A státustörvény-javaslathoz benyújtott 131 módosító indítvány közül 18, zömében pontosító tartalmú kezdeményezést biztosított támogatásáról az Országgyűlés Külügyi Bizottsága szerdai ülésén.

A kormány képviseletében jelen lévő Szabó Tibor államtitkár, a Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) elnöke csak 9 módosítást támogatott.

Elmondta azonban: a kabinet 32 további indítványról fontolgatja, hogy javított megfogalmazásban, kapcsolódó módosítóként támogassa.

A bizottság egyetértett többek között Kelemen András (MDF) javaslatával, amely szerint a magyar igazolvány ajánlása a kérelmezőnek a magyar nemzethez, nem pedig a magyar nemzetiséghez tartozását tartalmazza.

Elfogadta a bizottság Tabajdi Csaba (MSZP) és más szocialista képviselők indítványát is, amely alapján a magyar igazolvány érvényességi ideje 18 és 60 év közötti személy esetében az eredetileg tervezett öt év helyett tíz év lehet.

Elutasították viszont a képviselők azt a szocialista javaslatot, amelynek értelmében megválasztanák a határon túli magyarok ügyeivel foglalkozó ombudsmant. Szabó Tibor, a HTMH elnöke kifejtette: az ombudsman megválasztása kétharmados képviselői támogatást igényel, ami a státustörvény keretein belül nem megvalósítható.

  • Ez az elutasítás meghatározza majd, miként szavaz az MSZP-frakció a törvényjavaslat végszavazásakor – közölte Tabajdi Csaba az MTI érdeklődésére.

Az ellenzéki képviselő szerint a kormány nem veszi komolyan, hogy a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény nemzeti egyetértéssel szülessen meg.

A külügyi bizottság által támogatott módosító javaslatok között szerepelt Pósán László (Fidesz) indítványa, amely szerint a támogatási rendszer egészének koordinálása céljából központi nyilvántartást kell vezetni.

Egyhangú szavazati aránnyal – a kormány igenlésével – támogatta a testület az európai integrációs bizottság módosító javaslatát is, amely hangsúlyosabban kívánja a közösségi jog elsőbbségét kifejezni a státustörvénnyel kapcsolatban az EU-csatlakozás után.

A testület – a kormány elutasításához hasonlóan – elvetette Bauer Tamás (SZDSZ) 28 pontból álló módosító csomagját is, amely többek között feleslegesnek tartotta a magyar igazolvány bevezetését és kiterjesztette volna a törvény hatályát a nyugati államokban élő magyarságra is.