Tíz év és nyolc hónap börtönbüntetésre ítéltek el egy korrupt román bírót, akit vétkesnek találtak abban, hogy a vádlottaktól pénzt követelt a nekik kedvező ítéletek fejében.

Stan Mustata a bukaresti ítélőtábla bírája volt, amíg vizsgálatot nem indítottak ellene megvesztegetés elfogadása és befolyással való üzérkedés miatt. Az első fokú ítéletet a román fővárosi ítélőtábla mondta ki. A döntés nem jogerős, és a vádlott fellebbezhet a legfelső bíróságon.

A volt bíró mellett egy jegyzőt is négy év és négy hónap börtönbüntetésre ítéltek, ugyanis a vád szerint a korrupció miatt elítélt a bíró cinkosa volt. A Mediafax hírügynökség szerint Mustata a per során egyebek mellett azzal védekezett, hogy rendszeres borfogyasztó, és ha nem ivott volna alkoholt, akkor érzékelte volna a vészhelyzetet, és nem jutott volna a vádlottak padjára.

Mustatát egy nagy közérdeklődésre számot tartó korrupciós üggyel kapcsolatban helyezték előzetes letartóztatásba tavaly márciusban. Neki kellett volna ugyanis ítéletet hoznia a Dan Voiculescu volt szenátor és médiamágnás ügyében, de még mielőtt megtette volna, őrizetbe vették. Később Voiculescut – aki a román Konzervatív Párt (PC) alapító elnöke, illetve kiterjedt és befolyásos médiabirodalom tulajdonosa – tíz év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Az ügyészség által felhasznált lehallgatási jegyzőkönyvek szerint Mustata a bíróság mellékhelyiségében, közvetítőkön keresztül bonyolította “üzleteit”: egy-egy kedvező ítélete több tízezer euróba került.