DE - ÁJK LEVELEZŐRE JOGHALLGATÓNAK MEGY VKI???


lacirek # 2009.08.15. 10:31

Kedves Papiniana!

Nem kenyerem a "csatlakozom az előttem szólóhoz"módszer, de mi most szinte egyszerre írtuk a hozzászólásunkat és úgy érzem, bármelyiket a másik elé, vagy mögé lehet tenni. Úgy van, ahogy írtad.
üdv
lacirek

lacirek # 2009.08.15. 10:27

Kedves Kacsa1111!

Értem én a vicces részét is, de azért vagyunk itt, hogy a sok tanácstalan(de már felvételt nyert) leendő hallgató megpróbál valamiféle kapcsolatot keresni leendő évfolyamtársaival(vagy sorstársaival?).A többi fórumot is nézegetve engem az döbbent meg, hogy még ebben a "tömeggyártásban"tevőlegesen résztvevők között is mennyien próbálják lebeszélni a leendő joghallgatókat. Csak ezért írtam az előzőekben,hogy máshol jobb talán ebben a mai egyetemi, főiskolai képzésben? Nem sok jót hallani másfelől sem.
A "mi ez matrica?"azért kimondottan tetszik.
Én már idősebb fejjel kezdem el, van szakmám, van munkahelyem, nem is "rezeg a léc", mégis úgy érzem,meg akarom csinálni, viszont már most dereng a távolban valami, hogy mi is hozható ki ebből.
Aztán meglátjuk.
üdv
lacirek

Papiniana # 2009.08.15. 10:27

A túlképzés létezik. Ezt kár lenne tagadni. De melyik szakra nem vonatkozik ez manapság? Miért nem szól a média (és akár ez a fórum is) a többiről? Szükség van ennyi gazdasági diplomásra például? Hát, persze hogy nem! Csak valakinek-valakiknek nem érdeke, hogy rájuk is ujjal mutogasson.
Bekapcsolod a tévét, hírek, felsőoktatás, hát persze, hogy ha túlképzésre terelődik a szó, akkor a jogászokat említik. Ez igazságtalan és mélyen elmossa a lényeget. És nemcsak én szerintem. Kérdezzetek meg bárkit, aki valóban ért a felsőoktatáshoz és nemcsak beszél róla, bután utánozva az előtte szóló nagyokosokat.
Ha pedig valaki a statisztikában hisz, nézze meg bátran az első helyes jelentkezéseket! (felvi.hu) A minisztérium által bálványozott első helyes jelentkezések bizony azt bizonyítják, hogy ezek a fránya érettségizők szarnak (bocsi) az oktatási minisztérium becses tisztviselői által a médiából szinte a fülükbe üvöltő hangokra: "JOGÁSZTÚLKÉPZÉS, BÁRHOVA, CSAK JOGI KARRA NE"!
Tények: A jogi karokra jelentkezők száma az előző évihez képest 30 %-kal nőtt. Hoppá! A jogász továbbra is az 5. vagy 6. legnépszerűbb szak kis hazánkban.


Papiniana

Kacsa1111 # 2009.08.15. 09:46

Kedves lacirek,

1)
nem ismerem oly mértékben a felsőoktatás más részeit, mint a jogot, ezért én azokról nem nyilatkozom inkább...
tehát csakis a jogi oktatásra vonatkozik az, amit írtam.

2)
senki nem mondta, hogy semmire nem jó a jogi diploma...kishaznákban jogi képesítéshez kötött állás betöltésére jogosít...
gyakorlatban hasznosítható tudást nem ad.
ha viszont más országban akarsz elhelyezkedni a magyar jogi diplomáddal, akkor meg nem értik, amikor a magyar jogi diplomádat nézik, hogy "mi ez matrica? akkor meg miért nem tapad?"...


Kacsa11

lacirek # 2009.08.15. 09:36

Üdv. mindenkinek!

Azt természetesen tudjuk, hogy a jogi karok között, mint ahogy máshol is számtalan szempont lehet az esetleges rangsor felállításában.
Van akinek fontos , hogy közel lakjon, van, akinek a kollégiumi élet, stb a lényeges. Azonban szerintem az is közrejátszik a végzettek tudásában, hogy mi is a célja, amikor erre a karra megy!?Hogyan képzeli a szakmát, mi akar lenni, ha "nagy lesz"? Remélem, hogy az előzőekben említett "tömeggyár" és "funkcionális analfabéta"vonatkozik a felsőoktatás más részeire is!? Nem fűződik érdekem hozzá, hogy pont ezt a példát említsem, de nem hiszem, hogy egy "művelődésszervező", vagy "andragógia" szak ugyanazt jelentené, mint egy elvégzett jogi egyetem.Ha bántanék ezzel valakit, bocsánat előre is.Tehát szerintem a fő gond nem ott lehet, hogy nem jó semmire sem a jogi diploma, hanem valahol ott, hogy a vége felé kezdenek el kapkodni, "hogyan is leszek én mihamarabb ügyvéd;bíró;ügyész",kinek mi tetszik!? Ezért van a felületes tudás, ehhez már csak a sablonszerű képzés kell és kész is a "massza"
üdv
lacirek

Kacsa1111 # 2009.08.15. 08:56

lemaradt a vége:)

szóval tök mindegy melyik karra járnak, kivétel nélkül mindre igaz...
funkcionális analfabétákat gyártanak a magyar egyetemek...


Kacsa11

Kacsa1111 # 2009.08.15. 08:53

Kedves Egyjogász,

ugyan miféle rangsor létezik a magyar jogi karok között? melyik szar a barnább???

a magyar jogi karok közötti megkülönböztetéshez igen nagy tájékozatlanság szükséges...

abban azonban egyetért(het)ünk, hogy ma magyarországon nem minőséget, hanem mennyiséget termelünk jogászokból...
volt nálunk mostanában néhány gyakornok a nyáron...félelmetesen felkészületlenek! az is kivételes eset, ha egyáltalán megértik a feladatot...de mégha meg is értik, megoldani azonban már biztosan képtelenek...
és tök mindegy melyik karra járnak...


Kacsa11

Papiniana # 2009.08.15. 08:37

Ha az előnyöket és hátrányokat mérlegeljük, Debrecen egyik legnagyobb előnye, hogy "családias" a légkör. Az oktatók valóban ismerik a diákjaikat. Gondolom, ez egy több, mint 400 fős évfolyamnál kivitelezhetetlen.
A tömeggyárért egyébként elnézést kérek, de könnyen kijövök a sodromból, ha megalapozott érvek nélkül, csak "csípőből" degradálják az alma materem.
A DE ÁJK-val (akkor még intézet volt egyébként) soha sem voltak olyan komoly gondok, mint a sajtó sugallta. A MAB bizonyos hiányosságokra hívta fel a figyelmet, amit a sajtó eltúlzott. Ezt példázza, hogy igen gyorsan megoldották a problémákat, és 2003-ban karrá válhatott az intézet.


Papiniana

Papiniana # 2009.08.14. 20:08

Egyjogász!
A DE ÁJK színvonalát érintő megjegyzésedre csak annyit, hogy ha "nem tudod értékelni", ahogy írtad, akkor ne is tedd! Véleményem szerint (amit sokan osztanak azok közt, akik ténylegesen belelátnak a debreceni jogoktatásba) az egyik legjobb "vidéki" kar. És a vidékiekhez sorolom az ELTE-t kivéve az összes pesti kart. Az ELTE meg egy tömeggyár, 50 fős gyakorlati csoportok, no comment.

Kedves leendő DE ÁJK-sok!
Az említett római jog tankönyv korrekt (Földi-Hamza: A római jog története és instituciói, 2000 utáni kiadás), de a jogtörténetieknek még utána kell néznem.


Papiniana

Dr.Attika # 2009.08.14. 14:17
Ancsi18 # 2009.08.14. 13:45

Köszönöm :)

Dr.Attika # 2009.08.14. 13:42

Római jog: Földi-Hamza
Egyetemes jogtörténet: Gönczi-Horváth-Stipta-Zlinszky
E kettőt már most célszerű megvenni és elolvasni. Az első előadásokon már lesz valami rálátásotok a dologra. Nem árt a egyetemes történelmi kronológiát is beszerezni és átfutni.

Ancsi18 # 2009.08.14. 13:15

Sziasztok!
Tudnátok nekem olyan jegyzeteket mondani, amiket könyvesboltban meg lehet venni és hasznosak?köszi előre is

lacirek # 2009.08.14. 12:22

Kedves Sz.Márton!

Magam és fórumozó, illetve ÁJK-n tanuló társaim nevében köszönöm a biztatást.
Üdvözlettel
lacirek

Sz.Márton # 2009.08.14. 11:39

Lacirek!

Őszintén sok sikert kívánok és örülök mindig ha a jövőben a reménybeli többséghez tartozó, de hátszél nélküli hallgatók sikerei vannak kilátásban. Legyen sok szerencsés találkozásod azokkal is, akik oktatóként vannak jelen a képzésben.

Üdv: Sz.Márton

lacirek # 2009.08.14. 11:13

Sziasztok

"Egyjogász"-nak,de akár "Sz.Mártonnak" is!

Csak a magam nevében tudok nyilatkozni, de nem azért írtam a fórumba, hogy sajnáltassam magam!Az én képzésemet én fizetem, az előnyeit, ha lesznek én élvezem. Tudom, hogy nem egy "lekvárfőző tanfolyam", de azt is tudom, hogy sokan elég sokat tettek azért, hogy bejussanak,gondolok most azokra akik nem "hátszéllel"(ha volna ilyen) jutottak be.
Az "Egyjogász" néven beíró társunk véleményére annyit mondanék,hogy szerintem Debrecen nem szimplán egy a vidéki városok közül, ahol szükségét érzik jogászképzést fenntartani, hanem ha jól tudom igen régi hagyományai vannak!?
Mondom ezt úgy is, hogy nem ott lakom, sőt nem is régen élek a közelében.
Az is kétségtelen, hogy nem könnyű elhelyezkedni ma jogi diplomával, de hagyjuk meg a lehetőséget a fiataloknak, tanuljanak, amit akarnak, előttük az élet. Azért köszönöm a véleményeket a többiek nevében is.
lacirek

Sz.Márton # 2009.08.14. 11:09

Szegény mai hallgatóknak épp elég bajuk lesz azon kívül is, hogy ilyen problémákon mérgelődjenek, de az arány amit leírtál most is maradhat - (akár Pécsen is) ugyanaz...

Egyjogász # 2009.08.14. 10:57

Sajnos az, hogy manapság már lassan minden nagyobb város egyeteme szükségét érzi, hogy jogi kart működtessen, mostanra oda vezetett, hogy hatalmas a jogász túltermelés, és friss jogi diplomával nem lehet elhelyezkedni, vagy csak olyan munkakörökben, amelyeket 5-10 éve még érettségivel töltöttek be.
(Vagy jelöltnek "csak tapasztalat"-ért...)

Az adott egyetem diplomájának értékét meg a piac dönti el. Bár nálunk jelenleg még nincsenek olyan különbségek, mint pl. a Harvard és az Alaszkai Állami Egyetem Jéghűtő Kara között, de azért már van egy bizonyos rangsor (ezt általában azok vitatják, akik a rangsorban hátrébb álló egyetemeken végeztek).

A DE ÁJK színvonalát nem tudom megítélni, az viszont tény, hogy amikor - szintén egy vidéki város - egyetemére jártam, az évfolyamon a hallgatók 30-40 %-a debreceni ill. Debrecen környéki volt. (És ez nekik oda-vissza 6 órás vonatutat jelentett, úgyhogy nem Miskolc:) )

Sz.Márton # 2009.08.14. 09:28

Szegények, nehogy Nyilas Misi legendás mondását emlegessétek majd vizsgák közben és az átjelentkezések megfontolása alatt.

Linda77 (törölt felhasználó) # 2009.08.14. 09:25

Anita, üdv. közöttünk:)

Ancsi18 # 2009.08.13. 16:24

Sziasztok!Szeptembertől énis De-ÁJK jog levelezőn :)Anita

zsoleszreg # 2009.08.13. 12:32

:D

Linda77 (törölt felhasználó) # 2009.08.13. 12:06

Sziasztok!

Csak összejön itt a kis csapat :-)))
De jó!!!

lacirek # 2009.08.13. 11:03

Üdvözlet mindenkinek!
Papiniana!
Köszi az infót, nézegettem én, de még sem tanmenet, sem konkrét információ nincs az általam eddig látottak között, ezért ez most nagy, és főleg igazi segítség.
Végre valakit nem az érdekel, hogy miért akar valaki jogász lenni, már nem is fiatalon!?
köszönöm még egyszer
Sziasztok

Papiniana # 2009.08.13. 09:52

Sziasztok!
Nagyon örülök, hogy ilyen sok debreceni látogatja a forumot. Mint már írtam, idén végeztem a DE ÁJK-n, és szívesen segítek leendő kollégáimnak.
Kedves lacirek!
Ha szeretnél előre "felkészülni", szerintem érdemes megnézned a kar honlapját. www.law.klte.hu
Első évben a főtárgyaitok döntő többsége jogtörténeti jellegű lesz, így elsősorban a Jogtörténeti Tanszéken keresgélj. Az egyes tantárgyak tematikái tartalmazzák a kötelező irodalmat is.


Papiniana