A parlament delegációs termében csütörtökön délelőtt adják át az országgyűlési választásokon az úgynevezett országos listáról mandátumhoz jutott 70 képviselőnek a megbízólevelét. Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke erről nyilatkozva kedden az MTI-nek azt is elmondta, hogy kezdeményezésére az eseményen részt vesz a köztársasági elnök.

Az OVB elnöke közölte: a testülethez még nem érkezett meg a Fidesznek a szavazatok újraszámlálása érdekében indítandó népi kezdeményezésről szóló beadványa, amelyről ő is a sajtóból értesült. Az elnök leszögezte, hogy a jelenleg hatályos jogszabályoknak megfelelően a szavazás után 90 nappal meg kell semmisíteni a szavazólapokat. Mint mondta: az OVB-nek nincs kompetenciája arra, hogy változtasson ezen az előíráson. Az viszont az OVB hatásköre, hogy elbírálja a népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét. Ennek során egyebek mellett megvizsgálják, hogy a feltett kérdés az Országgyűlés hatáskörébe tartozik-e, illetve maga a kérdés egyértelmű-e. Az OVB-nek az aláírásgyűjtő ív kapcsán hozott döntése ellen az Alkotmánybírósághoz lehet panaszt benyújtani.

A Fidesz beadványárval az OVB már a törvényben előírt határidő, a választások leteltét követő 41 nap előtt is foglalkozhat, az aláírások gyűjtése azonban csak a törvényben előírt határidőt követően kezdhető meg. Az aláírásgyűjtésre két hónapot biztosít a jogszabály. Az aláírások hitelesítésére maximum 45 nap áll rendelkezésre, ez az idő azonban indokolt esetben egyszer 30 nappal meghosszabbítható. Az OVB ezt követően tájékoztatja az Országgyűlés elnökét a népi kezdeményezésről. Az Országgyűlésnek pedig három hónapon belül napirendjére kell tűznie a kérdést, ha megvan az előírt 50 ezer érvényes aláírás. Ez lesz a sorsa a pedagógusok által kezdeményezett aláírásgyűjtésnek is, amelynek eredményességét már korábban megállapították, de a béremeléssel összefüggő kérdés megvitatása azonban az új Országgyűlésre hárul. Az országgyűlési választások szavazólapjait az elnök ismeretei szerint még július vége előtt meg kell semmisíteni a 90 napos határidő letelte miatt, ha addig nem változik a választási eljárásról szóló törvény, ami egyébként kétharmados jogszabály.

Ficzere Lajos úgy véli: indokolt esetben célszerű lehetne az, ha az OVB hatáskörének kibővítésével általános ellenőrzési jogkörében elrendelhetné a szavazok újraszámlálását. Az elnök megjegyezte, hogy az OVB által a választási tapasztalatok alapján a parlament részére készítendő összegzésben ez az indítvány is szerepelhet majd. A választási jogszabályok változtatása során egyebek mellett az európai uniós elvárásokat is figyelembe kell majd venni. Így például azt, hogy az EU Parlament választásában a tagállamok polgárai attól függetlenül részt vehetnek, hogy az adott időszakban hol tartózkodnak. Az ilyen és az ehhez hasonló felvetéseket is megvitatja az OVB a területi és az egyéni választási bizottságokkal. Egy ez idáig nem létező konzultatív fórum keretében ugyanis rendszeressé kívánják tenni – a hatáskörök tiszteletben tartásával – az ilyen megbeszéléseket, amelyeknek eredményeként őszre elkészülhet a parlament elé benyújtandó módosító törvénycsomag. Az első ilyen megbeszélést várhatóan e héten pénteken tartják – közölte az elnök.