kis segítség egy kezdőnek


Legislator # 2008.10.05. 09:01

Mire leírtam a dolgokat a topic kiürült, és talán Ryan sem olvassa el soha:-(.


Sunshine after the rain.

bandeeraz # 2008.10.04. 08:01

Sztem nagyjából harmadéves korára kezdhet el körvonalazódni egy hallgatónak, hogy pontosan milyen pályára menjen (a jogon belül). Nekem sokat segített, hogy Erasmusra mentem, valamint, hogy idegennyelvű jogi képzésben vettem részt. Emellett gyakornokként már láttam ügyvédi iroda működését (kisebb magyart és a legnagyobb nemzetközit egyaránt), úgyhogy volt némi rálátásom a dologra, mikor végeztem. Nem hiába, két hét alatt találtam munkát. Nem azért mert zseni vagyok, hanem mert valószínűleg érezték, hogy nagyon tudom, hogy mit akarok elérni. Ha az ember tudja, és tudatosan készül, sztem nem lehet túl nagy gondja, még a mai túltermelésben sem.

Úgyhogy tanács: harmadév végéig éljen az ember egyetemista életet, némi tudományos diákkör belefér, onnantól kezdve viszont tudatosan kell készülni a jövőre, akár még a bulik feláldozása árán is. Legalábbis ez az én meglátásom.

Legislator # 2008.10.04. 07:52

Kedves Peetiii!

Nem tudom, Impossible hogy értette a dolgot. Az tény, hogy a hallgatói elképzelések változ(hat)nak az évek során, de szerintem jó meglátás, ha valaki szeretne valamiből kiemelkedni. Már csak választanod kéne:-). Amondó vagyok, érdemes tudományos diákkörre járni. Azonban hogy az élet mit hoz, az más kérdés. Nekem volt olyan elképzelésem, amely sosem változott, és (főbb vonalakban már) megvalósult, de van olyan, ami sohasem valósul meg már feltehetően /közös ügyvédi iroda a barátaimmal-még a nevét is kitaláltuk:-), illetőleg egy rövid ideig kezdetben érdekelt a nemzetközi gazdasági kapcsolatok joga/. Én azt mondom, hogy ne a mások tanácsára hallgass. Például nekem gyakran mondták, hogy milyen jó lenne egy orvosi műhibaperes iroda létrehozása. Örülök, hogy meg sem kíséreltük.


Sunshine after the rain.

peetiii # 2008.10.03. 22:19

komoly...ennyire balga lennék?:)

Impossible # 2008.10.03. 22:04

peti,

ez most komoly? :D

Legislator # 2008.10.03. 19:04

fital=fiatal.

OFF
A billentyűzet nem mindig engedelmeskedik az ujjaimnak.
ON


Sunshine after the rain.

Legislator # 2008.10.03. 18:59

átfedéseket nem számítva=átfedéseket is beleszámítva


Sunshine after the rain.

Legislator # 2008.10.03. 18:55

Előmenetel

Az új szabályozás szerint, ha nem tévedek, csak PhD. fokozattal lehet valaki adjunktus/munkatárs. A pHd.-k (és kandidátusok) számát nem tudom. Egyetemi docens habilitációval lehet valaki. Egyetemi tanár habilitálhat is, ha van MTA doktora (DSc., jelenleg mintegy 40 főnyi jogtudósnak van ilyen címe) fokozata, a siker garantált (ám habilitálni ekkor is kell). A habilitációs eljárást az egyetem folytatja le, az MTA doktora címet az MTA adja (feltételek, részletek ott). Az MTA levelező tagja csak MTA doktor lehet (jogászoknál a 40 éves MTA doktor fital, az 50-55. életév az átlag), a levelező tagok ma általában 50-60 esztendős korukra kerülnek megválasztásra. (Az élő magyar jogászakadémikusok száma mintegy 12 fő /hazai levelező és rendes tagok/). Az MTA JTI-ből sok akadémikus került ki (az élő jogászakadémikusok kb. 75%-a)A jogi tudományos kutatók száma mintegy kb. 50 fő, a főállású egyetemi oktatókat (tudományos fokozattal és anélkül)csak megbecsülni tudom, az átfedéseket nem számítva 200-250 fő.

Az előmenetel alapja a publikációs teljesítmény, a kutatói/oktatói habitusvizsgálat eredménye, hazai és külföldi idézettség, magyar és idegennyelvű monográfiák, publikációk száma (szigorú pontrendszer főleg a Dsc., és az MTA esetében). A teljesítésük kevesek számára lehetséges.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2008.10.03. 18:40

Általános ismeretek II.

A diploma minősítésére vonatkozó szabályokat a szolgálatadó szerv határozhatja meg, én úgy tapasztaltam, hogy a színjeles diploma sem feltétlenül jelent biztos sikert, de a rite sem jelent automatikus elutasítást. Egy kiváló szakdolgozat, vagy az az alapján megjelent publikációk is segíthetnek. Általában több nyelv magas szintű ismerete jellemző.

Munkaidő

Az egyetemeken a tanársegédeknek minden munkanapon benn kell tartózkodni, általában napi 8 órát. A vizsgáztatás mind szóban, mind írásban hosszas időbeli igénybevételt jelent általában. (Szemináriumok, kivételképpen nagyelőadás tartása, esti-levelező oktatás ehhez csatlakozhatik). A kutatóintézeteken kutatónapok vannak (hetente 2-3, napi 8 óra), azonban nem jelenti, hogy a többi napon ne kellene dolgozni, ez mindenkinek az önálló belátásától is függhet (van, aki kisebb karrierrel is beéri), a publikálás színvonala, gyakorisága, az idézettség (citációs index) mindkét réteg esetében fontos.

Illetmény

A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény megfelelő (önálló) melléklete szerint. Ha jól emlékszem tanársegédek/tud. segédmunkatársak esetén NETTÓ kb. 110.000, egyetemi tanárok/kutatóprofesszor I. esetében kb. NETTÓ kb. 280.000 ft (a számokat fejből írom, nincs előttem törvény. Lehetőség van előadások, mellékállások, pályázott kutatások segítségével ezen összegek növelésére. Kutatóknál jellemzőek a külföldi tanulmányutak. Publikálásért ritkán, és jelképesen fizetnek (külföldön sem), ez helyi intézeti/egyetemi folyóirat esetén tkp. közszolgálati (közalkalmazotti) jogviszonyból folyó kötelezettség. Néha azonban érheti az embert kellemes meglepetés. Elvárás lehet az idegen nyelven történő publikálás, esetleg szakfordítások, magyar jogszabály-tervezet véleményezések készítése (kummulatív), magasabb szinten kodifikációs elaborátumok; jogszabály-koncepció, jogszabálytervezet készítése.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2008.10.03. 18:20

Kutatójogászok és egyetemi oktatók

I. Általános információk

Mindkét pályát csak az válassza, akit érdekel a tudományos kutatás/oktatás, a két pálya gyakran össze is fonódik (majdnem minden jogtudománnyal foglalkozó kutató egyetemi oktató is egyben, de nem minden egyetemi oktató főállású/melékállású kutató). A kutatójogászok kutatóintézetekben dolgoznak (MTA JTI/OKRI; 2007-ig Magyar Közigazgatási Intézet), de egyetemi álláshelyen is foglalkoztathatnak kutatót (tud. segédmunkatárs/munkatárs/főmunkatárs/tudományos tanácsadó/főtanácsadó/kutatóprofesszor, ez utóbbi MTA lev., v. r. tag lehet csupán). ettől eltér, amikor az egyetemi oktató mellékállásban kutató, vagy kutató mellékállásban egyetemi/főiskolai oktató (továbbfoglalkoztatott jogviszonyban lévő tanársegéd, adjunktus, docens, egyetemi tanár). Kutató kevesebb van, mint egyetemi oktató. (Kb. 25-30 fő MTA JTI, kb. 20 fő OKRI, utóbbi a LÜ alá tartozó büntetőtudományokkal foglalkozó intézmény). Ezeket a pályákat érdemes a tudományos kutatás iránt érdeklődőknek választani. Idegen nyelvek ismerete előny, így a publikációs tevékenység is. (Van olyan intézet, ahol szinte csak a már oktatási tapasztalatokkal rendelkezők közül választanak). Az egyetemi oktatók esetében előnyös az oktatás, ismeretátadás iránti affinitás. Mivel a PhD. tanulmányok lassan az előfeltétel kategóriába tartoznak, érdemes kiforrott tudományos tervekkel érkezni, a választott témában való elmélyedés bizonyítékai (OTDK helyezés, hosszas és dokumentált TDK tagság) előnyös.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2008.10.03. 18:05

Azzal foglalkozz, ami tényleg érdekel.


Sunshine after the rain.

peetiii # 2008.10.03. 17:47

szia mindenki...

egy kis segítséget kérek. jelenleg másodéves joghallgató vagyok és az az érzésem, hogy csak úgy tudok majd elhelyezkedni, ha valamilyen témában nagyon ott vagyok, s arra már most ráfekszem..so..3 téma érdekel igazán: bünti (mint büntetőügyvéd), ingatlanjog ill. bank- és tőzsdejog. ti miben látjátok a legtöbb fantáziát? remélem kérdésem fedi a fórumtémát.

előre is köszönöm mindenkinek.

Kacsa11 # 2008.09.27. 06:29

Kedves Egyjogász,

ahogy érzed:)

egyébként akkor írtam neked, hogy össze-vissza firkálsz, amikor a kikarikirozásom érdekében szándékosan kiforgattad a szavaimat...

szerintem a nk-i irodák is a "magyar valós" egy (kicsi) szegmensét adják...

Impossible # 2008.09.26. 20:00

Bömbike,

Te hova jársz?
Ami a fórumot illeti: ez is olyan, mint az élet: itt is emberek vannak...

Legislator # 2008.09.26. 18:33

Ryan,

Én is voltam nagyon a pálya elején, ezért mindenki ilyen jellegű gondjait maximálisan megértem. Te is jó srác vagy:-), egyébként engem most elragadott a munka, valamikor jövő héten (remélhetőleg) mindenki okulására összedobok valamit, de ez most olyan időszak, hogy egyszerűen nem nagyon érek rá. Ez pedig nem olyan dolog, amit csak úgy odavet az ember, Kacsa is szépen megcsinálta, rosszabbat írni felesleges.


Sunshine after the rain.

Egyjogász # 2008.09.26. 16:16

Ja, Bömbike csak Kacsa hozzászólásait olvasd!

Szerintem itt az ideje egy külön topic indításának "Kacsa11 tanácsai kezdőknek és lúzer haladóknak" címmel:)

Az alcím esetleg lehetne "Hogyan kereshet egy kezdő ügyvéd 750e-1millát havonta".

Az a néhány (nyilvánvalóan elenyésző számú)magyar jogász pedig aki a magyar valósban tevékenykedik és nem a csilivili, havi 1milla/kezdő ügyvéd tarifával dolgozó nemzetközi irodák világában forog, majd legfeljebb nem nyitja meg ezt a topicot.

De befejezem, mert informatív módon én is megkaphatom, hogy tahó vagyok, vagy hogy mit firkálok itt össze-vissza.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.26. 13:53

Bömbikének:Kacsa írásai informatívak, más hallgatók dícsérik.

Kacsa11 # 2008.09.26. 13:34

Kedves bömbike,

az elejéröl kezd el olvasni, és ne a végétöl visszafelé, akkor több infóhoz jutsz...
de ha valamire konkrétan kivàncsi vagy miért nem kérdezel?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.26. 13:32

Kérünk engedélyt meghunyászkodni, kedves Ildikó.

(Alig is merem felvetni, de talán nem haragszol meg érte nagyon, hogy mégis, szóval esetleg, netalán, ha nem nagy teher, és kedved is van hozzá... Tehát ha kegyeskednél valamit kérdezni, akkor talán választ is kapnál.)

bömbike # 2008.09.26. 13:23

Helló Mindenki!

Ma találtam rá erre a fórumra és előszőr igen megörültem, mert azt gondoltam végre reális infókhoz juthatok. Legalábbis a fórum témáját illetően ezt gondoltam. Sajnos eléggé csalódtam, mert bizony nem igen különbözik a tartalom - kivéve egy-két jogi kifejezést -, egy bármely más nem szakmai, bulvár fórumtól, amiktől személy szerint tartózkodnék.
Igazi segítő infót még nem olvastam pl. kezdő jogász vagy jogászhallgató témában. Persze lehet, hogy Én értem félre a fórum témáját megjelölő címet és annak köze sincs a kezdő jogászokhoz, vagy jogászhallgatókhoz. További jó beszélgetést.
Egy első éves hallgató.
csildi

Kacsa11 # 2008.09.26. 07:47

Kedves Ryan,

nincs mit...a baj csak az, hogy lelkesedésemmel egyedül maradtam.

stifi # 2008.09.25. 22:21

Hát komolyan mondom így visszaolvasva pár írást nem vagytok semmik:D
PEACE

NetBandita # 2008.09.25. 21:13

Ryan, eszem ágában sem volt hülyének nézni. Sry, ha mégis ez jött le, nem volt szándékos (bár az átlagodat nem hoznám fel a helyedben, mert attól még hogy szorgalmas vagy, lehetnél akár hülye is - a tapasztalat mondatja velem).

Ryan # 2008.09.25. 20:17

kacsa11-nek is köszönet a frappáns felvázolásért.pont ilyenre gondoltam,kösz.

Ryan # 2008.09.25. 20:02

Na re 4 nap után.Akkor némi komment:

1.köszönöm a lelkes hülyének nézést,valóban az én hibám a kérdés nem pontos feltevése.az opciók alatt nem a szakosodás irányára akartam utalni,hanem sokkal inkább a megélhetés-körülmények-kilátások kérdését szerettem volna boncolgatni,tekintve erre valóban nem térnek ki az oktatók,vagy ködösítenek,mindenki azt isteníti, amiben elhelyezkedett.nem vagyok sértődös,fátylat rá,ez elvégre virtuális jogi forum,itt megoszthatod a vélemyényed,mégha nem is áll másból mint lebaszni egy másodévest:) akinél nincsenek jogász papimamik a háttérben.
2. 4,7-es átlaggal valóban a jogászképzés mátrixának gyenge képződménye vagyok,igyekszem.
3. és ismét csak Legislator világos felfogását és kommentjeit tudom méltatni,köszönöm mégegyszer,jó srác vagy.