Hosszú hónapok erőteljes lobbizása eredményes lett, a holland egészségügyi miniszter, Hans Hoogervorst bejelentette: a vendéglők, kávézók, diszkók esetében elhalasztják a munkahelyi dohányzást tiltó szabályozás alkalmazását. A vendéglátóipar további egy évet nyert, a kávézókban, vendéglőkben 2005 szilveszteréig lehet füstölni.

A minisztérium a halasztásért cserébe arra kérte a szakmát, hogy dolgozzon ki egy tervet, amelynek révén “önkéntes alapon”, lépésről-lépésre tanácsolja el a vendégeket a dohányzástól. Szintén előírták, hogy a vendéglátóipari helyiségekben füstmentes területet kell kialakítani, hogy ne csorbuljon a dohányzást kifogásoló vendégek joga a füstmentes légtérhez.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a döntés a vendéglátóipar számára csupán halasztást jelent, 2006 elején mindenképpen változás lesz a kávézókban.

A szigorú holland dohányzásellenes törvényt a korábbi miniszter, Els Borst fogadtatta el a törvényhozással, amiért egyébként egy civil szervezettől megkapta “Az év nem dohányosa” címet. A törvény szerint 2004 elejétől egyetlen munkahelyen sem szabad dohányozni, de a vendéglátóipar már az eredeti jogszabály szerint is 12 havi halasztást kapott.

A vendéglátósok több hónapon keresztül keményen lobbiztak a törvény ellen, kampányuk idén májusban csúcsosodott ki, amikor kiszámították (és ezt az újságok szalagcímekben tudatták a közvéleménnyel), hogy a törvény miatt 50 ezer vendéglátóipari dolgozó veszíti majd el munkahelyét. A lobbizók azt is nagydobra verték, hogy az éjszakai bárok és kávézók forgalma 30 százalékkal, az éttermeké pedig 10 százalékkal csökken.

A most bejelentett halasztás a holland coffee shopokra, vagyis a marihuánát legálisan áruló kis kávézókra, üzletekre is vonatkozik, annak ellenére, hogy azok tulajdonosai nem tagjai a vendéglátóipari érdekek ügyében lobbizó szervezetnek.