A közéleti szereplők tartózkodjanak a nyomásgyakorlástól! - A Magyar Bírói Egyesület felhívása

2016.02. 3. Jogi Fórum / MTI

A Magyar Bírói Egyesület közleményben szólította fel a törvényhozás, a végrehajtó hatalom és a közélet szereplőit, hogy tartózkodjanak a bíróságok és felsőbb bírósági döntések befolyásolására alkalmas nyilatkozatoktól.

Az érdekképviseleti szervezet emlékeztetett, hogy a bírósági ítéletek megalapozottságáról, jogszerűségéről a felsőbb bíróság dönthet, az esetleges felülvizsgálati kérelem elbírálására pedig a Kúria jogosult. Emiatt a szervezet tiszteletben tartja a kritizált bírósági döntéseket, és tartózkodik attól, hogy az eljárások jogerős befejezéséig azokról véleményt nyilvánítson.

A bíróságok ítélkező munkájáról alkotott vélemény csak akkor felel meg a hatalommegosztás és a bírói függetlenség alaptörvényi követelményének, ha az tényszerű, tárgyilagos és szakszerű - írták.

Az egyesület - feltehetően Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselőre utalva - azt írta, hogy a kormánypárti politikus nyilatkozata nélkülözi ezeket a kritériumokat.

Németh Szilárd vasárnap közölte: pártja vitát kezdeményez az Országgyűlés igazságügyi bizottságában az igazságszolgáltatásról a Hagyó-ügyben és a vörösiszap-katasztrófa ügyében született ítéletekkel kapcsolatban.

Emellett a nyilatkozat tartalma önmagában sérti a Magyarország alaptörvényében deklarált bírói függetlenséget, és "alkalmas arra, hogy nyomást gyakoroljon az igazságszolgáltatásban részt vevő szervekre, így a bíróságokra is" - fogalmaztak.

A Magyar Bírói Egyesület a bírák reprezentatív érdekképviseleti szerveként a törvényhozás, a végrehajtó hatalom és a közélet szereplőitől is elvárja, hogy tartózkodjanak a felsőbb bírósági döntések befolyásolására alkalmas vélemény nyilvánításától - közölték.
 

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG