A lakosság nyolcvan százalékát elérte a több mint ötéves, a hónap végén záruló diszkriminációellenes programja során az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) – közölte Pánczél Márta projektvezető, az EBH főosztályvezetője pénteken Budapesten.

A programban – amely 2009. április elsején indult és idén szeptember végén zárul – 15 ezer magyar állampolgárral közvetlenül találkoztak, az intézményi kommunikáció révén pedig a lakosság nyolcvan százalékát elérték, így ők valamilyen módon találkoztak az egyenlő bánásmód követelményével és a hatóság létével – mondta el Pánczél Márta a program zárókonferenciája előtt tartott sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta, hogy az EBH a hatósági jogalkalmazásban a diszkrimináció megvalósulása után jár el, ebben a programban viszont arra vállalkozott, hogy kilép a megelőzés területeire. A programra 911 millió forintnyi támogatás állt rendelkezésre.

Pánczél Márta elmondta, hogy 2009 szeptemberében kezdte meg működését az egyenlő bánásmód referensi hálózat, amely a hatóság szolgáltatásait a főváros mellett megyei és járási szinteken is elérhetővé tette.

Kiemelte, hogy az EBH akkreditált képzéssorozatot indított, amely a hatósági eljárásokhoz rendelkezésre álló speciális szakismeretre és a diszkriminatív magatartások kezelésében a jogalkalmazás során szerzett tapasztalatokra épült. A hatóság saját tananyagot dolgozott ki.

A képzési program részeként országszerte 15-ször tartottak száz ember részvétel workshopot, ebből hat egyetemen zajlott. Félévente úgynevezett tapasztalat átadó tanácskozáson szakmai és civil partnerekkel folytattak párbeszédet. Hét társadalomtudományi kutatást végeztek, ebből négy a munka világának diszkriminációs folyamatait, kettő a közigazgatás kirekesztő mechanizmusait vizsgálta önkormányzati szinten.

Szólt arról is, hogy országos médiakampányt indítottak a társadalom jogtudatosságának növeléséért, a fiataloknak pedig képzőművészeti és novellapályázatot hirdettek. Elkészült az EBH új logója is.

Pánczél Márta közölte, hogy a program indításakor és négy évvel később vizsgálták a lakosság jogtudatosságát. Ebből az derült ki, hogy projektnek köszönhetően 20 százalékkal többen tudnak az EBH létéről, mint azelőtt, és többen is ajánlanák másoknak a hatóságot diszkrimináció esetén.

Honecz Ágnes, az EBH elnöke elmondta, hogy a program egyik legnagyobb vívmányának a kiépült referensi hálózatot tartja. A hatóság alapműködésébe jogi szakembereket vontak be, és az így létrejött hálózat európai szinten is különlegesnek számít. Reményeik szerint a hálózat fennmarad, de ez nem szándék, hanem forrás kérdése. Fontos lenne – tette hozzá -, hogy az egyenlő bánásmód területének tananyaga bekerüljön a köz- és felsőoktatásba.