A bíróságok munkáját olyan modern informatikai rendszer segíti ezentúl, amely egyebek között lehetővé teszi, hogy a tanúk az ország bármely pontjáról élőben tehessék meg vallomásukat. Jelenleg is folyik hazánkban az első olyan per, amelyben már használják az új technológiát.

A tanúk távoli, védett meghallgatását, illetve a jegyzőkönyv elektronikus formában, kép- és hangrögzítő berendezések segítségével történő elkészítését is lehetővé kell tenni a bíróságokon – szerepel egy 2003-as hazai törvényben, melyet az uniós jogharmonizáció jegyében hoztak meg. A törvényben leírtak megvalósítására közbeszerzési eljárást írtak ki, és százmillió forintos ajánlatával a KFKI-LNX Hálózatintegrációs Zrt. nyerte meg. A cég nemrég élesben is bemutathatta a rendszert, nagyban folyik ugyanis az első olyan per, amelyben használják az eszközöket. „A technológia segítségével a tanúk meghallgatása a tárgyalótermen kívül, külön szobában is megtörténhet. Ez akkor lehet fontos, ha vagy kiskorú a tanú, vagy nem kívánja arcát és hangját adni a vallomásához” – mondta Zitai Miklós, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának informatikai főosztályvezetője.

Ha a tanú valamilyen okból nem tud személyesen megjelenni a tárgyaláson, az ország bármely pontjáról élőben megteheti vallomását. Kahler Frigyes bíró, a Veszprém Megyei Bíróság büntető kollégiumának vezetője szerint ez esetben hallatlan előny, ha a bíró – és egyedül ő – tanúvallomás közben láthatja a tanú szemét, gesztusait akkor is, ha az illető nincsen személyesen jelen. Az új rendszer ráadásul a tanút, de főleg a sértettet megkímélheti attól a traumától, hogy az elkövetővel ismét találkoznia kelljen. Ez erőszakos bűncselekményeknél különösen hangsúlyos szempont – tette hozzá Kahler. A tanúk védelmét szolgálja, hogy a rendszer – szükség esetén – mind a hangot, mind a képet el tudja úgy torzítani, hogy a megszólaló megőrizhesse inkognitóját.

A bíróságok rendelkezésre jelenleg három mobil egység áll, ezeket mikrobuszokkal szállítják oda, ahol a tanú meghallgatása zajlik. Egy ilyen rendszer összesen kilenc jó minőségű kamerát, ugyanennyi DVD-felvevőt, központi egységet, mikrofonokat, GPS-t, hangfalakat, nagyméretű kijelzőt és vezérlőt, illetve monitorokat tartalmaz. A mobilitást egyrészt a távmeghallgatás természete tette szükségessé, másrészt a pénzhiány. A keretből ugyanis nem lehetett minden egyes bíróságot felszerelni a rendszerrel. “Persze nem mondtunk le eredeti tervünkről, hogy megyénként és táblabíróságonként legalább egy-egy tárgyalótermet ezzel a technikával szereljünk fel” – mondta Zitai Miklós.