Az eddigi legpozitívabb értékelést adta a magyar bíróságok ítélkező tevékenységéről az Európai Bizottság országjelentése – mondta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke a jelentést értékelő sajtótájékoztatóján.

Míg az elmúlt években a bírálati elem volt túlsúlyban, addig az idei uniós országjelentés úgy fogalmaz: az általános helyzet összességében javult – mondta Lomnici Zoltán. A jelentés nem a bírói, hanem a végrehajtó és a törvényhozó hatalom számára fogalmaz meg feladatokat, tette hozzá.

Az országértékelésnek a magyar igazságszolgáltatásról szóló része talán az eddigi legkedvezőbb tartalmú. Azt mondja, hogy összességében javult a bírósági eljárások időtartamával kapcsolatos általános helyzet, az ügyhátralék csökkent, az ügyek 86 százaléka ma már egy évnél rövidebb idő alatt befejeződik – mutatott rá Lomnici Zoltán, hozzátéve: az egy évnél tovább húzódó ügyek száma 36 ezerre csökkent, 2002-ben rekord mennyiségű, 1 millió 166 ezer ügyet zártak le.

Az EB értékelése felhívja a figyelmet arra, hogy számos további lépés van még hátra az igazságszolgáltatás rendszere területén. Ilyen a bíráskodás megfelelő finanszírozásának biztosítása, további ítélőtáblák felállítása, jogi segítségrendszerének kialakítása – mondta az LB elnöke.

Lomnici Zoltán szólt arról, hogy a jelentés megállapította a bíróságok pénzügyi függetlenségének erősödését. Az OIT már jogosult valamely költségvetési javaslatot közvetlenül az Országgyűlés elé terjeszteni. Ugyanakkor kritikai elemként jegyezte meg, hogy a bíráskodás pénzügyi helyzete változatlanul komplikált maradt – tette hozzá.

A bírói illetményekkel kapcsolatosan arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az inflációt megközelítő korrekcióra nem kerül sor, akkor az 50 százalékos elhalasztott emelés is már csak 44 százalék lesz a jövő évben.