December 13. és 18. között zajlottak Hong Kong-ban a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) eredetileg 2006-ig lezárni tervezett Dohai Fordulójának legutolsó tárgyalásai, ahol a tagállamok egymás közti vitáit elsősorban a fejlődő és fejlett országok közötti ellentét befolyásolta. A hong-kongi utcákon mindeközben komoly összecsapások voltak a tüntetők és a rendőrség között.

A mezőgazdaság

Már a kedden kezdődött hat napos csúcstalálkozó előtt sem volt várható áttörés a mezőgazdasági termékek kereskedelmének liberalizálásával kapcsolatban. A szegényebb országok a tárgyalások alatt főleg azzal vádolták az Európai Uniót, Japánt és az Egyesült Államokat, hogy ez utóbbiak nem hajlandók csökkenteni a mezőgazdasági termékek vámterheit és a belső piaci agrártámogatásokat. Ezáltal hazai piacaikról kirekesztik a fejlődő országokat, amelyek pedig nagymértékben függnek a mezőgazdasági bevételektől.

A francia mezőgazdasági miniszter a tárgyalások első napján kijelentette, hogy az EU agrártámogatási rendszere szent és azt minden eszközzel meg kell védeni: „Ez az a vörös vonal, amit nem lehet átlépni” – mondta Dominique Bussereau. Szerinte Peter Mendelson brüsszeli kereskedelmi biztos feladata egészen „egyszerű” a csúcstalálkozón: meg kell védenie az EU Közös Mezőgazdasági Politikáját (CAP) és ha ez nem sikerülne, akkor Franciaország élne vétójogával, máskülönben a változtatások több tízezer mezőgazdasági és élelmiszeripari munkást érintenének.

Tüntetések

A tárgyalássorozat megnyitásától kezdve évtizedek óta nem látott mértékű utcai harcok zajlottak a WTO kereskedelmi politikája ellen tüntetők és a rendőrség között a városban. Az összecsapások mindkét fél oldalán számos sérültet követeltek. A tiltakozók között nagy számban voltak találhatók dél-koreai gazdák, akik szerint a kereskedelmi akadályok feloldása tönkremenetelükhöz vezetne.

Egymásra mutogatás

A csúcs idején napvilágot látott jelentések arról számoltak be, hogy az USA és az EU egymást hibáztatja a tárgyalások megakadásáért. Az európai tárgyalók visszautasították a banánvámok és az agrártámogatások miatti kritikákat és ezek helyett az USA élelmiszer-segélyezési rendszerét (amely szerintük bújtatott támogatásként megközelíti az uniós exporttámogatások mértékét), a amerikai gyapottermelők szubvencionálását és a textilkvótákat ajánlották a tárgyaló felek figyelmébe.

A feszült hangulatú csúcstalálkozó légkörét jól szemlélteti Dipak Patel zambiai kereskedelmi miniszter álláspontja, aki diplomataként a WTO legszegényebb tagállamait is koordinálja: „A fejlett országok a fejlődőket mindig arra kényszerítették, hogy liberalizálják a kereskedelmüket, mert az számos előnyt jelent nekik. Nincs még késő ahhoz, hogy a fejlett országok végre alkalmazzák az általuk kitalált orvosságot.”

Mégsem kudarc

Szombaton végül azzal zárult a csúcstalálkozó, hogy a felek elfogadták az Európai Unió javaslatát a mezőgazdasági támogatások 2013-ig történő megszüntetéséről.

Bár többen kifejtették, hogy valódi eredményeket nem sikerült felmutatni, a fenti egyezség révén mégsem könyvelhető el teljes kudarcként a hong-kongi tárgyalássorozat. Optimista vélemények szerint továbbra is van esély a globális szabadkereskedelmi egyezmény 2006-ig történő kidolgozására, ugyanakkor a tárgyaló felek előtt még számos akadály tornyosul.

A WTO további tárgyalásokat tart a mezőgazdasági termékek vámterheinek csökkentéséről és az ipari termékek szabadkereskedelmének tekintetében sincs előrelépés. Az Egyesült Államok a nyugat-afrikai országok nemtetszését kiváltva továbbra sem csökkenti a hazai gyapottermelőknek juttatott támogatásokat. Más fejlődő országok pedig zárónyilatkozatukban a szolgáltatások kereskedelmének potenciális jövőbeni liberalizálása ellen tiltakoztak.