Törvényesnek minősítette az Antall József Alapítvány 2008-2009. évi gazdálkodását az Állami Számvevőszék (ÁSZ), de ellenőrzése során talált hiányosságokat – közölte az ÁSZ az MTI-vel pénteken.

Az MDF által 2003-ban életre hívott alapítvány tevékenysége megfelelt a törvényi előírásoknak és az alapító okiratnak, de a gazdálkodása során az ellenőrzés hiányosságokat tárt fel – tartalmazza az ÁSZ honlapján közzétett jelentés.

Az alapítvány 203.176.000 forintos 2008-2009. évi bevételének 76 százalékát a párttörvény alapján az éves költségvetési törvényekben meghatározott központi költségvetési támogatás tette ki. A csatlakozói támogatások minden esetben az alapítvány pénzforgalmi számlájára történtek. Az alapítvány honlapján eleget tett a pártalapítványi törvényben előírt közzétételi kötelezettségének.

Az alapítvány a kapott támogatásokat a támogató által meghatározott célra használta fel. Magánszemélyeknek 8.890.000 forint, szervezeteknek 5.005.000 forint támogatást nyújtott. A magánszemélyeknek nyújtott támogatások szerződései nem írtak elő elszámolási kötelezettséget, az egyéb szervezetnek nyújtott támogatás elszámolásának hiányosságait az alapítvány nem észrevételezte – állapította meg az ÁSZ.

A számvevőszék szerint a vizsgált időszak beszámolói jelentős összegű hibát tartalmaztak. Az alapítvány a pártalapítványi törvény által előírt, a beszámolóhoz kapcsolódó jelentéseit mindkét évben elkészítette, de azokat a kuratórium nem határozatképes ülésen tárgyalta, így azokat nem fogadták el.

Az ÁSZ javasolja az alapítvány kuratóriumának a belső szabályzatok módosítását, a gazdálkodás hatékony ellenőrzésének és a jogszabályoknak megfelelő nyilvántartást lehetővé tevő számviteli rendszer kialakítását.