Az újból főbírónak jelölt Baka András kiválasztásának szempontjairól is tájékozatta a Magyar Bírói Egyesület elnökét Sólyom László köztársasági elnök csütörtöki találkozójukon – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-vel.

Az államfő hivatalában fogadta Makai Lajost, a Magyar Bírói Egyesület elnökét, aki a szervezet tevékenységéről, a bíróságok működésének aktuális problémáiról tájékoztatta az államfőt.

Az elnöki hivatal közleménye szerint Sólyom László beszámolt vendégének a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára jelölt Baka András kiválasztásának szempontjairól.

Az államfő május 28-án jelentette be, hogy ismét Baka Andrást jelölte a Legfelsőbb Bíróság elnökének.

A Legfelsőbb Bíróság legutóbbi elnökének, Lomnici Zoltánnak a mandátuma egy éve, 2008 júniusában járt le. Azóta két személyt jelölt összesen három alkalommal az államfő: először Baka Andrást, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bíráját, aki azonban 2008 májusában nem kapta meg az LB elnöki posztjának betöltéséhez szükséges kétharmados parlamenti támogatást. A képviselők akkor 170 igen és 191 nem szavazattal utasították el a jelöltet. Az MSZP, az SZDSZ és az MDF már a szavazás előtt jelezte, hogy nem támogatja Baka András megválasztását.

Sólyom László ezután kétszer is jelölte Havasiné Orbán Máriát, a győri ítélőtábla elnökét, ám a jelölt sem decemberben, sem márciusban nem kapott kétharmados támogatást, így jelenleg a LB egyik kollégiumvezetője áll a Legfelsőbb Bíróság élén.