A szlovák külügyminisztérium véleménye szerint a magyar fél “egyoldalúan és tudatos ferdítéssel” értelmezi a velencei bizottság státustörvénnyel kapcsolatos álláspontját – jelentette pénteken a TASR szlovák hírügynökség.
A jelentésből kiderül, hogy a velencei bizottságnak a magyar státustörvénnyel kapcsolatos álláspontja nyomán kialakult szlovák véleményről Eduard Kukan szlovák külügyminiszter október utolsó napján levélben tájékoztatta az európai intézményeket, köztük Walter Schwimmert, az Európa Tanács főtitkárát, Günter Verheugent, az Európai Unió bővítési főbiztosát és Rolf Ekeust, az EBESZ kisebbségi főbiztosát is.
Ugyanezt a levelet a Szlovák Köztársaság budapesti nagykövetsége útján a magyar félhez is eljuttatták.
A szlovák külügyi tárca pénteken arról tájékoztatta a TASR szlovák közszolgálati hírügynökséget, hogy Szlovákia álláspontja szerint a Magyarországgal szomszédos államokban élő magyaroknak kedvezményeket kínáló magyar jogszabály”összhangba hozandó a velencei bizottság állásfoglalásával”.
A tárca egyszersmind közölte: Szlovákia ebben a kérdésben “a kétoldalú kapcsolatok keretében is kész konstruktív és tárgyilagos párbeszédet folytatni a magyar féllel”.
Pozsony leszögezte: a szlovák álláspont egyezik a velencei bizottság megállapításaival. “E megállapítások szerint az idegen polgárokat érintő törvények csakis a törvényalkotó ország területén lehetnek hatályosak, és a számukra kedvezményeket kínáló bánásmód csakis az oktatás és művelődés területeire terjedhet ki, de csak és kizárólag a kulturális kötődésüket támogató céllal”.
“Amennyiben azonban az ilyen természetű jogi normák hatálya az idegen állam polgárait a saját államuk területén olyan vonatkozásokban is érintené, mely vonatkozásokat egyéb egyezményes keretek között nem szabályoztak, akkor azok érvényesítéséhez elengedhetetlenül szükséges az érintett ország egyetértése” – áll a szlovák külügyminisztérium pénteken este nyilvánosságra hozott tájékoztatásában.