DE - ÁJK LEVELEZŐRE JOGHALLGATÓNAK MEGY VKI???


Dr.Attika # 2009.08.29. 14:01

Nos, a Debreceni Egyetem a 90-es évek végén létesített egy jogtudományi intézetet. A ME-ÁJK védnöksége, felügyelete alatt. Miskolcról jártak át a tanárok. A miskolci tematika, jegyzetek, követelmények alapján. Mára már kitermelhettek egy csak oda tartozó tanársegédi réteget, de szerintem a passzát szelet még Miskolcról fújják. Én magam nem jártam Debrecenben jogi egyetemre, hanem Miskolcon, de akkor tudtam a debreceni helyzetet, persze szóbeszéd útján. Elismerem, a szegény Péter Orsolyát Pénteknek írtam, de ha ennek okát leírnám, akkor jogosan egy személyiség jogi per vesztese lehetnék. Én azt gondolom, hogy e topicban a kérdezők volt hallgatók tapasztalataira kíváncsiak. Én közre adtam az enyémet. Ezt a Dr. Szabó Bélát még látni sem láttam. A jegyzeteit megvettem és fennállt, hogy nála vizsgázom. Nem így történt. Amit róla leírtam és a véleményem alapja a jegyzetei és az, amit volt évfolyamtársaimtól róla, mint véleményt hallottam. Vizsga utá mi még elmentünk egy sör mellet a vizsga tapasztalatokat megbeszélni. Innen van az információm , véleményem, meglátásom.

Sz.Márton # 2009.08.29. 13:23

Impy!

A válaszodra mondtam a korrektet és arra, hogy levizsgáztál, a többit már Te tudod....

Impossible # 2009.08.29. 13:16

Dorottyáról? Nem értem, miről akarsz beszélgetni. :D Dorottya annyira nem korrekt, a tanársegédnek köszönhetem inkább a dolgot. Nemnagyon ment a feleletem. Dorottya azt mondta, hogy nincs több kérdése. Mire én: szeretném, ha kérdezne valamit. Mire ő: nincs több kérdésem. Mire én: de azért jó lenne, ha kérdezne valamit, hátha tudom. Mire ő: nincs több kérdésem. Mire én: kérdezzenek már valamit! Mire ő odaszól a tanársegédnek: na kérdezz tőle valamit! Kérdezett. :D

A válaszom után megköszönték a részvételt, majd következtek még utánam felelők, végül pedig a versenyvizsga rész, amikor az összes bent ülő felelő jelentkezhet, ha tudja a kérdésre a választ. Volt egy kérdés, amire jelentkeztek sokan, én is jelentkeztem. Egymás után szólították fel a hallgatókat, mindegyik rosszat mondott. Örömmel az arcukon látták, hogy én is jelentkezem, felszólítottak. Erre elkezdtem latinul, majd le is fordítottam magyarra, és természetesen a helyes választ mondtam, de elég lett volna magyarul tudni. Dorottya tátott szájjal nézett. De így, ahogy mondom, valóságosan tátott szájjal, teljesen ledöbbenve. Végül kaptam egy 2-est, akik meg úgyahogy tudogatták a tételüket, megbuktak. Én nem tudtam a tételemet, és átmentem, így. :D

Amúgy azt a latin mondatot egyik szilveszter éjjel magoltam be poénból, mert megtetszett. Nyáron meg épp ezzel mentem át.

Sz.Márton # 2009.08.29. 12:35

Korrekt, akkor majd egyszer személyesen elbeszélgetünk erről!

Impossible # 2009.08.29. 12:32

Dorottya

Sz.Márton # 2009.08.29. 12:27

Impy!

Te kinél abszolváltad a Rómát: Győző, Dorka, Nadja stb...?

Sz.Márton # 2009.08.29. 12:18

Dr Attika!

Lám,lám annyira mély nyomokat hagyott benned a Debrecenbe egykoron óraadó római jog tanár,(nemrég bizonygattad e topicban a pontos nevét), hogy az egyetlen általad Dr. "Péntek" Orsolya néven nevezett jogtudósról közben kiderült, hogy Miskolcon Dr. "Péter" Orsolya docensként ismerik és mostmár Te is így használod a valódi nevét.

Dr.Attika # 2009.08.29. 12:04

Alapelv, hogy a római jog dönti el azt, hogy valakiből lesz-e jogász, az egyetemek szerint változó tantárgy azt hogy mikor. Ami szerintem nem helyes. A római jog ismerete alapokat ad és nagyon fontos, hogy megértsük annak tanításait. A probléma ott van, hogy a Szabó Bélák és Péter Orsolyák itt be is fejezték a jogtudományt. Az oktatásban azt a nagy hibát követik el, hogy az oktatásuk mélysége, a tankönyvek vonalvezetése köszönő viszonyba nincs a vizsgáztatási módszerükkel. Én végighallgattam Dr. Péter Orsolya minden előadását. Jegyzeteltem és magnóra is vettem és becsülettel tanultam is a jegyzetéből, akkor miért "bélást" kaptam? Nyilván, mert hibás a számonkérési technikája. Ez a Dr. Szabó Béla - leírhatom, mert 2 évvel fiatalabb nálam -a hivatkozott jegyzeteit a szüleinek ajánlja. Ne nekik ajánlja és ha már jegyzet írásra szánja el magát, akkor ne sablont írjon. És ha vizsgáikor arról dönt, hogy valakiből lesz e jogász, akkor nagyobb hozzáértést kellene tanúsítania. El lehet olvasni az életrajzát. Elvégezte az egyetemet- nyilván szocialista összeköttetés segítségével - ott maradt tanársegédnek. Kapta a havi fixet. Valószínűleg "megfingatták" valamelyik tantárgyból és ezért ő is "fingat" vizsgákon. Nem szaktekintély, ha csak az nem számít annak, hogy huszon valahány év alatt egy 600 oldalas szakanyagot memorizált az alapján embereket lök ki a jogi pályáról.

iustinianus # 2009.08.29. 11:45

Impi!
Nem vagy te véletlenül magyar tanár?????
A franc figyel oda, amikor gyorsan ír....
Nem szakdolgozat ez.....:)))

És igenis utálatos vagy, de azért szeretünk...:)

iustinianus # 2009.08.29. 11:39

Dr. Szabó Bélával kapcsolatban csatlakoznék Hugikához! Tényleg nagyon rendes, emberséges, de a római jog az szent nála! Első félévben amig kidolgoztuk a tételeket, 5 nappalist vizsgáztatott és persze végignéztük, hogy igen csak kevéskét tudtak... Persze a dékán úr nagyon ideges volt, de azért nem rúgott ki mindenkit közülük. Aztán mi is levizsgáztunk (sikeresen:)), és közölte a vizsga végén, hogy látja az igyekezetet, és tudja, hogy milyen nehéz munka, család, gyerek mellett egyetemre járni. Aztán azt mondta, hogy éppen ezért nem érti idézem: " ezeknek a csitriknek meg más dolguk sem lenne, csak tanulni, mégsem tudnak semmit!" Szóval ne féljetek tőle, ha tanultok, akkor nem lesz gond! Minket is riogattak vele, hogy ilyen, meg olyan, de a végén (bár a vizsga nála iszonyatos nagy lelki megpróbáltatás)azért reálisan osztályoz!
Magyar alk.-és jogtörténetből Dr. Balogh Judit fog tanítani, illetve Dr. Megyeri-Pálffi Zoltán. A tanárnő nagyon kedves, aranyos és segítőkész. Az biztos, hogy a semmire nem tud jegyet adni, de, ha látja a tudás halvány szikráját akkor kihúz egy kettest belőled! A Zoli meg egy tündér! Csupa szív, csupa jóindulat.:)
Egyetemes állam- és jogtöriből Dr. Babják Ildikó tantít majd benneteket, na, nála tudni kell!!! Ő maga mondta, hogy valami vagy fehér, vagy fekete, tehát vagy tud valaki, vagy nem! A beugró kérdésekre (nekünk 300 volt) 3 másodpercen belül válaszolni kellett! De, ha látja, hogy tanultál akkor rendben lesz. Nekem is 5-öst adott szigorlaton.
És kedves elsősök, az első félévben örüljetek a kettesnek is, mert az jó jegy, a többi meg csak jobb.....:) Aztán majd bele lehet húzni, ha már felvettétek a ritmust, hozzászoktatok a terheléshez. Csak a szigorlatokra ügyeljetek, hogy azok jók legyenek, mert az már beleszámít a diplomajegybe. És senki nem úgy indul, hogy "rite" diplomát szeretne...

Impossible # 2009.08.29. 11:34

Tudom, hogy utálatos vagyok, de a "mindig" rövid i-vel írandó, mindig rövid i-vel. :D

Szerintem akinek hatodjára sem sikerül a római jog, az jobban teszi, ha pályát vált. Ez ugyanis szerintem azt mutatja, hogy utálja a római jogot. Háromszori próbálkozás még elmegy, nade hat?! :D Főleg így az elején. Meg lehet azt tanulni, ha az ember AKARJA. Én nem akartam. Mégis átmentem, mert tudtam latinul egy olyan mondatot, amit a többiek még magyarul se. :D
Szóval szerintem aki undorodik a római jogtól, az az egész jogtól undorodni fog. Aki az egyetemes jogtörténettől undorodik, az nyugodtan menjen tovább, de aki a római jogtól undorodik, az menjen más egyetemre (ugyancsak szerintem :D ).
Római jognál amúgy sokkal gázabb tárgyak várnak az emberre a későbbiek során.

Nem kell tanulni mint a güzü, nem kell gőzerővel, szerintem csak olvasgatni kell, minden áldott nap egy kicsit, annak érdekében, hogy ne legyen teljesen új az "anyag". :D Ennyi bőven elegendő SZERINTEM.

iustinianus # 2009.08.29. 11:15

Kedves Timi!
Persze, hogy van olyan, aki nem tud mindíg részt venni a konzultációkon, de akkor a többiek jegyzetéből ki kell egészíteni a diákat, amiket letöltesz majd. Nálunk is vannak olyanok, akik nagyon messze laknak és nem tudnak ott lenni minden előadáson, vagy épp a munkahely nem enged el valakit... Bár a római jog szombatonként szokott lenni. Tehát a lényeg, hogy TANULNI kell!!! És komolyan venni, mert ismerek olyan hallgatót, aki már 6 éve szenved a római joggal (ez nem vicc!!!), de sokan 2-3 éve járnak már és még mindíg nincs meg nekik!Ez azért is gáz, mert ha, nincs meg az első féléves vizsgád, akkor nem veheted fel második félévben, tehát nem szigorlatozhatsz belőle. Ha nincs meg a szigorlat, akkor nem veheted fel a polgári jogot, stb... Tehát éveket csúszhatsz miatta! de így vannak sokan a magyar alkotmány és jogtörténettel, illetve az egyetemes állam- és jogtörténettel, ennek a kettőnek pedig együtt kell meglennie ahhoz, hogy másodévesen felvedd a ráépülő tárgyakat! Tehát már az első konzultációtól kezdve kezdjetek el gőzerővel tanulni, mert a vizsgaidőszak kevés lesz rá!

timi36 # 2009.08.28. 20:59

Voltak akik esetleg többet hiányoztak és mégis boldogultak? Vagy ez kizárt? Erről tud valaki esetleg? Tehát ha valaki nagyon tanul, de nem mindig tud elmenni...:)

hugika01 # 2009.08.28. 20:31

Na annyit még : nem volt célja a saját jegyzet "megvetetése" , nem mondta sosem. A történeti részt nem szorgalmazta. (bár nem most voltam nála vizsgázni..)Igen, a dia a honlapról letölthető.

hugika01 # 2009.08.28. 20:26

Elnézést, nekem mindig dékán úr fog a nyelvemre csúszni-már nem az.

hugika01 # 2009.08.28. 20:24

Sziasztok! Dr Szabó Béla dékán úr véleményem szerint egy nagyon rendes, emberséges ember. Nagyon kell tudni nála, vízválasztó lesz a római jog. Ez az én véleményem róla. Voltak olyan csoporttársak, akiknek teljesen más volt a meggyőződése, nem szerették, esetleg rettegtek tőle.A célom nem az elriasztás!Nehéz- komolyan kell venni, tanulni kell. Remélem, az első év végén is sokan lesztek még,akik jogászok akarnak lenni-és lesztek is. Szívből és őszintén kívánom mindegyikőtöknek. A Magyar jogtörtének tanárnőtök ha jól gondolom, Dr Balogh J. tanárnő lesz. Róla is csak jót tudok írni . A tanárnő tüneményes, empatikus. Tudni kell nála-nincs pardon. Ha nem tudsz , ismételsz. Az egyetemes jogtörténetről emlékeim tulajdonképp jók.Én ezt a tárgyat nem szerettem, de megküzdöttem:)Ez a 3 tárgy vízválasztó, tanulni kell! Fel kell kötni azt a bizonyosat. Menet közben látjátok majd igazán át, tényleg kemény tanulásra készüljetek.

zsoleszreg # 2009.08.28. 19:39

Ma kibuliztam a melóhelyen, hogy másodikán elengedjenek, hát nem rázta őket a nevetés, és nem volt természetes a mosolyuk! :D
Remélem a tanulással nem lesznek ilyen nehézségeim.
Amúgy köszönöm mindenkinek az infókat. Amikor az előző két diplomámon ügyködtem, én is így meséltem az elsőéveseknek, hogy mit merre, most meg nekem mesélnek. "Amit adsz, azt kapsz!"
Az információs tőke, néha többet ér az anyagi tőkénél! :D
Summa summarum köszi mindenkinek az infókat!

timi36 # 2009.08.28. 16:39

Lacirek!
Ez nagyon rendes tőled!:)
Akkor megnyugodhatunk, hogy legalább lesz hol aludni, ha a kollégiumban nincs erre lehetőség! Addig is köszönjük, 2-án találkozunk...:)

lacirek # 2009.08.28. 16:21

Sziasztok

Egy szállás lehetőséget sikerült eddig kideríteni (nem is nagyon nézelődtem)A MÁV Baross Gábor oktatási központjában vannak fürdőszobás és fürdőszoba nélküli szobák (2-3 ágyasak)a fürdőszobával ellátott 3400/fő, amihez nincs fürdőszoba, az 2900/fő/éj. Ebben már az "IFA" is benne van.természetesen van közös fürdőszoba is, amit lehet használni.
Jelenleg ennnyi.
Lacirek

ui.:Ez a lehetőség nincs messze az egyetemtől, Debrecenben van a Faraktár utcában.

Ancsi18 # 2009.08.28. 16:10

Timi, én is ebben bízok :)De ha van ötleted, akkor szólj.

Ancsi18 # 2009.08.28. 16:06

Kedves Impossible!
Tőled mindig tanul az ember valami újat.Remélem nem túl sok a hiba ebben a pár soromban, ha mégis javíts ki.Köszönöm.

timi36 # 2009.08.28. 15:51

Na végre Ancsi! A szállással kapcsolatban akkor még beszélünk, mert ha nem lesz mód a kollégiumokban aludni, akkor össze kéne fognunk és úgy keresni szobát. De én még reménykedem abban ,hogy majd a beiratkozáskor kapunk némi felvilágosítást a lehetőségekről...

Impossible # 2009.08.28. 15:08

"szeptember 2.-án" helytelen, ugyanis nem kell pont a 2-es után. Helyesen: szeptember 2-án
(És: 2009 nyarán - itt sincs pont)

Ancsi18 # 2009.08.28. 11:19

A szállással egyébként még énis bajban vagyok...

Ancsi18 # 2009.08.28. 11:17

Sziasztok!
Timi!Én is ugy tudom, hogy szeptember 2.-án lesz 13 órától a beiratkozés.Ott találkozunk :)