Jogerősen egymilliós bírság a Malév egyik leányvállalatának diszkrimináció miatt

2011.03.24. Jogi Fórum/ Magyar Helsinki Bizottság

A bíróság jogerős döntése szerint jogszerűen szabott ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság egymillió forint bírságot a Malév egyik leányvállalatára, amiért a cég diszkriminálta az egyik dolgozóját annak szakszervezeti tevékenysége miatt.

Amint arról már 2010 augusztusában is hírt adott a Helsinki Bizottság, az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) egymillió forint bírság megfizetésére kötelezte a Malév földi kiszolgálással foglalkozó leányvállalatát, a Malév GH Zrt-t, mert a cég az ott dolgozó (a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje által képviselt) egyik szakszervezeti titkár magasabb szintű munkaköri kinevezését a szakszervezeti tevékenysége miatt nem hosszabbította meg. 

A Malév GH Zrt. az EBH határozatát a Fővárosi Bíróságon támadta meg, amely a ma meghozott ítéletében elutasította a Malév GH Zrt. keresetét, így az EBH határozata jogerőssé vált. 

A bíróság a szóbeli indokolásában kifejtette, hogy az, hogy a Malév GH eljárása a Munka Törvénykönyve szabályainak formálisan megfelelt, nem jelenti azt, hogy az egyenlő bánásmód követelményét nem kell betartania, a Malév GH pedig nem tudta bizonyítani sem a közigazgatási, sem a bírósági eljárás során, hogy a munkavállaló szakszervezeti munkáján kívül bármilyen ésszerű indoka volt annak, hogy a magasabb szintű munkaköri kinevezését annak lejártakor nem hosszabbították meg. 

Az Egyenlő Bánásmód Határozata letölthető itt→

A szakszervezeti tisztségviselőnek a Magyar Helsinki Bizottság Jogklinika programja nyújtott jogi képviseletet. A 2008 óta működő program keretében az ELTE és a Miskolci Egyetem jogi karának hallgatói, valamint a Helsinki Bizottság és egyes ügyvédi irodák ügyvédei nyújtanak ingyenes jogi segítséget a hátrányos megkülönböztetés áldozatainak. A program az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával indult. 

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
ESÉLYEGYENLŐSÉG
HELSINKI BIZOTTSÁG