A vh. kérő nem akarta átvenni az összeget

gerbera317 # 2015.03.18. 22:27

mit írjak bele a fellebbezésbe?

A másodfok is ugyanazt állapítaná meg: a végrehajtás elrendelésének mindhárom feltétele fennállt, ezért nem tagadhatták meg a végrehajtási lap kiállítását. Mit nem értesz ezen? Neked nem arra kell hivatkoznod, hogy a végrehajtási lapot a törvény megsértésével állították ki (Vht. 211. §), mert az nem volt törvénysértő. Felejtsd el a fellebbezést!
Neked arra kell hivatkoznod, hogy a végrehajtás elrendelését alaptalanul kérték, mert a követelést már teljesítetted, illetve a késedelmes teljesítés a jogosult mulasztása miatt történt (Vht. 41. §). Ezt az eljárást kell kérned a végrehajtótól. A végrehajtást kérő valószínűleg nem lesz ebben partner, de a 41. § kétféle vésztervet is tartogat - (3) és (5) bekezdések -, úgyhogy lesz megoldás.
Nem vagy egy fogalmazóbajnok, a tulajdon problémafelvetésedet is csúnyán összekutyultad. Úgyhogy magyarul tudó szóvivő (esetleg ügyvéd) felfogadása mindenképpen javasolt.

ügyfél01 # 2015.03.17. 15:53

Kötöttem egy megállapodást, miszerint egy adott időpontig ki kell fizetnem egy összeget, aminek a fejében tulajdonomba kerül egy ingatlan. A megállapodás jogerőre emelkedett, ám a másik fél, aki a felperes volt, meggondolta magát és nem volt hajlandó átvenni az összeget és mindent kitalált hogy kibújhasson az egyezség alól. Végül két hónap után rájött, hogy nem tud mit tenni a jogerős végzéssel szemben, ezért átadtam a pénzt és ő aláírta a szükséges papírt az ingatlan átírásához.
Később viszont kitalálta, hogy mivel én két hónappal később fizettem, késedelmi kamatot kér, amit végrehajtásra adott. Én kértem a végrehajtási lap visszavonását, mivel egyidejű teljesítésről szól a megállapodás, a késés pedig nem az én hibámból történt. A bíróság azonban elutasította, mivel "a teljesítés tekintetében felperesnek nem kellett elől járnia", illetve hogy a végrehajtás feltételei fennálltak, mivel a végzés jogerős volt, fizetési kötelezettséget írt elő és a határidő letelt.
Na de én fizettem volna, ha a felperes hajlandó lett volna átvenni a pénzt. Most én fizessek irreális összegű késedelmi kamatot, mert a felperes hibájából nem volt rá lehetőségem, hogy teljesítsek? Itt volt nálam készpénzben az összeg arra várva, hogy átadhassam. (Utalni sem tudtam, mert nem ismertem a számlaszámát.) Igazolni tudom, hogy ő akart kibújni utólag a jogerős egyezség alól és én akartam fizetni, csak lehetőséget nem adott rá. A törvény szövege szerint viszont minden feltételnek megfelel a végrehajtási kérelem, de ez így mégiscsak igazságtalan.
Mit tehetek, mit írjak bele a fellebbezésbe?