Feltehetően a jövő héten Budapesten tartják meg a magyar-román szakértői konzultációk újabb fordulóját a magyar státustörvényről – közölte Victor Micula, a román külügyminisztérium szóvivője.

A román külügyi szóvivő a keddi román sajtóban megjelent nyilatkozatában hangsúlyozta: a szakértői konzultációk már megkezdődtek azzal, hogy Magyarország bukaresti nagykövete a múlt héten további felvilágosításokkal szolgált a román fél kérésére.

Micula leszögezte, hogy román részről csak egyes kérdések tisztázását kérték, fenntartásokat nem fogalmaztak meg. A tisztázást igénylő kérdésekről a román szóvivő csak annyit mondott, hogy azok elsősorban a törvény megfogalmazási módjára vonatkoznak, illetve arra, hogy miként tekint a magyar fél erre a törvénytervezetre.

Hasonlóan szűkszavúan nyilatkozott a múlt heti konzultációról Íjgyártó István, Magyarország bukaresti nagykövete. A magyar diplomata az MTI kérdésére kedden elmondta, hogy a múlt pénteken járt a román külügyminisztériumban, ahol a kért tájékoztatáson túl azt javasolta, hogy a szakértői konzultációk újabb fordulóját Budapesten tartsák meg a közeli jövőben.