Az egységes meghatározások, egészségügyi kritériumok és módszertanok elengedhetetlenek ahhoz, hogy az Unióban hatékonyan lehessen fellépni a járvány és következményei ellen – véli az Európai Parlament. A pozitív koronavírus-esetek számának európai növekedése miatt aggódó képviselők bírálták a tagállamokat, amelyek nem vonták le a tanulságot a válság kirobbanásakor adódó nehézségekből és újra eltérő, egymással össze nem hangolt intézkedéseket vezettek be.

“A belső határellenőrzések újbóli bevezetése ez európaiak uniós jogban rögzített jogait és szabadságait érintik” – jegyezték meg. A belső határoknak az európaiak alapvető jogainak biztosítása mellett az áruk és szolgáltatások szabad mozgása miatt is nyitva kell maradniuk. „Létfontosságú az olyan közös intézkedések elfogadása melletti elköteleződés, amelyek újraépítik a tagállamok közötti bizalmat a személyek, áruk és szolgáltatások belső piacon belüli szabad mozgásának visszaállítása érdekében” – fogalmaz az állásfoglalás.

A képviselők az 595 szavazattal, 50 ellenszavazat és 41 tartózkodás mellett csütörtökön elfogadott állásfoglalásban megállapítják, hogy továbbra sem létezik harmonizált módszertan a fertőzöttek számának megállapítására és értékelésére. Ennek eredményeképpen a fertőzött személyekre vonatkozó adatokat gyakran eltérően értelmezik az egyes tagállamokban, ami viszont a más uniós országba utazó egyes európaiak közötti megkülönböztetésekhez vezet.

A Didier Reynders biztos és a Tanács német elnökségét képviselő Michael Roth miniszter részvételével lezajlott keddi vitát követően a Parlament az alábbiakat várja a tagállamoktól:

  • alkalmazzanak egységes meghatározást a pozitív koronavírus-esetekre, a koronavírus által okozott halálesetekre és a fertőzésből való felépülésre;
  • kölcsönösen ismerjék el egymás teszteredményeit;
  • csökkentsék le az aránytalanul hosszú várakozási időt a tesztekre;
  • határozzák meg a karantén-időszak egységesen alkalmazandó hosszát;
  • a Bizottság javaslatával összhangban egyeztessék egymással az utazási korlátozásokat; és
  • a lehető leghamarabb vitassák meg, hogy hogyan lehet visszatérni a teljeskörűen működő schengei övetezethez, ahol nincsenek belső határellenőrzések és vészhelyzeti tervek.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) kellene értékelnie a vírus terjedésének kockázatát, és a tagállamok által megadott adatok alapján hetente frissített kockázati térképet kellene közzétennie, vélik a képviselők. Munkatársainak számát és a rendelkezésére álló forrásokat haladéktalanul bővíteni kell, tették hozzá.

A kontaktkövető alkalmazások ösztönzése

Az állásfoglalás az Unió-szerte alkalmazandó kontaktkövetés iránti bizalom növelése érdekében egységes utasazonosító űrlap megalkotására kéri a Bizottságot. A képviselők szerint ösztönözni kell a kontaktkövető alkalmazások használatát. A Parlament októberre a nemzeti rendszerek interoperabilitásának megteremtését várja, mert így az egész Unió területén követhetők lennének a koronavírus-kontaktusok. A képviselők azonban hangsúlyozzák: az alkalmazásoknak teljes összhangban kell állnia az általános adatvédelmi rendelettel.