Bírósági eljárások egyszerűsödnek az internetes ügyintézés révén

2011.04. 7. MTI

A tervek szerint még ebben az évben egyszerűbbé válik a civil szervezetek bejegyzése, nyilvántartása, valamint a csőd- és a felszámolási eljárás az internetes ügyintézés révén - mondta el az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) Hivatalának a vezetője csütörtökön az MTI-nek.

Ügyfélbarát, a szolgáltató jellegű bírósági eljárást segítő szoftverek készülnek, amelyek az ügyfelek dolgát és a bíróságok munkáját hivatottak megkönnyíteni - közölte Matheidesz Ilona. Hozzátette: az informatikai beruházás várhatóan az év vége felé befejeződik.

A szoftver bevezetésére kiírt közbeszerzési eljárás nyertese, a Freesoft NYrt. vezérigazgatója, Eck Ilona az MTI-nek elmondta: a hét hónap átfutású beruházás keretében nem teljes egészében elektronizálják a bírósági eljárásokat. Ugyanakkor "a lehető legmagasabb szinten támogatják informatikailag a felhasználókat" - fogalmazott. Rámutatott arra: a többi között rövidebbek lesznek az átfutási idők és egyszerűsödik az ügyviteli folyamat.

Az MTI-nek átadott háttéranyag szerint a csaknem egymilliárd forint költségvetésű beruházás "teljes egészében európai uniós támogatással" valósul meg. A beruházás célja, hogy a jelenlegi ügymenetet egy az interneten is mindenki számára elérhető korszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb rendszer váltsa fel - olvasható a dokumentumban.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG