Várhatóan ítéletet hirdet ma a Szigetvári Városi Bíróság első fokon a három évvel ezelőtti autóbalesete óta kómában fekvő Toller László parlamenti képviselő gondnokság alá helyezésének ügyében.

Ha a bíróság helyt ad a felperes szekszárdi gyámhivatal keresetének, a szocialista politikust cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság alá helyezi. Utóbbi esetén választójoga és azzal együtt parlamenti mandátuma az ítélet jogerőre emelkedését követő napon megszűnik.

Szerdán azonban még nem születhet jogerős ítélet, mert ha az elsőfokú döntést a gyámhivatal és az alperest képviselő ügygondnok egyaránt elfogadná is, a határozat ellen a törvény szerint elvileg maga Toller László is fellebbezhet.

Toller László és szolgálati gépkocsijának vezetője 2006. június 19-én, Dombóvár közelében szenvedett balesetet, amikor egy szemből érkező, két teherautót előző személygépkocsival való ütközést próbáltak elkerülni. A sofőr később a kórházban belehalt sérüléseibe, a politikus pedig tartós egészségkárosodást szenvedett.