Január 15-én születhet ítélet abban a perben, amelyet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezet indított a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) ellen azért, mert korábbi kérése ellenére nem kapott információt arról: évente hány alkalommal kötelezi a hivatal a telekommunikációs szolgáltatókat az állampolgárok személyes adatainak továbbítására – tájékoztatott Baltay Levente, a TASZ ügyvédje a keddi tárgyalást követően.

Egy európai uniós irányelv alapján az NBH-nak korlátlan hozzáférése van telekommunikációs adatokhoz: bármikor megismerheti azokat az adatokat, amelyek azt mutatják, hogy az állampolgárok kinek és milyen hosszan telefonálnak, milyen internetes honlapokat látogatnak, és hova küldenek e-mailt – mondta.

Az irányelv azt is kimondja, hogy minden tagállam köteles beszámolni arról: évente hányszor kért le adatokat a nemzetbiztonsági hivatala a telekommunikációs szolgáltatóktól.

Mint kifejtette, az NBH a nemzetbiztonsági törvényre, államtitokra hivatkozva, nem adta ki a TASZ-nak a “tisztán” statisztikai adatokat, amelyeket egyébként a magyar államnak májusig be kellett volna nyújtania az uniónak a 2008. évről.

Baltay Levente közölte, a tárgyaláson kiderült, hogy a magyar állam nem nyújtotta be ezeket az adatokat, tehát az irányelvnek nem tett eleget. A tárgyaláson elhangzott, hogy nincs is erre kijelölt kormányszerv, amely ezt összegyűjtené és az uniónak átadná – tette hozzá.

Elmondta, az a gyanújuk, hogy az uniós irányelv és a magyar jogszabály ellentétben áll egymással.

Baltay Levente kitért arra is, hogy a polgári perrendtartás kimondja: ha a magyar bíróság azt tapasztalja, hogy ütközik egy uniós, illetve egy nemzeti jogszabály, akkor a bíróság felfüggesztheti az eljárást és az Európai Bírósághoz fordulhat. Erre a TASZ felhívta a Fővárosi Bíróság figyelmét – jegyezte meg.

A TASZ ügyvédje elmondta, hogy január 15-én ítélet születhet, vagy a bíróság felfüggeszti az eljárást.