A népszavazás érvénytelenítését kérő beadványok többsége tartalmában, és szövegében is megegyezett, sőt az egyikhez még a megfogalmazására vonatkozó használati utasítást is mellékelték – hangzott el az Országos Választási Bizottság vasárnapi ülését követően. A népszavazással kapcsolatosan összesen 45 beadvány érkezett eddig az OVB-hez, a testület 43 határozatot hozott.

Az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) mintegy 45 beadvány érkezett, amelyek több mint fele a népszavazáson feltett kérdés utólagos érvénytelenítését, illetve ehhez kapcsolódóan az eredmény érvénytelenítését kérte. Erről Ficzere Lajos, az OVB elnöke számolt be a testület vasárnapi ülését követően.

Az eredmény érvénytelenítését indítványozó beadványok indoklásként azt hozták fel, hogy szerintük a népszavazásra feltett kérdés eltér a magyar jogszabályokban előírtaktól. Ezeket a beadványokat az OVB ugyanazzal az indokkal utasította el, mint szombaton a kérdés érvénytelenítését kérő beadványokat: a testületnek nincs hatásköre az Országgyűlés által az alkotmányba beemelt kérdés vizsgálatára.

A beadványok túlnyomó többsége nem csak tartalmában, de szövegében is megegyezett, az egyik dokumentumon még a “használati utasítás” is szerepelt, amelyben a beadvány eredeti szövegének megfogalmazója arra kéri az állampolgárokat, hogy saját nevük alatt nyújtsák be azt.

Ennek kapcsán Poczkodi Balázs, az OVB tagja a testület ülésén úgy vélekedett: az előre megfogalmazott, többeknek körbeküldött, majd az állampolgár saját nevében benyújtott sorozatbeadvány új jelenség, amely, ha tömegessé válik, egyfajta obstrukciós eszközként is szolgálhat, hiszen alkalmas lehet a választási bizottságok és a bíróságok munkájának lassítására. Ficzere Lajos jelezte: a kérdéssel foglalkozni kell a jövőben, hogy a jelenséget esetleges elterjedése esetén kezelni tudják.

A szombaton megtárgyalt négy kampánycsend-sértési beadványhoz vasárnapra összesen egy újabb érkezett, amely azt kifogásolta, hogy április 11-én délután a Magyar ATV egy műsorában Kovács László külügyminiszter “az EU-csatlakozás mellett kampányolt”.

A beadványt az OVB megfelelő bizonyíték – videókezatta, vagy a műsorból származó szó szerinti idézetek – hiányában elutasította. Ficzere Lajos az elmondta: az OVB a beadványok alapján egyetlen egy esetben sem állapított meg kampánycsend-sértést. Hozzátette: a testület szombati és vasárnapi ülésén összesen 43 határozatot hozott.