Erősödik az Országos Bírói Tanács (OBT) szerepe, a testület immár nevesítve van az alkotmányban – mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az OBT keddi ülésének szünetében Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Növeli az OBT jelentőségét a tanács ülésén megvitatott jogszabály-módosítási tervezet, amely az OBT-nek a bírák fegyelmi ügyeit tárgyaló úgynevezett szolgálati bíróságokkal kapcsolatos feladatait fogja rögzíteni. Nincs szó a konkrét ügyekbe, döntésekbe való beleszólásról, ám az általános fegyelmi helyzettel, döntési gyakorlattal kapcsolatban lehetnek újabb jogosítványai az OBT-nek – mondta Handó Tünde.

A szolgálati bíróságok elnökei az OBT keddi ülésén adtak szóbeli tájékoztatást a bírák fegyelmi helyzetéről.

Az OBH elnöke elmondta, a mostani szabályozás miatt a fegyelmi vagy akár büntetőeljárás hatálya alatt álló, megvádolt bírák sem vonhatók ki a tárgyalásvezetői munkából, ami esetenként zavarhatja a közvéleményt, megingathatja az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat. A bírákat is megilleti az ártatlanság vélelme, nekik mégis komolyabb elvárásoknak kell megfelelniük – állapította meg.

A bírói álláshelyekre kiírt pályázatok elbírálásával kapcsolatban az elnök elmondta, a jelentkezőket értékelő egyes bírói tanácsok döntései nem mindig átláthatók. A jog lényege, hogy a tapasztalatokhoz, társadalmi elvárásokhoz igazodva időnként ellenőrizni kell, hogy úgy működik-e, ahogy azt megalkotói elvárták – tette hozzá Handó Tünde.

Fazekas Sándor, az OBT soros elnöke, a Fővárosi Törvényszék elnöke elmondta, soros elnöki félévében elsősorban a testület hatékonyabb és kiegyensúlyozottabb működésére helyezte a hangsúlyt. Fontos volt számára, hogy a korábban meghatározott elveknek megfelelő egyedi döntéseket hozzon a tanács. Példa erre, hogy korábban a testület kimondta az együttalkalmazás tilalmát, azaz nem támogatják, hogy bírósági vezető és hozzátartozója alkalmazottként ugyanazon a bíróságon dolgozzon, továbbá azt sem, hogy bírósági vezetőket két ciklus után újból kinevezzenek. Az OBT ragaszkodik ahhoz, hogy a pályázati rangsortól a kinevezéseknél csak szigorúan meghatározott esetekben, bizonyos feltételek fennállása estén lehessen eltérni.

Fazekas Sándor elmondta azt is, hogy önálló irodát kapott az OBT.

Trappné Kiszely Rita, az OBT jelenlegi elnökhelyettese, következő elnöke, a XVIII-XIX. Kerületi Bíróság elnökhelyettese elmondta, a következő félévben a testület feladata többek között, hogy kidolgozza az OBH-val, illetve más szervekkel való együttműködésének részleteit.