végrehajtás alatt álló ingóság


Ríviai_Geralt # 2017.12.18. 21:07

Tisztelt Stage !

Magán személy és magán személy közötti végrehajtási eljárást szokták a végrehajtók legkevésbé szeretni. Legtöbbször a tartozás behajtásán felül személyes elégtételt is szeretnének.

A végrehajtó helyszíni eljárás során elsősorban az őn követelésének megtérülését tartja szem előtt, magyarán mondva ahogy gerbera317 is írta végrehajtó elsősorban készpénzt és könnyen értékesíthető vagyontárgyat kutat fel.
A műszaki cikkek lefoglalását ha nem képviselnek számottevő értéket (tehát nem milliós árú tvről beszélünk) nem foglal, mert azok elszállítási és tárolási költsége az értékesítésének költségét nem szokta legtöbbször elérni (már ha el lehet adni).Azért a végrehajtók rutinosak abban mit érdemes és mit nem.
Azt hogy a végrehajtó milyen sorrendben kezdi a foglalást a vht nem írja elő. Először a mentes vagyontárgyakat ellenőrzi.
A végrehajtótól teljesen normális hozzáállás , hogy önt kérdezte meg , hogy mit foglaljon le, mivel ha nem sikerül értékesítenie árverésen azokat önnek van lehetősége átvenni a tartozás beszámítására.
Egy valamit érdemes azért ilyenkor észben tartani , ha nem sikerült eladnia a végrehajtónak az ingóságokat és ön sem veszi át, önnel(végrehajtást kérővel) is kifizetteti a végrehajtó a munkadíját amennyiben a követelés behajtatatlan.

Stage # 2017.12.18. 17:15

Nem igazán. Nem úgy zajlott mint egy házkutatás amikor célzottan keresnek valamit, nem kotortak fiókban, inkább nekem kellett mondani mit nézzenek át, mert maguktól erre nem voltak hajlandók, azzal kezdte a végrehajtó hogy ágy, ágynemű, bútor, mikor kiverte a szemét a sok hangfal, erősítő, műszaki cucc.

gerbera317 # 2017.12.18. 11:45

Fiókhúzogatás nem volt? Ekkora felhajtásnál már azt is szokás. Meglepő dolgok (készpénz, ékszer) tudnak ilyenkor előkerülni.

Stage # 2017.12.18. 10:32

Voltunk foglalni, két rendőr, két végrehajtó. Rákérdeztem a számlaszámra érdeklődésképp. Mondtam, hogy megváltozott munkaképességűként kapja a pénzét a számlára és azt nem lehet terhelni. Egyből mondták hogy lehet, ha a bank kiadja max utána ugrálhat ha akar. Nem nagyon foglalkoznak vele milyen jogcímen kapja az ember a pénzét, leveszik így is úgy is. Foglaltunk műszaki cikkeket, volt beszólogatás ide-oda de semmi komolyabb nem történt. Viszont zár alá nem vettek semmit nála maradtak a cuccok.

Stage # 2017.12.10. 21:16

Köszi a segítséget. Természetesen pontosan tudom mit szeretnék lefoglaltatni. Szeretném azt is, ha zár alá kerülne a motyó és ne maradjon az adó őrzésébe mert tudom hogy el fogja tüntetni.

gerbera317 # 2017.12.10. 18:32

Ha már kisírtad a végrehajtónál, hogy legyen ilyen "móka", ott aztán nem "mókázz", hanem ami tetszik, arra mutass rá, hogy kéred lefoglalni!

Stage # 2017.12.08. 12:41

Ma jött értesítés helyszíni eljárásról, pont karácsony előtt megyünk. Jó mókának ígérkezik. Ezek szerint mégis csak lesz belőle valami :)

facsiga77 # 2017.12.07. 21:13

Nem személyes kézbesítést, csak azt kérheted, hogy a végrehajtó postán küldje meg a vh lapot az adósnak.
Azzal pont a 45 napos határidőbe csúszol bele.

A vh iroda nem gondolkodik ilyesmin.
Megadott protokoll szerint haladnak, ha pattog a vh kérő ha nem.

A pattogást addig észre sem veszik amíg nincs a leveledben olyan hogy ha nem csinálják ezt meg azt akkor vh kifogást teszel vagy panaszolsz a Karnál.

Sokszor még ekkor se, mert tudják hogy melyik kifogás nem áll meg akkor sem ha egyébként törvénysértő, mert mondjuk tipikusan nem okoz jelentős érdeksérelmet amiről szó van.
A Kar elvileg minden jogszabálysértésre mozdul, de viszont a Kar hírhedten védi a tagjait (pl az ügyvédi kamarával szemben akik odavágnak ha alapos a panasz).

Ha megalapozottan pattogsz akkor a normálisabb végrehajtó legalább részben csinál valami olyasmit amit szeretnél.

Nagyon utálnak vh kérővel kimenni foglalni, mert az minimum 3-4 órás történet lesz beszólogatós adóssal, beszólogatós vh kérővel, esetleg rendőröket is meg kell várni.
Ha nélküled megy akkor nem talál semmit, felvesznek egy jegyzőkönyvet 10 perc alatt az adóssal és ez a cselekmény letudva.
Ha nem találja otthon akkor felveszi hogy gazos az udvar és romos a ház, ezért valószínűsíthetően nincs foglalható ingóság a címen. így meg ezért van letudva.

Ezt követően, ha nincs bankszámla meg tiltható jövedelem, kocsi, meg ingatlan se akkor szinte biztos hogy leszüneteltetik az eljárást és fizethetsz hogy újból megcsinálja neked ugyanezt a kört.

Közműszolgáltatók nagyolnak, őket ez nem érdekli.
Nekem volt olyan ügyem ahol kimentem a végrehajtóval és a már folyamatban lévő 4 korábbi közmű végrehajtás előtt az enyémet kifizette az adós, mert foglaltunk.
Biztos volt már mindegyik közmű cégnek foglalási jegyzőkönyve hogy ott nincs semmi...

Stage # 2017.12.07. 19:52

Az nem lehetséges, hogy a vh. iroda nem akar foglalkozni azzal milyen jogcímen kapja havonta azt az 57 ezer forintját, megterhelik 33%-al aztán majd ha panaszt tesz az adós a terhelés ellen csak akkor foglalnak?

Stage # 2017.12.07. 19:43

Személyes kézbesítést kértem, nem érdekel a 45 nap. Viszont a Vht. 8. § (2) bekezdés szerint a végrehajtó tényleg megteheti, hogy az adós érdekében más eljárási cselekményt választ. De ebben a konkrét ügyben tudom, hogy az adós jövedelme nem terhelhető, amit a tudomásukra is hoztam. Ez időhúzás semmi más. Hiába foglal a nyomorult, a foglalás után még 30 napnak el kell tenni hogy elárverezze a dolgokat. Szóval ha már le lenne foglalva az ingósság, akkor is csak valamikor februárban juthatnék hozzá a pénzemhez, de így jó ha májusra meg lesz.

facsiga77 # 2017.12.07. 19:11

olvasd tovább, van 45 napos határidő is a vh lap kézbesítéstől.

Általában azt sem tartják be.

Stage # 2017.12.07. 19:01

Vht. 84. § (1) Ha az adós a végrehajtható okiratban feltüntetett kötelezettségét önként nem teljesítette, a végrehajtó az adós ingóságait foglalási jegyzőkönyvben összeírja, és ilyen módon lefoglalja.
(2) Az ingófoglalásra a végrehajtási költség megelőlegezésének időpontjától számított 30 napon belül kerül sor. Ha a végrehajtó az adósnak a végrehajtható okiratot személyesen adta át, az önkéntes teljesítés elmaradása esetén köteles az ingófoglalást haladéktalanul elvégezni.

Stage # 2017.12.07. 18:58

Te magad mondtad, hogy amikor a végrehajtási lapot a végrehajtó személyesen kézbesíti, köteles a helyszíni foglalást elvégezni haladéktalanul. Ehhez képest elment a dolog egy olyan irányba, hogy bankszámlákkal szarakodnak miközben megváltozott munkaképességűként kapott jövedelem nem terhelhető és nem szeretném ha ötezer forintonként fizetne. Én úgy olvastam, hogy 11 ezer eljárási költség megfizetését követően harminc napon belül meg kell indítani a végrehajtást az adós ellen. Ebben a tekintetben annyi történt hogy levelezgettek egyet a bakokkal. Dühítő. Akkor várok még két hetet (ez valami törvényi határidő?) aztán kérem határozottabban a foglalást személyesen a vh irodában.

gerbera317 # 2017.12.07. 07:36

Kérdezz rá, hogy a talált 2 bankszámlára (ez 2 különböző banknál van, ugye?) kiadták-e az inkasszót, illetve abból folyt-e már be valami. Nem kell megvárni a 35 napot; ha a kiadástól számított 2 héten belül nem folyik be semmi, követelheted a további eljárási cselekményeket (pl. a helyszíni eljárást).

Stage # 2017.12.06. 23:44

Az eljárás kezdetén megfizetendő végrehajtási költség, 11 ezer ft volt azt hiszem. A nyilatkozatra még nem reagált semmit.

gerbera317 # 2017.12.06. 16:13

de senki nem kérte hogy keressék meg a bankokat
Azt nem kérelemre teszik, hanem a törvény (47. §) írja elő. És ha megfeszülsz is, először ezzel próbálkozik, mert miért is kellene a végrehajtónak helyszínen ázni-fázni, adott esetben magát inzultusnak kitenni, mindezt hugyé'-szaré', ha egyetlen k*szott inkasszóval is be tudja hajtani a követelést? Logikus, hogy előbb az irodai megoldást keresi, és ha az nem jár sikerrel, csak akkor adja elő neked a maláj harcos figuráját.

előleg megfizetve, nyilatkozat elküldve
És az milyen előleg? A helyszíni eljárás várható költésgeinek előlegezése nem azonos az eljárás kezdetén megfizetendő költségrésszel. Hogy várhatólag mibe fog kerülni a helyszín, azt a végrehajtó fogja megmondani, miután megérkezett hozzá a nyilatkozatod. Ez történt, és erre fizettél előleget?

Stage # 2017.12.06. 13:50

Semmi nem történt eddig, előleg megfizetve, nyilatkozat elküldve. Letelt a harminc nap a végrehajtás foganatosítására. Ma felhívtam a vh irodát, közölték hogy kiküldték a megkereséseket a bankoknak, 2db. bankszámlája van az emberemnek, de senki nem kérte hogy keressék meg a bankokat. Én ingó foglalást kértem, aminél ott akarok lenni. Megint jött a fokozatosság elve baromsággal és türelmet kért. Hogyan lehetne elérni, hogy ne hülyeségeket csináljanak hanem azt amit kértem? Az időt húzzák.

Stage # 2017.11.09. 11:04

Megírtam neki ajánlottan, köszi

gerbera317 # 2017.11.09. 07:21

Nem muszáj hinni nekem.

Stage # 2017.11.09. 07:14

Köszönöm, remélem tapasztalat alapjaira épül a tanácsod.

gerbera317 # 2017.11.07. 13:16

A végrehajtási lapon jeleztem

Az nagyjából olyan, mint a 120 oldalas szakdolgozat 43. oldalának közepére beszúrt "aki idáig elolvassa,annak fizetek egy sört" mondat. Ha azt akarod, hogy legyen is valami abból a helyszínből, akkor külön kell nyilatkoznod, és úgy, ahogy lejjebb írod.

Stage # 2017.11.07. 03:03

Egyelőre 11 ezer forint eljárási díjat kellett megfizetnem.

Stage # 2017.11.07. 03:01

A végrehajtási lapon jeleztem, hogy jelen kívánok lenni. Akkor ezek szerint ez a gyakorlatban nem elég? Megteheti az eljáró végrehajtó hogy nem keres meg a helszín bejárása előtt?

gerbera317 # 2017.11.06. 15:24

Ott leszek, ott akarok lenni és ezt jeleztem
Az, hogy "jelezted", kevés. Írásban kell nyilatkozni, hogy a helyszíni eljárásnál jelen kívánsz lenni, annak a várható költségeit megelőlegezed (az esetleges kényszerfelnyitást is!), tanú személyéről gondoskodsz, tényleges ingófoglalás esetén pedig az igényper kockázatát vállalod. Ha ezt így megírod a végrehajtónak, akkor nem fog lepattintani a fokozatosság elvére hivatkozva.
Ha azt akarod, hogy az adós a lefoglalt ingóságokat ne is tudja használni, akkor a foglaláson kívül azok zár alá vételét is kell kérned. Ez további költséggel (pl. zárgondnoki díj) fog járni.

Stage # 2017.11.06. 11:11

@facsiga77: köszönöm a korrekt választ.