A román hatóságokkal való konzultálás és megfelelő kétoldalú megállapodás nélkül Románia területén nem alkalmazhatják a határon túli magyarok státusára vonatkozó törvényt.

A román hatóságokkal való konzultálás és megfelelő kétoldalú megállapodás nélkül Románia területén nem alkalmazhatják a határon túli magyarok státusára vonatkozó törvényt, amelynek tervezetét már a magyar parlament elé terjesztették – jelentette ki pozsonyi látogatásáról hazatérve Adrian Nastase román miniszterelnök.

Szombati sajtónyilatkozatában Nastase elmondta, hogy a NATO-jelölt tagországok pozsonyi kormányfői összejövetele alkalmából tárgyalt Mikulas Dzurinda szlovák kormányfővel a státustörvénnyel kapcsolatos problémákról. A kormányfő hangoztatta: “a működő állami intézmények révén” megakadályozzák a jogszabály alkalmazását Románia területén. A román miniszterelnök szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem alkalmazhat Budapesten elfogadott törvényeket Románia területén anélkül, hogy nem rögzítenek “bizonyos koordinátákat”. “Valószínű, hogy megközelítésbeli különbségek lesznek közöttünk, de a velünk való konzultálás nélkül egyetlen idegen törvényt sem fognak alkalmazni Románia területén” – mondta Nastase, aki rámutatott: ilyen jogszabályokat csak kétoldalú megállapodások, az alkotmány, vagy belső előírások alapján lehet alkalmazni.

“Lehet az mexikói, ausztráliai vagy akármilyen más törvény, mindaddig nem lehet bevezetni Romániában, amig mi el nem rendeljük, hogy azt akár bizonyos nemzetközi normák, akár az alkotmány alapján, vagy saját belső rendszabályaink, illetve kétoldalú megállapodások hatásaként alkalmazni lehet. S ezt Orbán Viktor tudja, mint ahogy az RMDSZ, továbbá a magyarországi pártok is, s gyanítom, hogy a szlovák miniszterelnök is” – mondta Nastase.