdetmény alapján:
"Az árverési vevő köteles a teljes vételárat az árverési jegyzőkönyv aláírásának napjától - ha pedig az árverést jogorvoslattal támadták meg, a jogorvoslatot elbíráló határozat rendelkezése szerint annak jogerőre emelkedésétől - számított 15 napon belül befizetni vagy átutalni a végrehajtói letéti számlára.
A végrehajtó a vételár megfizetésére legfeljebb 2 hónapig terjedő halasztást adhat, ha ezt a vételár nagyobb összege vagy más fontos körülmény indokolttá teszi."

  • Tudok bármilyen garanciát előre kérni a végrehajtótól, hogy a jelentős összegre való tekintettel adjon majd legalább 30 nap haladékot? Máskülönben lehet nem venném meg az ingatlant a szűkös fizetési határidő miatt. Arról nem is beszélve, hogy simán érkezhet még jogorvoslat a befizetés után is (10.nap aláírok, 25. napon fizetek, míg jogorvoslat akár a 35. napon is érkezhet), és akkor áll a pénzem hosszú hónapokig feleslegesen. Miközben le van írva feketén-fehéren, hogy ha érkezik jogorvoslat akkor fizetnem sem kell, viszont az meg a végrehajtó jóindulatán múlik, hogy engedi-e ezt megvárni.

2. kérdés, hogy az alábbi levelet küldte a végrehajtó, ez gondolom csak egyszerű bepróbálkozás:

"jelenjen meg ....... cím alatt, az árverési vételár megfizetése és az árverési jegyzőkönyv aláírása és átvétele végett.

Már miért kéne fizetnem az árverési jegyzőkönyv aláírásakor?

Természetesen mindkét kérdésben próbáltam elérni a végrehajtót (ugyanannál van a két ingatlan).
1 hete(!) hívom minden áldott nap ügyfélfogadási időben órákon át, és mindig foglalt. Emailre nem reagál, személyesen nem tudok bemenni, mert 500km-re vagyok.

Köszönöm előre is!

gerbera317 # 2019.03.03. 22:11

1. Igen. Majdcsak. Valószínűleg az újabb árverési hirdetménnyel egyidejűleg kapod meg a sikertelenséget megállapító jegyzőkönyvet is.
2. Rossz kérdés. Egyébként az ingatlan nem attól lakott hogy benne lakik valaki, hanem a nejed 175/1000-ed részétől, függetlenül attól, hogy ott lakik-e. Egyébként nem igaz.
3. Rossz kérdés. Neked nem a vételárral van bajod, hanem a kikiáltási árral, ami azonos a becsértékkel. A végrehajtás 140. § szerinti szakaszában megvolt a lehetőséged a becsérték vitatására. Most már nincs. Egyébként végrehajtási kifogás formájában teheted meg. De minek...
4. Rossz kérdés.

Malachuszár # 2019.03.03. 20:56

Szép estét!

Pár kérdésem lenne, amiben a segítségeteket szeretném kérni.
2019. 02. 19. napján zárult le az ingatlanomra kért végrehajtási eljárás, azonban ennek végeredményéről mind a mai napig nem kaptam tájékoztatást.
A fent nevezett családi ház 825/1000 része az enyém, -az árverés is erre lett kitűzve- a maradék a volt feleségemé, aki nem dolgozik, és akinek semmilyen ingóság nincs a nevén.
Sok helyen megpróbáltam utánajárni, de egyértelmű választ sehol nem találtam.
Kérdéseim tehát, röviden:
1.) A végrehajtónak kötelessége-e értesíteni akkor is, ha sikertelen volt az árverés, és az ingatlan nem talált vevőre. Illetve amennyiben köteles, mennyi ideje van rá?
2.) Amennyiben az ingatlan elkelt, de lakott (én és az egyetemista lányom lakunk benne), és lakottként is volt meghirdetve, úgy tudom, hogy amennyiben az új vevő nem ajánl fel "csereingatlant", nem költöztethet ki minket, hanem köteles egy racionális bérleti szerződést kötni velünk. Ez mennyire igaz?
3.) Ha kifogással élek a vételár ellen, a sikeres végrehajtást követően (egy megközelítőleg 45 millió értékű családi ház kikiáltási ára 16 millió Forint volt) ezt hol és milyen formában tehetem meg? (Sajnos a becsérték megállapítás utáni 15 napból kicsúsztunk, mivel a becsérték még 2013-as!)
4.) Amennyiben igaz, hogy cserelakás/ingatlan nélkül nem költöztethet ki az új többségi tulajdonos, mivel 16 éve ebben a házban élünk, akkor kinek kell kezdeményezni a bérleti szerződés/haszonélvezeti díj fizetése iránti konszenzust?

A válaszokat előre is köszönöm, óriási segítség lenne!
További szép estét kívánok!

gerbera317 # 2019.02.21. 13:57

Mondjuk ez így elég homályos információ. A pontos szabály ez: 141. § (3) a) Lakottan kell árverezni az ingatlant, ha abban a végrehajtási eljárás megindulását megelőzően kötött, érvényes bérleti szerződés alapján bérlő lakik, kivéve ha az adós és a zálogjogosult korábban az ingatlan beköltözhető állapotban történő értékesítésében állapodott meg, és a bérleti szerződés megkötésére e megállapodás ellenére került sor. Tehát csak az, hogy bérlő lakik az ingatlanban, nem jogalapja annak, hogy nem köteles kiköltözni; további feltételeknek is teljesülniük kell az alkalmazáshoz. Ha viszont teljesülnek, se Isten, se a NAV, sem senki nem fogja onnan kirakni a bérlőt.
A nyitókérdésből az is kiderül, hogy a kérdező az árverés adatlapján nézte csak meg, magát a hirdetményt nem. Ez persze nem jelent semmit, legfeljebb annyit, hogy a kérdező még igencsak kezdő árverező, aki minden lehetséges buktatóban meg fog botlani.

drbjozsef # 2019.02.21. 13:23

Én arra nem alapoznék, ahogy azt gerbera is javasolta.
De ha hinni akarsz nekik, beszéltesd ki, hogy mi lesz a pontos menete, milyen eljárást indítanak, milyen hatóságot keresnek meg, milyen határidővel vállalják a birtokbavételt. Én ezután se hinnék neki, de egy próbát megér.

2345678 # 2019.02.21. 12:41

drbjózsefnek is köszönöm a segítséget.
A NAV a hirdetményben megadta az ügyintéző mobil számát.Az ügyintéző szavait értettem a NAV azt mondta kifejezésen. !
Tisztelettel

2345678 # 2019.02.21. 12:38

Kedves Gerberának !
Nagy tisztelettel megköszönöm a gyors segítséget.Maradok további nagyrabecsüléssel.

drbjozsef # 2019.02.21. 09:56

Mondjuk kíváncsi lennék a "NAV azt mondta" rejtély pontos feloldására...

gerbera317 # 2019.02.21. 08:21

Mivel az árverésre mind az adó- mind a közigazgatási végrehajtásban a Vht. szabályait kell alkalmazni, ezért a beköltözhető vs. lakott ingatlanstátusz itt id ugyanazt jelenti, mint a bírósági végrehajtásban tartott árverésnél. Ahogy a bírósági végrehajtás során, úgy itt sincs olyan, hogy "ők majd intéznek mindent",hogy birtokba tudjad venni. Nem fognak tudni intézni semmit (és nem is akarnak), neked meg lesz egy lakottan vásárolt ingatlanod.

2345678 # 2019.02.20. 21:01

Kedves Szakértők !
Van a NAV árverési oldalon, egy ingatlan (költözhető- nem). Nav azt mondja azért így hirdették meg,mert bérlő van benne,vagy az adós rokona. NAV azt mondja még,hogy ne törődjek a nem beköltözhető hirdetménnyel,mert ők majd intéznek mindent,hogy birtokba tudjam venni.Nem nyugodtam meg.Mert én úgy tudom,hogy ha az árverési vevő tudta,hogy nem beköltözhető az ingatlan,akkor a bérlőt nem lehet csak úgy kitenni,cserelakást kell neki adni,ha szeretné a vevő birtokba venni.
Nincs kérdésem,de ha van valakinek véleménye,tapasztalata ezzel kapcsolatban,azt szívesen veszem.

K_Laszlo # 2019.02.20. 14:58

Minden tiszta, köszönöm még egyszer!

lewho # 2019.02.20. 14:53

Vht.

153. §  
(2) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó megküldi az árverési jegyzőkönyv másolatát

  1. az árverési vevő részére az árverési vétel igazolása céljából,

b) *  az ingatlanügyi hatóság részére az árverési vevő tulajdonjogának az ingatlannyilvántartásba való bejegyzése végett.

Megküldi magától.

154. § (1) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja az árverési vevőnek.

Kérd, h készítsen jkv-et arról, h átadta a telket.  

K_Laszlo # 2019.02.20. 14:06

Még egy gyors kérdés elnézést.

Amennyiben árverésen telket vásároltam, ott is szükség van a végrehajtó felé jelezni, hogy birtokba vettem (kvázi rátettem a lábam a földre), és állítson ki erről jegyzőkönyvet, vagy mivel az összeg kifizetésre került, 30 nap az árverés óta már bőven eltelt, illetve jogorvoslati kérelem sem érkezett, így a tulajdonjog bejegyzést elindítja ő automatikusan?

Köszönöm!

K_Laszlo # 2019.02.20. 13:58

lewho

Nagyon köszönöm!

lewho # 2019.02.20. 13:44

Vht.

9. § *  Azokra az eljárási kérdésekre, amelyeket e törvény eltérően nem szabályoz, a polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Pp.) szabályait a nemperes eljárás sajátosságaiból eredő eltérésekkel és a bírósági polgári nemperes eljárásokban alkalmazandó szabályokról, valamint egyes bírósági nemperes eljárásokról szóló törvénynek a bírósági polgári nemperes eljárásokra vonatkozó általános rendelkezéseit kell alkalmazni.  

Pp.

65. § [A perben meghatalmazottként eljárni jogosultak]    
A perben meghatalmazottként eljárhat:

  1. az ügyvéd és az ügyvédi iroda,

b) *  a kamarai jogtanácsos, az ügyvédi tevékenységről szóló törvényben meghatározott körben,
c) a fél hozzátartozója,

  1. a fél pertársa, valamint a fél pertársának képviselője,
  2. a közigazgatási szerv, egyéb költségvetési szerv vagy gazdálkodó szervezet, illetve egyéb nem természetes személy alkalmazottja munkáltatójának tevékenységével kapcsolatos pereiben,

f) *  az önkormányzati szerv alkalmazottja az önkormányzat vagy önkormányzati szerv feladat- és hatáskörét érintő perekben, továbbá ugyanezen perekben az önkormányzati szerv szervezeti és működési szabályzatában meghatározott tisztségviselő, ideértve az önkormányzati képviselőt is, ha a per - tárgya alapján - abba a szabályzatban meghatározott ügykörbe tartozik, amelyben a tisztségviselő eljárni jogosult, valamint

  1. akit erre jogszabály feljogosít.

Ha nem a fentiek közül vmelyik, nem lehet meghatalmazott.

K_Laszlo # 2019.02.20. 11:23

Tisztelt Urak!

Van arra valahol valamilyen hivatkozás, hogy az árverési jegyzőkönyvet meghatalmazással ki írhatja alá? Sima két tanús elég egy idegennek is, vagy kötelező közeli hozzátartozónak lenni? Egy hivatkozást is kérhetnék az indoklás mellé, mert erre vonatkozólag nem találtam semmit az MBVK honlapján, a végrehajtók közül meg az egyik azt mondja nem kell közeli hozzátartozónak lenni, a másik szerint igen.

Köszönöm!

gerbera317 # 2019.02.14. 13:38

Nem ördögtől való, de attól még úgy érezheti a követelés jogosultja, hogy keresztbe teszel neki, és ő is felvehet egy ugyanilyen attitűdöt.
Mitől nyomott ár a "nyomott ár"? Ha nyomott volt a legutolsó vételi ajánlat, akkor az ingatlan annyit ér. Egy árverési vevőnek.
De mi tart vissza attól, hogy a 140. § (8) szerint új becsérték-közlést kérj, és ha azzal nem értesz egyet, akkor azt megtámadd? Időt is húzol vele (amiért csillagos pirospont jár, amikor majd "egyezkedni" akarsz a vh-kérővel), meg hátha a szakértő tényleg magasabb becsértéket állapít meg. Ha eltelt a becsérték-közlés óta 3 év, simán belevághatsz. Azt tudd, hogy a becsérték megtámadása nem ingyé' van, ez a legköltségesebb mulatság a vh-kifogások között.

gerbera317 # 2019.02.14. 10:27

Az általad említett paragrafus szerint az ÖBV által megállapított becsértéken lehetne értékesíteni a lakást.
Valóban? Hát nem. Szerinted mit jelent ebben a mondatban a kivastagított állapothatározó: "A végrehajtó az ingatlant a felek kívánságára - az általuk meghatározott vevő részére és az általuk megállapított becsértéken - árverésen kívül, de árverési vétel hatályával adja el"?
Ha az árverés megsemmisítése jogerőre fut, a végrehajtó újabb árverést fog kitűzni. És igen, a korábban megállapított becsértékkel. Ha van vevőtök, akkor ne nagyon vakarózzatok, hanem kérjétek a végrehajtót a 157. § szerint, valamint, hogy szerezze be (legyen szíves) a vh-kérők hasonló tartalmú nyilatkozatát is. Lehet persze a bonyolultabb utat is választani, ügyvéddel, ügyvédi letéttel, rohangálással. Ha neked az tetszik, csináld azt.
Az árverésen kívüli értékesítés esetén a piaci ár jóval magasabb lehet
Süket duma. A piaci árat egyedül a piac diktálja. Ez az az ár, amit az ingatlanért el lehet kérni, és azt meg is adják érte. Álmodozásnak nemigen van helye. Márpedig ha megadják érte, akkor árverésen is megadják, magyarán: felverik az árat. Ha pedig nem verik fel addig, akkor az általad hozott vevő sem akar annyit adni érte.
Azért gondolom (persze lehet, hogy túlgondolom), hogy alkupozícióba kerültem, mert már lassan 4 éve próbál a bank a pénzéhez jutni, és látják hogy árverezés útján sem sikerült érvényesíteni követelésüket.
Ez is süket duma. A bank egyáltalán nem azt látja, hogy nem tud a követeléséhez jutni hanem azt, hogy az eddig sem fizető adós az egyébként sikeres árverést megtámadta, és a végrehajtást ott akadályozza, ahol csak tudja. Ezt biztosan méltányolni fogják neked. Egy árverezett ingatlan nem attól értékesíthetetlen, hogy a végrehajtó technikai hibája miatt sikerült megsemmisíttetni az árverést, hanem attól, hogy legalább két sikertelen árverés volt már, és a végrehajtást kérők sem akarják átvenni az ingatlant, és azóta sem történt semmi.
Kérdésem úgy tenném fel újra, hogy van-e tapasztalatotok atekintetben, hogy a bank szerintetek hajlandó lenne akár a tökéből is elengedni, ha lenne egy vevő az ingatlanra?
Van tapasztalat. Ahogy feljebb már írtam, méltányolni fogják az eddigi együttműködési hajlandóságodat. Jó esélyed van arra, hogy azt mondják, hogy "előbb süssük el az ingatlant, aztán esetleg utána tárgyalhatunk a fennmaradó összeg sorsáról".

gerbera317 # 2019.02.13. 17:33

Semmi nem változott, csak annyi, hogy 2 évvel kijjebb kerültél. Ha az árverést megsemmisítették, akkor az árverés megismétlésének van helye. Hogy erre mikor kerül sor, az eljáró végrehajtó jobban tudja, mint itt bárki.
Végrehajtás alá vont ingatlant kétféle úton lehet "árverésen kívül" értékesíteni: 1) adásvétellel, illetve 2) a 157. § szerint. Akármelyik utat választod, azt csak akkor érdemes, ha a piaci ár lényegesen magasabb az árverés esetén fizetendő minimálárnál. A kérdésedben éppen erre a "lényegtelen" részletre nem térsz ki, míg az említett "zsibvásár" nem igazán értelmezhető, illetve ha az az, amire én gondolok, akkor sem árverésen kívül, sem árverés hatályával nem működik. Mint ahogy azt sem magyarázod meg, mitől (legalábbis miért véled azt, hogy) alkupozícióba kerültél.

DMachine # 2019.02.08. 13:44

gerbera317

Köszönöm!