Végrehalytás lezárása

Dr.Attika # 2017.08.02. 04:36

Az árverés ex lege hatálytalan. A bíróság legfeljebb deklarálja.Az általam hivatkozott linkből egyértelműen kiderül a joggyakorlat. Nem kell ezt túl magyarázni. Adja vissza a végrehajtó a kérdező által megfizetett vételárat. Ha lesz jogutód, akkor úgyis új árverést kell kiírni.

gerbera317 # 2017.08.01. 11:49

Az árverés akkor lesz hatálytalan, ha a bíróság azt - kérelemre - megállapítja.
Az előzményből az derül ki, hogy az árverési hirdetmény elleni jogorvoslati lehetőség lejártakor az adós még jogképes volt (élt). Akkor halt meg, amikor jogorvoslatra már nem volt lehetősége.
A végrehajtó az árverési jegyzőkönyv kézbesíthetetlenségi értesítőjéből szerzett tudomást az adós haláláról. Saját hatáskörben nem állapíthatja meg az árverés hatálytalanságát. Akkor jár el helyesen, ha az adós ismeretlen jogutóda részére ügygondnokot rendel, és az iratokat beterjeszti a végrehajtást foganatosító bírósághoz, a megfizetett vételárat pedig letétként kezeli.
A bíróság majd a hagyatéki eljárást követően fog tudni dönteni a jogutódlásról, az árverést pedig a kirendelt ügygondnok támadhatja meg, erre a kirendeléstől (és az árverésről történő tudmást szerzéstől) számított 15. napig lesz lehetősége. Ha ezt elmulasztja, az árverés jogerősíthető lesz. Ha megtámadja az árverést, akkor a bíróság megsemmisítheti az árverést.

Dr.Attika # 2017.08.01. 08:30

Dorina!
Kérdésére megkapta a választ. Olvassa el a hivatkozott LB véleményt. Az árverés hatálytalan. A tulajdonjogukat nem fogják bejegyezni. Keressék meg a végrehajtót és kérjék vissza a kifizetett árverési vételárat. Valamikor, ha lesz az elhunytnak jogutódja, akkor lehet megint árverezni.

Dorina0215 # 2017.08.01. 05:53

Köszönöm a segítséget!

Igen, egy másik topicban már ki lett vesézve a téma, de ez úgy gondolom, hogy már egy másik fázis.

gerbera317 # 2017.07.31. 19:55

Nincs agyonszabályozva a kérdés, de az imént ajánlottnál lényegesen kreatívabb a bevett gyakorlat. Holnap megírom, ha számítógép közelébe jutok.

Dr.Attika # 2017.07.31. 18:51

jogképességének hiánya.

Dr.Attika # 2017.07.31. 18:43

http://www.kuria-birosag.hu/…vi-hatarozat

Ha az adós cselekvőképtelensége az árverés hatálytalanságához vezet, akkor nyilván halála (jogképességének) is ahhoz vezet.

Vadsuhanc # 2017.07.31. 16:21

Mellesleg ez a téma jócskán ki lett vesézve egy másik topicban, ahol a kérdező elmondta, hogy az árverés kitűzéséről szóló végrehajtói "intézkedést" az adós még átvette.

A végrehajtó a leírtak alapján csak az árverés után értesült az adós haláláról.

Erről, meg szerintem kelló tájékoztatást kapott a kérdező gerberától.

Az a kérdés, hogy egy bíró hogyan dönthet szerintem a fórum kereteit meghaladja. ( Szerintem nem a kérdező ellen fog dönteni )

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.31. 16:06

Az örökös meg örüljön, hogy elkelt az ingatlan. Úgyse tudna jobbat, mint hogy felajánlja a hagyatéki hitelezőknek, hogy elégítsék ki magukat belőle.

gerbera317 # 2017.07.31. 15:14

Visszakérni lehet, de nem fogja adni. Az árverés akkor hatálytalan, ha a bíróság megsemmmisíti az árverést. Addig nem. A 39. § (4)-(6) ilyenkor az irányadó. Az árverést az (5) alapján semmisíthetik meg.

Dr.Attika # 2017.07.31. 14:59

Az ingatlan tulajdonjoga a tulajdonos halálakor átszállt az örökösökre, így az árverés hatálytalan. Vissza kell kérni a vételárat a végrehajtótól.

gerbera317 # 2017.07.31. 14:29

történhet-e olyan, hogy a bíróság úgy dönt, hogy az ingatlan nem a miénk?

Ha nincs aki ezt kérje, akkor semmiképpen.

Dorina0215 # 2017.07.31. 13:34

Tisztelt Fórumozók!

A kérdésem lehet hogy nem a legmegfelelőbb helyen van, de remélem, hogy valaki tud segíteni.

Árverésen vásároltunk egy ingatlant március 1-én. Az árverést február 28-án zárták le, az összeget március 1-én kifizettük. Amikor a jegyzőkönyvet ki akarták küldeni a tulajdonos számára, akkor az "elhunyt" jelzéssel érkezett vissza a végrehajtóhoz. A tulajdonos február elején hunyt el külföldön, magyar nyelvű halotti anyakönyvi kivonat pedig csak június elején lett kész. A hagyatéki eljárást hivatalból elindították, lezárták, és a halotti anyakönyvi kivonatot megküldték a bíróság számára, aki majd ezek után fogja a jogutódlást megállapítani.

A kérdésem az lenne, hogy történhet-e olyan, hogy a bíróság úgy dönt, hogy az ingatlan nem a miénk?

Válaszaikat előre is köszönöm!

gerbera317 # 2017.07.25. 20:31

Ha nincs tényállás, akkor mit kérdezgetsz itt feleslegesen?

OFF
"salyát kútfőből j ött"
Ez a j-ly nagyon érdekes jelensége a magyar nyelvnek, de inkább a nyelv használóinak. Van aki képtelen megtanulni, míg nekem például annyira megy, hogy még elrontani sem tudom hibátlanul. Érdekes.
ON

Frederico001 # 2017.07.25. 19:48

Nem követelt eddig még semmit, csak 2 éve áll az ügy a megállapodás miatt, és attól tartottam, hogy ezt az 1.200.000 még kérni fogja a végrehajtó amint a követelő lezárja az ügyet. De ezek szerint minden jel arra mutat, hogy azt ami neki járt levette akkor, amnit elárverezésre került az ingatlan, és további költségek már csak akkor lehetnének, ha bármilyen pénzmozgás történt volna.

gerbera317 # 2017.07.25. 19:46

Lya igen: Ezt a "végrehalytás"-t a hejesírás-ellenőrző alyánlotta, vagy pedig salyát kútfőből jött?

És még valami: Nem "felé". Megismétlem, mert szerintem nem érted: NEEEEM "FELÉÉÉ"!!!

gerbera317 # 2017.07.25. 19:42

A 6,3 M árverési vételárból a végrehajtó kielégítette először az összes ügyben fennálló munkadíját + általános költségátalányát + készkiadását + általános költségátalányát, majd pedig kielégítette valamennyi végrehajtást kérő 164. § szerint minősülő végrehajtási költségét, majd a fennmaradt összeget 8 : 100 arányban felosztotta a maga és a végrehajtást kérők között. Ha most mégis követel 1,2 M jutalékot, akkor az 1) vagy törvényt sért, 2) vagy pedig volt további kb. 17 M megtérülése a végrehajtást kérő(k)nek, 3) vagy pedig elk*rta annak idején a felosztási tervet, de azzal akkor kellett volna vitába szállni, nem most.

Petike35 # 2017.07.25. 14:02

Austria lotto. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.25. 10:16

Minden lehetséges.

Frederico001 # 2017.07.25. 06:50

Igen ez szinte biztos. De amikor elárverezték a lakást az árverési összegből levette a végrehajtó a részét. Csak azt nem tudom ezt ilyenkor milyen arányban intézi. 6.300.000 forintért vitték el a lakást, de a végrehajtás kérő nem a teljes összeget kapta meg. lehetséges hogy a végrehajtó nem veszi le ilyen estben a teljes jutalékát, és költségeit?

drbjozsef # 2017.07.25. 05:32

De gondolom költségeket még érvényesíthet a végrehajtó, ha a jogosult kéri a végrehajtás megszüntetését?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.24. 19:11

A jutalék a behajtott, megfizetett összeg után jár.

Frederico001 # 2017.07.24. 18:23

Tehát ha jól értem akkor ilyen esetben is meg kell fizetnem a 1.200.000 Forint végrehajtási jutalékot?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.24. 18:21

Ilyenkor az ügyérték is megváltozik?
Nem.

Frederico001 # 2017.07.24. 17:55

Igen, jelenleg itt tartunk. Csak azt nem tudom, ha a végrehajtó nem hajtja be a fennmaradó összeget akkor annak a behajtási jutalékát be kell e fizetnem. Illetve végrehajtásnál teljesen más összegek vonatkoznak díjazásban egy 5 millió forint alatti ügyre, és egy 20 millió forint feletti ügyre. Ilyenkor az ügyérték is megváltozik?