Végrehajtás

karpattis # 2016.03.19. 12:50

Tisztelt Szakértők!

Lehet nem egészen idevaló a téma, de a tanácsotokat szeretném kérni.
A házunkat évek óta folyamatosan árverezik, tetemes tartozásunk miatt. Banknak is és magánszemélyeknek is tartozunk. Tudjuk, hogy előbb-utóbb viszik a házunkat, de úgy gondoljuk, hogy várunk a végsőkig, épp ezért nem is vertük nagy dobra az árverést. Igyekeztünk eltitkolni, már amennyire lehetséges, hiszen a neten nyilvánosan megtekinthető és a hivatalokban is, ha aktiv az árverés, ki van függesztve.
Egyik nap viszont egy ismerősöm figyelmeztetett, hogy a környékünkön lévő nyilvános hirdetőtáblákra is ki van függesztve a hirdetmény. Valószínűleg egy "jóakarónk" tette ki, akinek szintén tartozunk.Kérdésem az lenne, hogy érdemes -e ebben a helyzetben ismeretlen tettes ellen feljelentést tenni vagy hagyjuk az egészet a francba?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.19. 12:59

Milyen bűncselekmény gyanújával tennél feljelentést?

karpattis # 2016.03.19. 13:46

Nem bűncselekményre gondoltam, hanem esetleg szabálysértésre... De nem tudom mit lehet ilyenkor tenni. Mivel nyilvános az árverési hirdetmény egyébként is, nem tudom van-e értelme ilyenkor valamit is tenni. Ebben szeretném tanácsotokat kérni. Az egyáltalán minek minősül, ha valaki kifüggeszti a városi hirdetőtáblákra az árverést?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.19. 16:06

Híresztelésnek. :)

karpattis # 2016.03.19. 16:40

Szóval akkor jobb ha belenyugszok, hogy kiteregetik városszerte a "szennyesemet"?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.19. 18:52

Azt, hogy tartozol? Az nem becsület csorbítására alkalmas tény.

Attilio # 2016.03.20. 10:04

1 éve húzódik már munkabérem önálló bírósági végrehajtó általi behajtása.Úgy veszem észre, mivel nem nagy összegről lévén szó, (100 EFt) hogy szándékosan húzza az időt a végrehajtó. Papírokat küldözget vissza a bíróságra, hogy nem egyértelmű, stb.
Kinél tegyek panaszt, és kell-e azért fizetnem?

Azért gyanítom az időhúzást, mert a cégvezető kijelentette a per előtt, hogy úgysem látunk egy fillért sem!

Várom a mielőbbi választ, mert most már szeretnék panasszal élni a végrehajtó miatt.

gerbera317 # 2016.03.20. 18:48

Aztán mi honnan tudjuk, mi a konkrét panaszod, ha te magad sem tudod megfogalmazni? Ha ennyire biztos vagy a végrehajtó mulasztásában, támadd meg általános indokkal, aztán majd rádöbbensz, mennyire nem játék ez.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.20. 18:51

15K a kifogás illetéke.

karpattis # 2016.03.21. 07:16

Tisztelt Szakértő! Én értem, de nincs valami jogszabály, ami meghatározza, hogy a közterületeken lévő hirdetőtáblákra mit lehet kifüggeszteni és mit nem? És úgy tudom, hogy az árverési hirdetmények kifüggesztésének is van szabálya...Vagy nem?

végrehajtó1 # 2016.03.21. 07:53

Attilio

A jövedelmi anyagi helyzeted miatt kérhetsz illeték mentességet.

Ha megfelel a kormány határozatban leírtaknak...

gerbera317 # 2016.03.21. 14:13

az árverési hirdetmények kifüggesztésének is van szabálya...Vagy nem?

De igen. Csakhogy a kifüggesztésről szóló szabály a végrehajtóra vonatkozik, az ismeretlen "elkövetőt" nem köti semmi.

kilagi # 2016.03.22. 07:56

Tisztelt Fórumozók!

Ami az árverési hirdetményeket illeti, nekem is lenne kérdésem. Szabad-e az MBVK oldalán lévő hirdetményeket a közösségi oldalakon megosztani?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.22. 09:50

Szabad.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.05. 09:46

de azt mondták hogy ez rendben van
Szigorúan véve nem volt rendben. Nyilván az új levonás sincs.

gerbera317 # 2016.04.05. 11:16

Ha ez a jelzálogjogosult 114/A. § szerinti bekapcsolódásával felmerült illeték és költség, akkor arról eleve tudomással kell bírnod, mivel a becsapcsolódást és költségeit a bíróság végzésben állíptja meg, ami ellen jogorvoslatnak van helye. Tehát ezekről tudsz, és nem számít, mit válaszolsz erre, vagy mit gondolsz erről.

Ami nincs rendben, hogy a bank ezeket az összegeket saját belső eljárásában, kvázi önbíráskodva levonta. Ugyanis a jelzálogjogosult kielégítéshez való jogának megnyíltát a bíróság kizárólag az ingatlan vonatkozásában állapította meg, tehát egyéb módon nincs helye végrehajtásnak, így magánvégrehajtásnak sem. Kivéve, ha az eredeti szerződés - amit te ugyebár aláírtál - ezt megengedi. De ezt a részét megintcsak neked kell tudnod, nem nekünk.

gerbera317 # 2016.04.05. 12:45

egyébként erröl a biroságtol nem, csak a banktol kaptam tájékoztatást

Persze.

van ennek valami szokásos dijja, vagy ez akármekkora lehet és akárhányszor

Az illeték mértékét az illetéktörvény határozza meg, a költséget pedig a költség jogosultja, de az egészet a bíróság állapítja meg végzésben, ami ellen jogorvoslatnak volt helye. És te hogyan is élhettél volna jogorvoslattal, ha nem vagy a végzésnek címzettje? Hát nyilván úgy, hogy címzettje voltál. Ezen nincs mit tovább ragozni.
Azt pedig, hogy a bank miért kapcsolódott be a végrehajtási eljárásba, a Vht. 140. § (6) bekezdése magyarázza: A végrehajtó a becsérték közlésével egyidejűleg tájékoztatja a zálogjogosultat arról, hogy a zálogjogból fakadó igényét - ha az alapügyben nem végrehajtást kérő - végrehajtási eljárás során érvényesítheti, és az erre vonatkozó kérelmét az értesítés kézhezvételét követő 15 munkanapon belül kell bejelentenie a végrehajtónál. A végrehajtó a kérelmet haladéktalanul, de legkésőbb annak kézhezvételét követő munkanapon továbbítja a végrehajtást foganatosító bíróságnak.
Ezen nincs mit megérteni, egyszerűen tudomásul kell venni, hogy ez van.

gerbera317 # 2016.04.05. 13:37

Nem bármikor, és nem bármennyi. Miért nem kérdezed meg a végrehajtót, mit tud ezekről a levonásokról? Valószínűleg nem tud róluk, de a Vht. 40. § szerint tudnia kellene. Na nem azért, mert köteles utánajárni, hanem mert a bank köteles bejelenteni.