Szeptemberben dönt arról Baka András, hogy ki legyen a főbíróhelyettes – erről a Legfelsőbb Bíróság nemrég kinevezett elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt.

A napilap pénteki számában megjelent interjúban Baka András arról beszélt: a Legfelsőbb Bíróság teljes ülésén is elmondta, hogy bár az alkotmány és más jogszabályok lehetővé teszik, hogy több elnökhelyettes legyen, szerinte jelenleg egy helyettesre van szükség.

A pályázat szövege elkészült, de még nem jelent meg a közlönyben – tette hozzá Baka András, aki szerint a törvénykezési szünet miatt ennek elbírálása várhatóan szeptemberben történik meg. Úgy fogalmazott: ekkor dönti el, hogy kinek a kinevezését javasolja az államfőnek.

Baka András szerint a jelentkezőknek nyilatkozniuk kell arról, hozzájárulnak-e, hogy terveiket bemutassa a Legfelsőbb Bíróság teljes ülésén. Hozzáfűzte: a bírák megvitatják majd a pályázatokat, és a véleményüket figyelembe fogja venni.

A tárgyalások nyilvánosságával kapcsolatban Baka András beszélt arról is, hogy a nyilvánosság minőségjavító tényező, jobb felkészülésre, gondosabb tárgyalásvezetésre inspirálhat. Hozzátette: ezért szükséges, hogy a nagyobb tárgyalótermekben lehetőség szerint kamerát helyezzenek el. Kérdésre válaszolva, miszerint ez olyan lenne, mint a parlamenti közvetítés, hogy egy adott nézőpontból követhetnénk az eseményeket, a Legfelsőbb Bíróság elnöke azt mondta: alapvetően igen. Közlése szerint a kiemelt ügyek történéseit úgynevezett fix kamera továbbítaná az érdeklődőkhöz, ezt vehetnék át a különféle médiumok.
Baka András szerint meg kell találni a helyes egyensúlyt a bírósági munka zavartalansága és a nyilvánosság érdeklődése között. Aláhúzta: a tárgyalás rendjét nem lehet a stábok jövés-menésével zavarni.