Politikai indulatokat kavart egy kiskunhalasi fiatalembernek, harmadéves pécsi joghallgatónak az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) eljuttatott beadványa.A kormányváltók szerint jogi képtelenségről van szó.

Politikai indulatokat kavart egy kiskunhalasi fiatalembernek, harmadéves pécsi joghallgatónak az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) eljuttatott beadványa. A felvetés szerint a választások második fordulójában visszalépett MSZP- és SZDSZ-jelöltek töredékszavazatai után nem járna mandátum, ami megváltoztatná a végeredményt. Az OVB a döntést előbb hétfőre halasztotta, majd végül mára rendkívüli ülést tűzött ki. A kormányváltók szerint jogi képtelenségről van szó.

Az Országos Választási Bizottság szerdai ülésén hosszas vita után sem tudott – más vélemények szerint nem is akart – dönteni arról a beadványról, amely szerint a mandátumok kiosztásakor a visszalépő jelöltekre leadott töredékszavazatokat nem lehetne figyelembe venni. A beadvány mértéktartóbb szakvélemények szerint is jogi nonszensz, s a válasz halogatása csak fokozza a közjogi bizonytalanságot, megingatva a választásokba vetett hitet. Az OVB szerda esti ülésén nem tudott érdemben dönteni a beadványról, így azt hétfőn tárgyalják.

Tóth Zoltán, a Közép-kelet-európai Választási Szakértők Egyesületének főtitkára szerint a törvény egyértelműen fogalmaz: az első, érvényes fordulóból kell számítani a töredékszavazatokat. “Hogy a második fordulóban ki lépett vissza, az indifferens” – fogalmazott a szakértő.

Tóth Zoltán politikai akciónak tartja azt, hogy egy megalapozatlannak látszó beadvány egyértelmű megválaszolása helyett elodázza a döntést az OVB.

Szoboszlai György politológus az OVB MSZP által delegált tagja fenntartja álláspontját: a nyilvánvalóan téves jogértelmezésen alapul a kérdést feszegető beadvány, amelyben a döntést az OVB hétfőre halasztotta. Nem tudjuk, milyen politikai szándék áll az előterjesztés mögött. Van egy állampolgár, aki úgymond baráti társaságban a törvényt helytelenül értelmezte – fogalmazott Szoboszlai, aki már az ülésen is értésre adta: a felvetéssel nem szabad komolyan foglalkozni.

Pockodi Balázs, az OVB SZDSZ által delegált tagja jelezte: az OVB rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi. Reményét fejezte ki, hogy Ficzere Lajos OVB-elnök eleget tesz e kérésnek. Ám az OVB-nek jelenleg nincs működési szabályzata, jóllehet a testület elnöke ennek megalkotását működésük kezdetén szorgalmazta.

Bordás Vilmos, az OVB Fidesz-MDF által delegált tagja a halasztást praktikus okokkal magyarázta. Mint a Magyar Hírlapnak tegnap elmondta: bár délután ötkor kezdődött az OVB ülése, az inkriminált beadványt csak “valamikor nyolc és kilenc között osztották ki”. Az anyag csak másfél oldalas, de tele van jogi hivatkozásokkal, s “ez volt a fő oka” annak, hogy csak később kívántak érdemben tárgyalni. Elhamarkodottnak tartja azt a beállítást, hogy a beadványt azzal utasították volna el, hogy az jogi nonszensz. Ez lehet egy végkövetkeztetés, amit azonban meg kell hogy előzzön egy érdemi vita – fűzte hozzá a Fidesz-MDF választási szakértője……….

A teljes cikk a Magyar Hírlapban olvasható